Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Toronymászás és görögtűz

Templom- és orgonabemutató, éjszakai toronynyitás, templomtéri sokadalom és rengeteg játék szerepel a szegedi fogadalmi templom felszentelésének évfordulós programjában.
Szeged madártávlatból. Körben a töltésekig ellátni a toronyból Fotó: Karnok Csaba
– Felmászunk, amikor csak nyitva áll a torony – mondta Szabó Bernadett és Faragó Mihály. Elmaradt a délutáni előadásuk, és szépen sütött a nap. Eddig a két egyetemista valahányszor felért, minden alkalommal beborult az idő. Még a századik lépcsőfoknál sem jártunk, már sejteni lehetett – így lesz ez most is.

Magunk alatt hagytuk a három harangot, elértük a 287. lépcsőfokot és megérkeztünk a körteraszra. Tenki Szabolcs és Szántó Ferenc már éppen vissza, lefelé ereszkedtek osztályfőnökükkel és annak kislányával. Az ötödikes Varjas Bíborka egyedül a combizmait fájlalta, különben lelkesítette a ragyogó kilátás.

– Körben a töltésekig ellátni, persze a legjobban a jellegzetes toronyházak és a víztornyok vehetők ki – mutatott körbe Nagy Attila és Kecskeméti Gergely. A szegedi fiatalemberek saját lakóhelyüket keresgélték a párásan szürkülő távolban. Tóth Fanni, aki nagyszüleivel kirándult a magasba, már betájolta magát: a másik oldalon laknak, a Kormányos utcában.  A lányka hamar ráismert a sárgálló városházára és a múzeum épületére.

– Milyen érdekes folyamatában érzékelni, hogyan szépül meg a Fekete Ház teteje. Innen látni csak igazán, hogy az egyik sarkában még barnul a régi cserép, középen kibukkannak a lécek és a takarófólia, errébb pedig kész az új tető – ismerte el az építők teljesítményét két orvostanhallgató. Szabó Hajnalka és Varga Szabolcs a szomszédos Apáthy-kollégiumból ruccant fel. A kolesztetőre pillantva napozóteraszt álmodtak a magasból.

Garzó Tibornak és lányainak az aszfaltra festett jelek tűntek fel elsőként. Feljebb emelve a tekintetüket rácsodálkoztak a sok színpompásra újított belvárosi épületre. Távolabb a Rókusi templomnál időzött a pillantásuk. Kettős csúcsát épp egy vitorlázó repülő rajzolta körbe. A családot végül az újszegedi oldal nyűgözte le igazán. A dús zöld panorámába a dómtorony hasonmása ékelt barnásvörös téglacsúcsot.

Ünnepi hétvége

Ma éjszakai látogatókat várnak a toronyba este 7 és 9 óra között. Szombaton reggel templomtéri sokadalom kezdődik. Nyitva áll a dóm és tornya. Az érdeklődőket jó szóval és számos szórakoztató játékkal invitálják a belvárosi katolikus plébánia munkatársai. Mindenki talál alkalmat, aki ugrálóvárazni, embercsocsózni, kézműveskedni, meditálni vagy beszélgetni szeretne. Érdekes sakkjátszma kezdődik délután 2 órakor: élő bábukkal méri össze tudását Mózes Ervin jegyző és Szalay István volt polgármester. Az est fénypontjaként 7 órakor a toronyból görögtűz zúdul alá. A vasárnapi nagymisét délelőtt 10 órakor Ternyák Csaba érsek, a vatikáni papi kongregáció titkára mutatja be. Az ünnepi hét este 7 órakor hangversennyel zárul: a Szegedi Szimfonikus Zenekar Händel Messiás-oratóriumát adja elő a Vaszy Viktor kórus közreműködésével. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi közgyűlés: mínusz 80 millió

Radikálisan csökkentené a képviselők számát a parlamentben és az önkormányzatokban a Fidesz és az… Tovább olvasom