Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Tortúra a jogosítvány visszaszerzése Romániában

Szeged - Romániában gyorshajtásért, szabálytalan előzésért is ugorhat az ember jogosítványa. Az okirat visszaszerzése nem könnyű feladat. A Romániában kapott, és ott tizenöt napig jogosítványként érvényes papírt Magyarországon nem fogadják el.
– Ha valakinek elveszik a jogosítványát Romániában, nem lesz egyszerű visszaszereznie – mondta Bódi Attila. A szegedi férfi még június közepén jött haza Erdélyből, amikor Aradnál egy kisteherautó mögé szorult be egy kamionparkoló közelében.

– Bár záróvonal volt felfestve, megelőztem. A parkolóból ekkor kivágódott egy Audi, és úgy vetődtek rám a rendőrök, mint egy kapus a labdára. Szerintem értették, amit mondtam, de nem voltak hajlandóak megszólalni magyarul. Egy ismerősömet kellett tárcsáznom, hogy fordítson nekünk – mondta Bódi Attila. Nagy volt a meglepetése, amikor elismervén a szabálysértést, a rendőrök azt mondták: nem lehet kifizetni a büntetést, el kell venniük a jogosítványát. – Adtak egy papirost, amivel Romániában 15 napig furikázhatok.

Bódi Attila itthon a megyei rendőr-főkapitányságra ment be érdeklődni: szabályos, amit vele tettek?
– Itt kaptam meg egy Aradon dolgozó, magyarul beszélő rendőr elérhetőségét. Először közjegyzőhöz kellett menni, de nem mindegy, hogy kihez. Olyat kell választani, aki magyarul és románul is tud. Az ilyen szakembereknél sokat kell várni. A büntetést ezután nem nála, hanem az ottani adóhatóságnál kell befizetni, ahol még többen állnak sorban. Ezután az okmányirodát kell felkeresni, majd a rendőrséget. Segítséggel is egy teljes napomba került mindez – közölte jogosítványának visszaszerzéséről Bódi Attila.

– A jogosítvány elvételének problémája már a legutóbbi hármas határ nemzetközi közlekedési akció során szóba került. Ezután írásban is kértünk egy tájékoztatót az Arad Megyei Rendőr-főfelügyelőségtől, hogy mit lehet ebben a helyzetben tenni, mert nem egy magyar állampolgár keresett meg bennünket jogosítványának elvételével – mondta Radics Róbert őrnagy. A CSMRFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője szerint nagyon figyelni kell a szabályok betartására: Romániában a gyorshajtás, a szabálytalan előzés és a záróvonal-átlépés miatt a rendőrök elveszik a jogosítványt.

– Két dolgot lehet tenni. Az egyik, hogy türelmesen vár az illető, amíg jogosítványa diplomáciai úton vissza nem kerül hozzá. Az elvett okiratokat a románok tizenöt napon belül küldik el a követséghez, és onnan kerül a hazai okmányirodákba. A másik út az, amit Bódi Attila is bejárt – magyarázta az őrnagy. A Romániában kapott, és ott tizenöt napig jogosítványként érvényes papírt Magyarországon nem fogadják el.

Olvasóink írták

 • 20. Malus 2008. augusztus 09. 00:43
  „Ma érkeztünk haza és 3 órás tortúra után visszakaptuk a Nagyszebeni vonzáskörzetben júluis 30-án elvett jogosítványt.”
 • 19. KJanos 2008. július 26. 20:35
  „Azt nem írtam bele a töténetembe, de én a helyszínen kiegyenlítettem a számlát! A romániában élő barátaink, azt mondták, hogy 1 év is lehet, mire hivatalos úton visszajuttatják a vezetői engedélyemet... Én azt gondolom, hogy egy ilyen szabálysértésért túl nagy árat fizettem...”
 • 18. KJanos 2008. július 26. 20:01
  „2008. 07.22-én családommal és barátainkal a Gyilkos-Tó irányából tartottunk szováta felé 3 autóval. Gyergyószentmiklóson egy körfogalomnak csúfolt kereszteződésben állítólag nem adtunk elsőbbséget egy román rendszámú autónak. A rend őre aki előtte a köforgalomban álldogált, beszállt autójába, és villogva utánnunk jött, és hangosan mondogatta hogy tettünk valamit amit nem kellett volna, de mi nem értettünk belőle mást, csak azt, hogy "ungeria, ungeria". A papírjaink átadása után elindult az auótójához, közeben, leintett egy taxist aki beszél magyarul. A taxis " tolmács" közölte velünk, hogy nem adtunk elsőbbséget, és meg fognak büntetni, és ha nem fizetjük ki a helyszini bírságot, bevisz a rendőr a kapitányságra! A "tolmács" és a rendőr ezután a rendőrautóhoz ment, és még a hatóság a papírmunkát végezte, jókat nevetgéltek! A bünti 100 lej volt, 5 büntetőpont, és ugrott a jogsi. Nem igazán értettük a dolgot, de mivel Ő volt otthon, nem igazán mertünk kettőt sem szólni. Az egész dolog furcsa volt, mert a papírokat a jobb oldalon ülő feleségemnek adta oda! Ezután a hatóság beült az autójába, és nagyon nagyon gyorsan elhajtott! A szállásunkra visszaérve, telefonált a szállásadónk egyik alkalmazottja, hogy mi a tendő ilyen esetben( az Ő édesapja a rendőrfönök)! Másnap irány a közjegyző a kérvény, az első lépés a jogsi visszaszerzéséhez. Természetesen ez nincs ingyen. Telefon a rendőrségre, hogy jók-e papírok? Természetesen nem jók, úgyhogy következő nap újra közjegyző, újabb 25 lej... Egyik segítőnk, következő nap bevitt Csíkszeredára, mert azt igérték, hogy hazaindulás előtt 24 órával visszaadjaák a jogsimat. Csíkszeredán a rendőrségen közlik velem, hogy Ők még soha senkinek nem adták vissza a jogsit, úgyhogy nekem sem fogják. Tehát a szovátai rendőrfő hiába telefonált a csiszeredai renőrfőnöknek, hiába tettek igéretet mégsincs jogsi, csak az a sajtpapír, amivel 15. napig vezethetek romániában. Most itthon vagyok, és vakargatom a fejem, hogy mit kellene csinálnom, mert itthon a munkámhoz kéne a jogosítvány... Kérlek benneteket, hogy írjátok meg, hogy mi a jogosítvány visszaszerzésének leggyorsabb módja, mert a munkámhoz kellene!”
 • 17. fényben járó 2008. július 25. 15:43
  „A magyar rendőr NEM VEHETI el a KÜLFÖLDI HATÓSÁG ÁLTAL KIÁLLÍTOTT OKMÁNYOKAT pl. vezetői engedélyt! Hiába állítják meg, és szembesítika külföldit az általa elkövetett szabálysértéssel, majd írnak neki egy csekket- nem fizeti be! Akár a rendőr orra előtt összegyűrheti, nem tud mit tenni. Elvileg a már 20 ezer forintra emelt bírságösszeg az EU-n belül behajtható lenne, csak a behajtás kerülne több pénzbe mint maga a bírságösszeg- vagyis nem éri meg, nem alkalmazzák! Német rendőr a telefonodat, ékszereidet vagy még az autódas is lefoglalja a bírság befizetéséig "zálogba" , és ha ez nekik pénzbe kerül, ezt is költségként hozzácsapják a bírság összegéhez...”
 • 16. szkíta 2008. július 25. 14:15
  „Júliusban 10 napon keresztül keresztbe-kasul autóztam Erdélyt.Sok helyen láttam mérős autót,de a szembejövők idejében villantottak mindig,ezenkívül nem léptem át a záróvonalat, így nem volt gondom a bocskoros rendőrökkel.A szerb rendőr az egy egészen más állatfaj.”
 • 15. rpm 2008. július 25. 12:51
  „Még áprilisban okozoja voltam egy balesetnek Romániában ,a jogsit nem vették el csak 100 ron-ra megbűntettek amit az ota sem fizettem be.Mivel kinn dolgozok, sokat járok át de eddig még nem szolt senki,vagy a zetelakai rendőr végzett fél munkát.”
 • 14. egy 2008. július 25. 10:41
  „Én abban reménykedem, hogy erre, a déli országrészben is lehetőség nyílik a Rendőrségnek a külföldieket bírságolni! Csak az érdekelne, hogy mi lenne azaz eljárás, ami eddig akadályozta a Rendőrséget, hogy amikor bemérik a külföldit, azt azonnal le is állítsák, majd a ránk vonatkozó közig. bírságot adhassák neki???? És amíg nincs rendezve a bírság kifizetése, addig a jogsi maradna a rendőrség kezében... Ha mégis más vezetné tovább az autót, akkor ne engedjék vissza Mo.ra a szarházit, amíg nem fizette ki!”
 • 13. blossom 2008. július 25. 09:53
  „ki terdekel hogy elvettek a jogsijat,nem o az egyetlen ezt is csak azert fujjak fel mert o orban,o is ugyan ugy elk.... az orszagot mint utodjai!!most meg demagogiaval hodit!!”
 • 12. vélekedő 2008. július 25. 09:24
  „Továbbra is azt mondom. Nem a jogosítványt kell elvenni, hanem az elkövetés eszközét meghatározott időre. Elég lenne 1-2 nap ilyen esetben. Jogosítvány nélkül tovább lehet szabálytalankodni, kocsi nélkül kevésbé. Mindenki egyből megfontoltabb lenne.”
 • 11. Aranea 2008. július 25. 09:23
  „Menj be öreg az okmányirodába, hogy elvesztetted odakint sátorozás közben a jogsidat. Jegyzőkönyv, új jogsi - oszt csá... 4eFt”
 • 10. honorus 2008. július 25. 09:11
  „Tegnap volt egy riport a híradóban miszerint változott a jogszabály Mo.-n és addig nem engedig tovább a gyorshajtó külföldit ameddig nem rendezi a büntetést. Az M1-es és M7-es autopályán volt a nagy trafipaxolás. Öröm volt látni hopgy meg volt akadva a török meg a román embör hogy fizetni kell:)))
  Esetleg erről a témáról-Nem usszák meg a büntetést a külföldi gyorshajtók- mikor akar cikket írni a Dm????”
 • 9. geysa 2008. július 25. 09:06
  „Ki az aki a románokat Uniós tagnak tekinti? Én nem az biztos, mert a balkán az balkán és az is marad!”
 • 8. cyt 2008. július 25. 08:26
  „Az "Orbán Viktor bűnözött" jelű embernek üzenem:
  1) Érdekes, hogy egyre gyakrabban vannak ilyen "érdekes és pillanatszerű" jelű megszólalók itt a forumon...
  2) Kb. 2 héttel ezelőtt mesélte egy barátom a következő sztorit. Valaki hosszú külföldi (tengerentúli) kiküldetésből tért haza. Kintléte alatt lejárt a jogosítványa. Bement a közhivatalba, és minden szükséges papírt vitt, kitöltött, és arra az időre, amíg nem érkezik meg az új jogosítványa, kérni szeretett volna egy "ideiglenes jogosítványt". A "szerv" emberei meglepődve utasították vissza azzal az indokkal, hogy az csak elvesztés vagy ellopás esetében adható ki TÖRVÉNYESEN (!!!). A barátom megkérdezte, hogy akkor a külföldi - még érvényes - jogosítvánnyal vezethet-e JOGOSAN ebben az országban. Felháborodott visszautasításban volt része. SŐT !!!! A "szerv" emberei azt mondták, hogy tőlük ugyan használhatja a régi (lejárt) jogsit, de ha elkapják, akkor .... Miután a barátom azt mondat, hogy márpedig akkor itt most "JOGHÉZAG VAN", amit valahogyan azonnal orvosolni kell, mert ha valami mégis történik, akkor ő elmegy az Európai Bíróságig is, érdekes módon NYÍLT LEHETŐSÉG arra, hogy kiadják neki az "ideiglenes jogosítványt". Mi ebből a tanulság? Az, hogy vagy a TÖRVÉNY rossz (amire a "szerv" embere hivatkozott), vagy a "szerv" embere nem ismerte pontosan a törvényt. Az azonban tény, hogy ma Magyarországon az élet minden területén összeomlófélben van az államigazgatás, a jogszolgáltatás, és általában minden, ahol az államhatalom akármelyik szervéhez kell fordulni akármilyen dologban, akármilyen szinten.
  Ideje lenne már egy kormányváltásnak.”
 • 7. hu 2008. július 25. 08:21
  „itt is elvehetnék a szabálytalankodók jogsiját.
  Nyilván visszafognák magukat.”
 • 6. cyt 2008. július 25. 08:13
  „... csak azt tudnám, mi az "előnye" egy egyszerű állampolgárnak abból, hogy pl. Magyarország és Románia is egyugyanazon "szervezet", az EU tagja, ha ilyen piti és mindennapi dologban NINCS gyakorlatszerű gyors eljárás. Persze a válaszom is megvan erre is, meg sok más, általában a mindennapos életet érintő problémára - SEMMI de SEMMI.
  Az meg természetesen "jogharmonizációs hézeg", hogy ilyen esetekre nincs meg a megoldás. No de rengeteg ilyen lehet még, amiről csak akkor "értesülhetünk", ha már belecsöppentünk.”
 • 5. Nem csak Magyar Nemzetet kellene olvasni. 2008. július 25. 08:01
  „Itt van pl. ez a hír:
  http://www.police.hu/nyitooldal/cikkek/orf_080724.html

  Samu István r. vezérőrnagy rendészeti főigazgató 2008. július 24-én sajtótájékoztató keretében mutatta be az új, eddig még nem alkalmazott sebesség-ellenőrzési módszert. Az M1-es autópálya Lajta parkolóban (158 km-szelvény) megtartott rendezvénnyel egy időben 10.00-16.00 között a Rendőrséggel együtt közösen a VÁM- és Pénzügyőrség, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Katasztrófavédelem, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Állami Autópálya kezelő Zrt. matrica ellenőrző csoportja fokozott közbiztonsági, közlekedési és idegenrendészeti ellenőrzés alá vonta az áthaladó gépjárműveket.

  Ezen akció keretében már alkalmazásra került új rendszer lehetővé teszi, hogy a külföldi autósokat is felelősségre lehessen vonni a szabályok be nem tartása esetén. A készülék lényege, hogy a gyorshajtókról készült felvételek egy távoli, központi adatbázisba kerülnek, amely az ország bármely pontján hozzáférhető és így a sebességtúllépés helyétől több kilométerrel messzebb, a forgalomkiterelés során az autós, a szabályszegés elkövetésének tényével közvetlenül szembesíthető. Az eddig is alkalmazott leállításos módszerhez képest egyfajta előrelépést jelent, hogy ezzel a technikával a fixen telepített sebességmérő berendezések képeit is fel lehet használni.

  Az összevont akció első két órájában 70 db sebességtúllépés történt.”
 • 4. maci52 2008. július 25. 07:39
  „Itt meg mennek a románok mint az állat?”
 • 3. Testvériség mi? 2008. július 25. 07:28
  „Már megint mi MAgyarok vagyunk a nyúl nép? Egyszer-egyszer vegyük már fel a kesztyűt és csapjunk már vissza tisztelt magyar (vak) vezetés! PL: Ha ti így akkor mi is így szlogennel. Mi a f..ért mindíg a magyar szív mindenhol mások meg kihasználják a birkákat aztán ithonról csak pislogunk meg integetünk, na meg persze nyalunk....... nekik. Hallllóóóóó!”
 • 2. Orbán Viktor bűnözött 2008. július 25. 07:05
  „"A Romániában kapott, és ott tizenöt napig jogosítványként érvényes papírt Magyarországon nem fogadják el. - mondta Bódi Attil őrnagy."

  A minapi cikk éppen arról szólt, hogy Orbán Viktorka több napig ezzel a román fecnivel furikázott Magyarországon - tehát nem elég, hogy Erdélyben szabályt sértett, még a magyar törvényeket is megsértette pedig elvileg jogász a végzettsége.”
 • 1. miért?! 2008. július 25. 05:58
  „A magyar rendőrök miért nem merik büntetni a sok román szabálytalankodót?! Pedig itt aztán van bőven a maguknak mindent megengedő szőröstalpúakból... miattuk életveszélyes a 43-as.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi egyetemé a legnagyobb támogatás

Szeged - A tizenöt jelentkezőből hét vidéki felsőoktatási intézmény pályázatát támogatta a kormány.… Tovább olvasom