Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Történelmi emlékhely lett a Dóm tér is

Csongrád megye - Új emlékhelyi kategóriákat határoz meg januártól a törvény. Csongrád megyéből kiemelt nemzeti emlékhely lett az ópusztaszeri emlékpark, történelmi pedig a szegedi Dóm tér.
Januártól új emlékhelyeket definiál a kulturális örökség védelméről szóló törvény; két új kategória született. Legmagasabb szintű a kiemelt nemzeti emlékhely, ez után következik a történelmi emlékhely.

Az Országgyűlés törvényben nevezhet meg kiemelt nemzeti emlékhelyet. Ez olyan, állami tulajdonban álló színhely, amely a „nemzet történelmében meghatározó jelentőséggel bír". Helyszíne lehet nemzeti és állami ünnepek idején országos állami ünnepnek; protokolláris célból állami vezetők vagy a tulajdonosa szintén rendezvényt hirdethet meg e helyszínen. Turisták látogathatják, egyéb esetekben köznapi célra használható. A kiemelt nemzeti emlékhelyek jelenlegi 10-es listájára felvették a fővárosi Kossuth teret, a Várnegyedet, a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Hősök terét és a Rákoskeresztúri Új Köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcelláját, a debreceni Református Nagytemplomot, a mohácsi emlékparkot, a pákozdi katonai emlékhelyet, a somogyvári várat és a székesfehérvári romkertet. Egyetlen Csongrád megyei helyszínt találni köztük: az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkot.

Az új címtől a prezstízs mellett több támogatást is remélhetnek a Dóm téri rendezvények. Fotó: Karnok Csaba
Az új címtől a prezstízs mellett több támogatást is remélhetnek a Dóm téri rendezvények.
Fotó: Karnok Csaba

A kormány rendeletben delegálhat helyszínt a második kategóriába, a történelmi emlékhelyek sorába. Erre a listára olyan helyszínek kerülhetnek, amelyek a nemzet vagy valamelyik nemzetiség történelmében meghatározó jelentőségűek. Jelenleg a törvény 39-et határoz meg. Csongrád megyéből itt is egyetlenegy szerepel: a szegedi Dóm tér a székesegyházzal. A rangos listára került többek között a budapesti Terror Háza, a Corvin köz, a Batthyány örökmécses, de ott találni a fertődi Esterházy-, a gödöllői Királyi- és a keszthelyi Festetics-kastélyt, a máriapócsi kegytemplomot, a muhi csatamezőt, a várak közül pedig például a diósgyőrit, a komáromit, a kőszegit, az egrit, a szigetvárit és a visegrádit.

Azt is előírja a jogszabály, hogy az emlékhelyet fel kell lobogózni és egységes arculat szerint meg kell jelölni. A Miniszterelnökség alá tartozó Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság dolga, hogy a tulajdonosával, kezelőjével megállapodjon és használati tervet készítsen. Amellett, hogy a kiemelt nemzeti és a történelmi emlékhely kategóriába tartozás presztízst jelent, az objektumok az idegenforgalomban és oktatásban is szerepet kapnak. Nem utolsósorban pedig a megőrzésükkel és rendezvényeikkel kapcsolatos projektek előnyt élveznek. Megírtuk: az ópusztaszeri emlékpark az idei költségvetésben 237 millió forintos állami támogatást kap.

Az ópusztaszeri emlékparkot eddig is sokan felkeresték – az új címnek köszönhetően még több látogató érkezhet. Fotó: Frank Yvette
Az ópusztaszeri emlékparkot eddig is sokan felkeresték – az új címnek köszönhetően még több látogató érkezhet. Fotó: Frank Yvette

A műemlék is más

Az új emlékhelyeket más elgondolás alapján jelölték ki, mint a műemlékeket szokták, de vannak átfedések az emlékhelyek és a műemlékek között. Megyénkben 300, Szegeden 180 objektum élvez műemléki védettséget.

Alma és körte

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság eddig is létezett; az úgynevezett Nemzeti Sírkertet „építette". Ennek a két új emlékhely-kategóriához nincs köze. Azt jelenti, hogy a bizottság temetők, hősi temetési helyek, temetkezési emlékhelyek és temetési helyek olyan részeit választotta ki, amelyekben a nemzet jeles halottainak földi maradványai vannak. A Nemzeti Sírkerthez tartozó temetkezési helyeket nem lehet megszüntetni vagy áthelyezni. A bizottság honlapja szerint ilyen védettség megyénk 18 temetkezési helyét, illetve annak részeit illeti meg. Ide tartoznak a szegedi dóm altemplomának részei, az Alsóvárosi, a Belvárosi, a Dugonics, az izraelita, a református temető bizonyos parcellái. A megyei sírkertek közül része a Nemzeti Sírkertnek a csanádpalotai lezárt katolikus temető, a földeáki, a vásárhelyi Dilinka, a katolikus és a Kincses temető néhány parcellája, a makói református, izraelita és Belvárosi temető egy-egy sírja, valamint a sándorfalvi, a szentesi Szeder és az Alsó református temető egy-egy kriptája. Kivétel a sorban – mert nem temetkezési hely – 2003 óta a szegedi Hősök kapuja, amely Nemzeti Kegyeleti Emlékhely.

Olvasóink írták

 • 11. Atlasz 2012. január 17. 06:50
  „A Dóm téren sétál Vágó István, helybélivel, turistával - egykutya. Megjelöljük?!
  Szeged hugyos város: vendéget vár, de csak a kirakatot fényezi.
  Már Bartha megmondta, hogy nem rá tartoznak a nyilvános illemhelyek, hanem a vállalkozókra.
  Oszt jónapot!”
 • 10. szeti 2012. január 16. 18:16
  „3. Asszem már így is eleged támadták Botkát a felújítások miatt, szerintem meglincselnék, ha a Dóm térnek is nekiállna. :)

  Ettől függetlenül nagyon tetszik a terv, és baromira támogatom, hogy mélygarázs épüljön alá, bár én ugyanezt tenném a Széchenyi téren is. Ha ezen a két helyen megvalósulna, máris ki lehetne alakítani még pár sétálóutcát (pl. Feketesas) anélkül, hogy elvesznének a parkolóhelyek.”
 • 9. jozko 2012. január 16. 17:26
  „Egy ilyen cikkben - nem az országos médiától lett átvéve ...-meg lehetett volna esetleg említeni
  a Vértói dombon kialakított emlékhelyet, mint szegedi létesítményt.
  A magyarok Világszövetsége jegyzi - és rendezvényekre is alkalmasnak tartja.

  Csak úgy megemlítem.

  Tüntetések, kampányok pró és kontra -
  ezt a helyet pedig - úgy tűnik- szégyelli a város, munt ku.v@ a liliomot ?!”
 • 8. szentmihályi 2012. január 16. 14:29
  „A dóm téri árkádok alatt folyamatosan levő galambszarokat mi és mikor takarítja? Már ha egyáltalán takarítja valaki.

  Nyilvános wc-kről: Legalább a belvárosban lehetne párat csinálni- legalább ideiglenes jelleggel,mondjuk a turista szezonban. A belvárosban tudtommal 1 nyilvános vizelde van, a Centrumhoz közel levő Coopnál- a Feketesas utcánál.”
 • 7. Árpádfia 2012. január 16. 14:26
  „moderálva reklám”
 • 6. döngicse2 2012. január 16. 13:49
  „kispacni!
  Elítélem aki szerteszét rakja,mert ez undorító.Igazat írtál a 2.fórumodban.
  Az alábbiakat csak úgy mellékesen megkérdeztem.Tudsz rá választ????”
 • 5. kispacni 2012. január 16. 13:06
  „4. ezt most komolyan kérdezted ?”
 • 4. döngicse2 2012. január 16. 12:27
  „Előttem szólók!
  Igazatok van,mert sok a szemét,hasonló "mocsok" mint írtátok.
  Kérdezlek benneteket,hova lettek a nyilvános wc-k??Hova menjen,főleg vidéki akire rájön...
  Ami eddig volt,azokat is bezárták!!!”
 • 3. Bendegúz007 2012. január 16. 10:49
  „Mint az előttem hozzá szólók írták,ráférne 1 komplett felújítás a térre.
  http://teresformaszeged.hu/#hu/munkak/tervezo/zakanyi-ildiko/25
  Ez a látványterv arról hogy milyen lenne,szerintem nagyon jó.”
 • 2. kispacni 2012. január 16. 08:27
  „1. Ezért is jó, hogy bezárt a SZOTE. Azóta sokkal jobb. Persze kéne még néhány térfigyleő kamera, és, hogy akit elkapnak necsak megsimogassák, hanem felnyalassák vele termékét.

  Képaláírás: "Az új címtől a prezstízs mellett több támogatást is remélhetnek a Dóm téri rendezvények."
  Sztem inkább először annyi kéne, hogy megjavítsák körbe a járdát. Egyszerűen katasztrofális, életveszélyes a járda minősége, mindkét oldalon (Jezuita noviciátus, és Dóm tér 9-12 előtt részeken)”
 • 1. antiorange 2012. január 16. 06:52
  „Csodálatos! Talán a döntés nyomán lehetne végre tenni valamit annak érdekében, hogy a tér körül futó árkádok alatt ne kelljen térdig ürülékben, vizeletszagban és hányásfoltokat kerülgetve szemlélni nagyjainak emlékeit.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig nincs döntés a Rádió 88 sávjáról

A szegedi Rádió 88 újabb 60 napos hosszabbítást kapott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól. Közben elindult Szegeden a református rádió is, híre szájról szájra terjed. Tovább olvasom