Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Történelem a térképen

Csongrád megye - A Délmagyarország és a Délvilág áruspéldányai holnap A Magyar Szent Korona országai 1914. című térképmelléklettel jelennek meg. A térképen Marjanucz László történésszel kalandoztunk.
A magyar Szent Korona országai 1914. című térkép az ország politikai felosztását ábrázolja az első világháború előestéjén; különböző színekkel jelöli az anyaországot a társországokkal, ezen belül a 63 vármegyét, alul táblázatban területük nagyságát és lélekszámukat, körben a címerüket.

– Ez a térkép mutatja az Osztrák–Magyar Monarchia belső határát, vagyis ami a Magyar Királyságot elválasztotta az Osztrák Császárságtól. Jól kivehető a régi Habsburg Birodalom szerzett területe (Galícia és Bukovina) és az új monarchia bekebelezett része (Bosznia–Hercegovina), amely közjogilag Ausztriához tartozott, vagyis kívül esett a magyar államszervezeten – mondja Marjanucz László, a szegedi egyetem Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékét vezető egyetemi docens. A magyar Szent Korona országait Magyarország alkotta anyaországként a társországgal, Horvátországgal és Szlavóniával. A társországi státus tartományi törvényhozási és végrehajtási önállósággal járt, de nem bontotta meg a magyar állam közjogi egységét. Horvátország Magyarországgal egy államközösséget alkotott.

Marjanucz László történész, tanszékvezető a holnapi lapunkban megjelenő térképpel. Fotó: Frank Yvette
Marjanucz László történész, tanszékvezető a holnapi lapunkban megjelenő térképpel.
Fotó: Frank Yvette

– Világosan látni, hogy a mai Csongrád megye területébe benyúlik nyugatról Csanád megye Makó központtal, délről pedig Torontál megye. Az adatokból kiderül: 3569 négyzetkilométerén 325 ezer 568-an laktak – hívja fel a figyelmet a történész. Az akkori Csongrád megyében Szeged, Hódmezővásárhely és Szabadka volt törvényhatóság, a Dél-Alföld megyei alárendeltségben nem élő, saját törvényhatósággal rendelkező városa. A dualizmus éveiben gyakran készítettek területi beosztási javaslatokat tükröző térképeket, mert a közigazgatás folyamatos szervezés alatt állt; a törvényben előírt változtatásokat pedig hivatalos térképen rögzítették. Az 1914-es térkép az akkori közigazgatási és politikai-földrajzi helyzetet tükrözi. Ez a régi Magyarország egyik utolsó kartográfiai ábrázolása, mert a világháború után a történeti Magyarországot feldarabolták. Trianont követően megváltoztak az államhatárok, az ország belső területi felosztása módosult.

Ez a kép alapjában véve 1870 után rajzolódott ki, a törvényhatóságokról, majd az 1871-es községekről szóló törvény alapján. Csongrád megye székhelye például változott: 1870-ben a megyeszékhely Szegvár volt, 1883-ban a belügyminiszter Szentest tette meg megyeszékhelynek. (1950-ben lett Vásárhely a megyeközpont, tíz évre rá pedig Szeged.)

Következik: Magyarország gyógy- és fürdőhelyei

Csütörtökön a Délmagyarország és a Délvilág áruspéldányai az A magyar Szent Korona országai 1914 című térképmelléklettel kaphatók 199 forintért. Ezt a lapszámot vasárnapig megvásárolhatják az árusítóhelyeken és ügyfélszolgálati irodáinkban, a készlet erejéig. Hűségkártyával rendelkező előfizetőinknek az A/2-es méretű térkép csak 100 forint. A következő, a Magyarország gyógy- és fürdőhelyei című térképmelléklet június 2-án, csütörtökön jelenik meg lapunkban.

Olvasóink írták

 • 6. Parttalan 2011. május 20. 22:51
  „Hmm.
  Sajt szag van.”
 • 5. Történész 2011. május 19. 21:53
  „A cikkből egy dolog maradt ki. Mégpedig az 1910-es népszámlálás-amire elég sokat és sokszor hivatkoztak a történész tanárok az órákon.”
 • 4. szpirigonzálesz 2011. május 19. 17:54
  „Elütöttem: EQ= érzelmi intelligencia.”
 • 3. szpirigonzálesz 2011. május 19. 17:50
  „Re: 2. Bánki

  Miközben az IQ-t emlegeted, az általad idézett megközelítés a levegőbe beszélést példázza.

  Az 1914-es Magyarország térkép valójában az értelmi intelligenciánkra (EQ) hat.
  Ha érted miről beszélek:)”
 • 2. bánki 2011. május 19. 05:56
  „Kedves sajttolvaj: ahhoz, hogy a térképet nézegessék nem szükséges magas IQ. A látáshoz viszont már igen fejlett asszociatív képesség szükségeltetik.

  ,,A térkép hagyományos definíció szerint a Föld vagy más égitest felszínének, vagy a felszínre vonatkoztatott természeti és társadalmi típusú tárgyaknak és jelenségeknek meghatározott matematikai szabályok vagy mértani törvények szerint síkba vetített, méretarányosan kisebbített, általánosított, és sajátos grafikai jelrendszerrel bemutatott felülnézeti ábrázolása. Modernebb megközelítésben nevezhetjük inkább térbeli vonatkozások mértékhez kötött és rendezett modelljének."”
 • 1. Sajttolvaj 2011. május 18. 21:19
  „logaritmuss és mignyomfélék nézegessétek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zokniban tört fel egy autót a szegedi hajléktalan

Tetten értek egy 24 éves hajléktalan férfit a rendőrök Szegeden, miközben egy autót tört fel szerdára virradó éjszaka. Tovább olvasom