Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Törperődöt építettek Üllésen

Üllés - Találékonyan oldották meg Üllésen azt a problémát, hogyan oldják meg a fiatal nők munkába állását, miként javítsák a hátrányos helyzetű családok sorsát.
Kiderült ugyanis, hogy tudnának pénzt keresni a gyesen lévő anyukák, ha lenne a faluban bölcsőde. Az önkormányzat nem valósíthatta volna meg terveit, ha nem nyernek 34 millió forintot egy sikeres uniós pályázaton.

Több mint 36 millió forintból – 90 százalékos, 34 millió forintos uniós támogatással – építettek az óvodához egy új bölcsődei szárnyat Üllésen, a település központjában. Mint ahogy azt Tóth Erika projektfelelős lapunknak elmondta, 2004-ben adták be a pályázatot – a projektet szellemesen Törperődnek nevezték el –, 2005-ben értesítették őket arról, hogy elnyerték a támogatást, és még abban az évben, augusztus 22-én hozzá is fogtak a fejlesztéshez. Siettek, mert az volt a cél, hogy 2006-ban, szeptemberben már megnyithassák a gyermeklétesítményt.

Közös épületben a bölcsőde és az óvoda. Fotó: Segesvári Csaba
Közös épületben a bölcsőde és az óvoda.
Fotó: Segesvári Csaba

A határidőt sikerült tartani: a csöppségek 2006. szeptember közepétől járhattak a 124 négyzetméteres, fedett terasszal, természetesen szociális helyiségekkel, sőt még akadálymentesített mellékhelyiséggel is ellátott bölcsibe. Az óvodához hozzáépített új szárny nemcsak uniós forrásokból valósulhatott meg, de az unió világát is elhozta Üllésre.

Tények

A projekt címe: Törperőd a dolgozó nőkért.
A megvalósulás helye: Üllés, Felszabadulás u. 12.
A kedvezményezett: Üllés község önkormányzata.
A projekt összköltsége: 36 369 173 Ft.
Az elnyert támogatás: 34 187 022 Ft.

Tóth Erika azt is elmondta, hogy felmérés előzte meg a pályázat beadását. Kiderült belőle az, hogy a fiatal nők visszamehetnének a munkahelyükre, ha el tudnák helyezni a kicsiket valamilyen gyermekintézményben. A bölcsődével tehát a nők, a családok esélyegyenlőségén javítottak: a kétkeresős modellre épült családok jobb anyagi helyzetbe kerülhettek, a településen pedig nőtt azok száma, akik személyi jövedelemadót fizetnek. Hosszú távú előny az is, hogy a nők, mivel rövidebb idő alatt térhetnek vissza az állásukba, nem maradnak le a többiekkel szemben.

Jelenleg 16 gyerek jár abba a bölcsődébe, amelyet 12 három éven aluli kicsi elhelyezésére terveztek, vagyis több mint százszázalékos az új létesítmény kihasználtsága. A gyerekek könnyedén hozzászokhatnak ahhoz a közösséghez, amelybe a bölcsődei évek eltettével is járnak majd – előnyt jelent ugyanis, hogy a Törperődöt az óvoda mellé húzták fel. Az önkormányzat számára a kivitelezés költségtakarékosabb volt, a fenntartás pedig gazdaságosabb, mint ha külön épületben helyezték volna el a két gyermekintézményt. A Törperődbe hátrányos helyzetű gyerekeket is felvettek: családjuknak nem kell fizetnie az ellátásért.

A bölcsőde építésekor 20-25 üllési munkavállaló dolgozott, az átadást követően pedig alkalmazottakat vettek fel, vagyis az uniós pályázatnak köszönhetően új munkahelyeket jöttek létre a községben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukrosbácsik a méheknél

Szeged - Elégedett döngicséléstől voltak hangosak csütörtök délelőtt a Szegedi Vadaspark kaptárai. Az itt élő tíz méhcsaládot most nem az ovisok vagy az iskolások, hanem a vámosok látogatták meg. Tovább olvasom