Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Történelemből vizsgázott a rendszerváltás generációja

Szeged - Könnyű volt a középszintű írásbeli töriérettségi – állította tegnap minden érintett. A szaktanár szerint a vizsga sokat változott, a fiatalok kritikus szemlélete is erősödött. A történelem írásbeli érettségit három éve vezették be.
Még nem volt 11 óra, mégis többcsoportnyi öltönyös diák gesztikulált hevesen a szegedi Ságvári-gimnázium előtt tegnap délelőtt. A középszintű történelemérettségi feladatait vitatták meg.

– Aki tudja az alapévszámokat, simán megírja a tesztet. Amit meg nem tud, azt kinézi a töriatlaszból – avatott be a sikeres történelemteszt-írás rejtelmeibe Schilsong Máté. Osztálytársa, Vaits Zoltán és Kerti Norbert sem tűnt túl izgatottnak a vizsgadrukk miatt. Estére kikapcsolódást terveztek: ez valakinek a barátnőt, másnak a sörkertet jelenti.

– Elfelejtettem bejelölni, hogy idegen nyelvként vizsgáznék történelemből, ezért ugyanazt írtam, mint a többiek, de így is könnyű volt – értékelte a tegnapi érettségit a kínai Cao-Chun. Az orvosira készülő lány tizenegy éve él Magyarországon, nagyesszéjét Szent Istvánról és az állami berendezkedésről írta. Nagyesszében egyébként a megkérdezettek között a magyar államalapítás volt a legnépszerűbb, de volt, aki az '56-os forradalmat vagy a 18. századi hazai demográfiai helyzetet elemezte.

Mészáros Tibor történelemtanár az írásbeli befejezése után megbeszéli a feladatokat tanítványaival Fotó: Karnok Csaba
Mészáros Tibor történelemtanár az írásbeli befejezése után megbeszéli a feladatokat tanítványaival. Fotó: Karnok Csaba

– Ma is izgalmasnak számít a diákok közt a II. világháború vagy a 1848-49-es szabadságharc története, és ugyanúgy utálják a francia forradalom témáját, mint amikor tanítani kezdtem. A rendszerváltás időszaka viszont élénkebben foglalkoztatja őket, mint másokat, talán mert éppen akkor születtek – beszélt a mai maturálók történelmi érdeklődéséről Mészáros Tibor.

Változatos feladatok

Tegnap 1212 helyszínen összesen 80 ezer 322-en tettek középszintű történelemérettségit. Emelt szinten 5859 diák vizsgázott 111 helyszínen – ők egy órával tovább írhatták a feladatlapot. A középszintű vizsgán 12, időrendbe állított tesztkérdést kellett megoldani, és 8 esszékérdésből lehetett választani. A feladatok között térképelemzéstől az igaz-hamis állítások elkülönítésén, fogalmak felismerésén át a folyamatábrák kiegészítésig számos típus szerepelt.

Három éve vezették be a történelem írásbeli érettségit. Most már nincs lehetőség biflázásra: a meglévő alapinformációkból a megadott források – szövegek, vaktérkép, statisztika, képek – használatával kell egy logikus rendszert felállítani – magyarázta a tizenhat éve tanító ságváris történelemtanár. A tanítás módja is átalakult. Korábban kiállt a tanár a katedrára, és elmondta, mi történt, majd utána ugyanezt ugyanígy számon kérte. Ma viszont az órák 30-40 százalékában szöveges és más típusú forrásokat elemeznek közösen, így különböző szempontokkal, értelmezésekkel találkozik a diák egy esemény kapcsán, így megtanulja: nem kell mindent készpénznek venni, amit valaki leír. – Ez a kritikus szemlélet, a források lecsupaszításának képessége nagyon hasznos a mai életben is – hangsúlyozta a pedagógus. – Bármilyen manipulációval szemben felvértezheti a gyereket, így átláthat a szitán.

A tegnapi középszintű történelemérettségi feladatait és megoldását megtalálják a www.delmagyar.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség még keresi a Szivárvány utcai cserbenhagyót

Szeged - Csak a bőre tartotta össze bal lábát a szegedi Fogarasi Zoltánnak, akit hétfőn délután ütött el egy Dacia a Szivárvány utcában. Tovább olvasom