Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 30. vasárnap - Rózsa

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Történelem érettségi 2011: íme a közép- és emelt szintű vizsga megoldásai!

Történelem érettségi 2011: íme a közép- és emelt szintű vizsga megoldásai!

A történelem írásbelikkel folytatódtak ma reggel 8 órakor a tavaszi érettségi vizsgák, a diákok közép- és emelt szinten adtak számot tudásukról.

Delmagyar.hu - 2011.05.04. 05:06
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Véget ért a középszintű történelem érettségi vizsga. A feladatsor teszt jellegű kérdéseit a delmagyar.hu számára Haág Zalán István önkormányzati képviselő töltötte ki délután. Haág történészként is diplomázott a Szegedi Tudományegyetemen, örömmel vállalta felkérésünket.
Korábbi cikkek a történelem érettségikről:
A muhi csata, a második világháború, az ellenreformáció, Magyarország XVIII. századi társadalma és az Egyesült Államok történelme - többek között ezek a témák szerepelnek az idei középszintű történelemérettségi első részében. A jobbágyfelszabadítás, a rendszerváltás, az alkotmány és Mátyás király is szerepel az idei középszintű történelemérettségi esszéfeladatai között.

Haág Zalán István örömmel vállalta a delmagyar.hu felkérését. Fotó: Karnok Csaba
Haág Zalán István örömmel vállalta a delmagyar.hu felkérését.
Fotó: Karnok Csaba

TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MEGOLDÁSAI:

A nagyításhoz kattintson a képekre! 
TÖRTÉNELEM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MEGOLDÁSAI:

A nagyításhoz kattintson a képekre!


Laptársunk, a nyugatmagyar.hu videója a történelem érettségi megoldásáról

Laptársunk, a nyugatmagyar.hu videója a történelem érettségi megoldásáról

Korábban írtuk:

Történelemből középszinten 1276 helyszínen 86 ezer 396 tanuló, emelt szinten 106 helyszínen 6265 diák érettségizik. Történelem tantárgyból középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol és szerb nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart és két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja. Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, mintegy 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy 50 százalékát a XIX. és a XX. század történelme adja. Vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

A történelem vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll ( egyszerű, rövid választ igénylő, illetve szöveges - kifejtendő - feladatok megoldása). A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, a vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot. Az írásbeli feladatsort itt is mintegy 60 százalékban a magyar, mintegy 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy 50 százalékát a XIX. és a XX. század történelme adja. A II. részhez vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 24 hozzászólás
Moderálásra küldöm 24. bazsi88x 2011.05.04. 21:58

Biztos rendkívül okosak ezek az emberek viszont megvárhatták volna a hivatalos javítókulcsot, és nemkellett volna 1szeri elolvasás után 100%os biztossággal megjelölniük a szerintük helyes válaszokat, lehet történelemből jók a matekkal viszont vannak problémáik. Bár lehet csak számomra tűnik logikus megoldásnak a B válasz a 2. feladat e, kérdésénél: ugyanazon a földterületen csak két évente termeltek gabonát -> 1.év termelnek rajta 2.év évben ugar 3. évben ismét termelnek rajta.... vagyis pontosan 2 évente. Vagy akkor most melyik kérdéshezis kellett volna X-et írni?? mert az istállózó állattartás ugyanannyira kapcsolódhatna a kétnyomásos és 3 nyomásos műveléshez is.. Aztán ott van a 9. feladat c része: 20-100 hold közötti területek aránya a felére csökkent a c válasz esetében viszont ott van egymás melett feketén fehéren leírva hogy 3,4 % al csökkent vagy az nem számít változásnak??? De összeségében nem volt baj ezzel a feladatsorral. Viszont mindenkinek ajánlom figyelmébe a… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 23. berni13 2011.05.04. 21:48

Biztos,hogy vannak benne hibák! De ez nem a hivatalos megoldókulcs! A hivatalos több,mint valószínű, hogy holnap rakják fel. Mindig másnap szokták feltenni. Én is msot értettségizek és úgy gondolom, hogy nem volt nehéz.

Moderálásra küldöm 22. Conquer 2011.05.04. 18:46

Tessék mondani, a 8-as feladatnak mi a megoldása? Mert azok az események kétségesek, meg a válaszokban írt állítások sincsenek alátámasztva... meg mit keres ez az érettségiben? Kit érdekel? A komcsi bűnökről mikor lesz ilyen szép kérdéssor?

Moderálásra küldöm 21. matkovic 2011.05.04. 18:34

Kedves valamokka!

1. Nem vagyok elszállva a tudásomtól.
2.Pitiáner,ikszelgetős feladatsor akkor is,ha te nem így látod. Egy általános iskolás is kitöltené minimum 50%-osra.Úgy látom,kezd a magyar oktatás színvonala az amerikai szintjére süllyedni.
3.Nem sikerült megsértened,nem vagyok vénember,ráérek még később "mai fiatalok" vitatémát indítani!
4. Tanuljl,mert visszanyal a fagyi! :)

Moderálásra küldöm 20. Szaki44 2011.05.04. 17:00

Elnézést a végére állampolgári jogot akartam írni. Egyértelmű.

Moderálásra küldöm 19. feketelamoure 2011.05.04. 16:59

XVII. század.

Moderálásra küldöm 18. feketelamoure 2011.05.04. 16:58

Kisspe2!

Igazad van:

Keveri az első feladatot (teljesen).

A XVII. századi konfliktusokról szóló feladatot is részben hibásan töltötte ki.

A Kádár-korszakkal kapcsolatos folyamat ábra kitöltése is részben hibás.

A politikai antiszemitizmus magyarországi történetével kapcsolatban nem vagyok biztos, de lehet , hogy ott is hibázott.

Moderálásra küldöm 17. Szaki44 2011.05.04. 16:58

Itt középszinten lehetnek félreértések a 12. feladatnál. És 100%, hogy rosszul lesz a megoldókulcsban is.

Szerintem emberi jog csak az élethez való jog lehet a felsoroltak közül.

Ugye azt az alkotmányunk határozza meg, hogy lehet-e egy bizonyos vallást gyakorolni, vagy lehet e magántulajdon (gondoljatok a kommunizmusra, mely elviekben tiltja, tsz stb.) Ha nincs alkotmány akkor mondjuk meghatározhatja a Führer... Ebbe nem szólhat bele pl. az ENSZ, hogy lehet-e magántulajdonod. Az állam határozza meg, ezért állampolgári jog. Viszont, ha úgy lett volna a kérdés, hogy mai demokráciában, vagy a mostani Magyarországon, akkor lehetett volna úgy venni, hogy ez demokráciában egy alap jog, ezért emberi jog. De nem határozta meg ezt a feladat, általánosan véve mindenképp emberi jog.

Moderálásra küldöm 16. valamokka 2011.05.04. 16:43

nem sajnos :D állampolgári, de nem igazán értem miért...

Moderálásra küldöm 15. FodiDe 2011.05.04. 16:40

a vallásszabadság nem emberi jog?


24 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...