Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Történelmi regény Ópusztaszerről

Kistelek - Történelmi trilógiát ír Szombathelyi Árpád, melynek első kötete már a boltokban van. A szeri vitéz Ópusztaszteren játszódik, Kun László idejében.
Második könyvét mutatta be a napokban Szombathelyi Árpád. A kisteleki művészeti iskola vezetője a Gencshátról szóló műve után ismét környezetéből merített témát: Ópusztaszeren játszódik történelmi regénye.

– A szeri vitéz Kun László idejébe kalauzolja el az olvasót – mesélte az író. – Hiánypótló műnek szántam, hiszen Szerről nem jelent még meg ilyen jellegű könyv, pedig az Árpád-korban jelentős településnek számított. Azt gondolom, jól ismerem ezt a vidéket, hiszen harminc éve ott barangolok. Ezekre a tapasztalatokra építettem a történetet.

A regény szereplői közül többen valós személyek, a történet azonban kitalált. Szombathelyi Árpád azt mondja, a történelem nagy része egyébként is mese. – Ha ismerünk néhány meghatározó sarokpontot, azokat már gyerekjáték feltölteni történettel. Nekem ez a játék másfél évig tartott. Azt próbáltam meg leírni, hogyan éltek az alföldi falvakban, a monostor környékén az emberek az 1200-as évek végén.

A szeri vitéz Szombathelyi Árpád második könyve. Fotó: Frank Yvette
A szeri vitéz Szombathelyi Árpád második könyve. Fotó: Frank Yvette

A történet egy fiúról szól, aki találkozik a királlyal, és lehetőséget kap arra, hogy kun vitéznek álljon. – A történet vége sugallja a folytatást is – tette hozzá az író. – Egy trilógia első része A szeri vitézek. A második részt már el is kezdtem írni, melynek címe A szeri kovács lesz. A harmadik rész főszereplője pedig Gabriel fráter lesz.

A könyv borítóját is az író tervezte, melynek hangulatvilágát gyerekkorának kedvenc könyvei, az Albatrosz-regények ihlették. – A legtöbbet éppen ezzel játszottam. Négy-öt változatot is készítettem, mire kialakult a végleges verzió.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres volt az állatvédelmi petárdakommandó

Tucatnyinál több hívást kapott az Orpheus utcán kóborló állatokról vagy elveszett kedvenceiket… Tovább olvasom