Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Történelmi dráma az algyői népszínháztól

Algyő - Damjanich Jánosról szóló új történelmi dráma bemutatójával emlékezik az aradi vértanúkra az algyői Móra Ferenc Népszínház október 6-án este héttől. A darabot a tábornok levelei alapján Bene Zoltán írta. A díszlet helyiek munkája, a szereplők között akad tanítónő, rendőr, asztalos, a pópa szerepét azonban valódi pópa alakítja.
Nem tanítják a történelemórákon, hogy Damjanich János tábornok, az 1848–49-es szabadságharc hőse – aki sohasem veszített csatát – fiatal tiszt korában későbbi hóhéra, Haynau beosztottja volt. Ami Bene Zoltán drámájának elején kiderül, az nem „hozzáköltés", hanem a döbbenetes valóság: Haynau többször is járt vendégségben Damjanichéknál, és szerette, ahogy Damjanichné Csernovics Emília főz. Aztán összekaptak a magyarokon, és a fiatal tisztet parancsnoka Itáliába vezényelte, büntetésből. Damjanich szerb volt, és tudjuk, a többi tábornok sem volt mind magyar, mégis a magyar ügyért áldozták életüket. A szabadságharc sok tisztje korábban a császári hadseregben szolgált. Miért váltottak? A szabadság, a magyarság iránt érzett szimpátiából? Vagy azért, mert azt gondolták, katonaként itt jobban ki tud teljesedni a karrierjük? Nyilvánvaló, ahány sors, annyi válasz adódik a kérdésre. A darab a tragikus történelmi esemény mellett ezt az izgalmas hátteret is megvilágítja, egy gyötrődő ember személyiségén keresztül.

Damjanich János levelei alapján dolgozott Bene Zoltán, aki amellett, hogy író, igazgatója is az algyői faluháznak. A faluház színháztermében látható előadást Kátó Sándor színművész rendezi, ő alakítja Damjanich János szerepét. A szereplők ismert tagjai a népszínháznak. Leiningen-Westerburg Károlyt például Cseszkó Mihály játssza, ő „civilben" rendőr. Bott Franzot, a brünni hóhért pedig Dubecz György: ő volt a falu és a szomszédos Hódmezővásárhely jegyzője is. A pópa szerepét pedig Kothencz Tibor mellett Becan Aurel játssza, ő a magyarcsanádi pópa. A díszlet Kiss Róbert és Oláh Ernő munkája. Csak a zeneszerzők nem kötődnek Algyőhöz: Donizetti és Liszt műveiből hangzanak el részletek a darabban. A népszínház előadása azért is érdekes, mert a hírek szerint történelmi drámával nem fognak emlékezni az aradi vértanúkra.

Olvasóink írták

  • 1. zümrimlimm 2008. szeptember 30. 08:03
    „Kedves Bakos András!

    Én úgy tudom, hogy szombaton fogják bemutatni a darabot a Millenniumi Kávéházban. Esetleg ez is odakívánkozott volna a cikkbe...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordgyorsasággal kapják fel a telefont

Szeged - Nem ment fel a pumpa, amikor tegnap kipróbáltuk, mennyi idő elteltével kapcsolnak bennünket… Tovább olvasom