Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Totális csirkezár a határon

Mától nyilvános a világjárványterv, tegnaptól újra teljes határzárat rendeltek el a magyar–román határon, miután bebizonyosodott: Romániában a madárinfluenza H5 jelű vírustörzsét mutatták ki három kacsatetemben. Határozatlan ideig semmilyen szárnyast, vagy abból készült terméket nem lehet behozni az országba. A határzárral egyidejűleg az ellenőrzéseket megszigorították.
Nagylakon az utasok hűtőtáskáját is ellenőrzik. Fotó: Gyenes Kálmán
– Nézze meg, nincs nálam csirke, nem is szeretem – mondja mosolyogva a nagylaki határátkelőhelyen vámvizsgálat miatt félreállított olasz rendszámú Passat vezetője. A feltűnően szikár férfi elárulja, hogy ő moldáv, és Olaszországba tart, ahol kamionsofőr. Közben egymás után szedi elő csomagjait és teszi az autó mellé. Craciun Alexandru hatalmas hűtőtáskáját is kiüríti. Néhány perccel később az utánunk következő vámosoknak is mindent megmutat. Kelemen Péter főhadnagy nem talált nála semmilyen tiltott árut.

– Csütörtök reggel a Romániában kimutatott madárinfluenza-vírus miatt az Európai Unió teljes határzárat rendelt el a magyar–román határon – magyarázza Liszkai József főállatorvos a nagylaki határátkelőhelyen. Az állat-egészségügyi állomás vezetője megerősíti, hogy tegnap reggeltől sem teher-, sem utasforgalomban semmilyen baromfit, vagy ezekből készült termékeket nem lehet behozni az országba. A határon megszigorították az ellenőrzést a Romániából és Törökországból érkező járművekre. Kérdésünkre, hogy még a rántott csirkecombot is lefoglalják-e a vámosok, bólint.

Bucsin Barna állatorvos éppen kamionellenőrző körútjáról tér vissza, amikor a főállatorvossal együtt kilépünk az állat-egészségügyi állomás épületéből. Elámul a laikus kérdést hallva: a rengeteg teherautó között volt-e csirkeszállítmány, mert ha igen, szeretnénk lefotózni. Az érintettek eleve nem jönnek a határra, tudják, nem léphetnek be Magyarország területére. A nagylaki határátkelőhely forgalmán egyébkén nem lehet észrevenni, hogy a magyar–román határ csirkeblokád alatt áll. Szünet nélkül érkeznek a személy- és teherautók Románia felől. Az utasok többsége még a déli órákban sem hallott arról, hogy a Duna-deltánál néhány elhullott kacsán mégis kimutatták a madárinfluenza-vírust, és a szigorított ellenőrzésnek ez az oka.

Bucsin Barna állatorvos kamionellenőrző körúton a nagylaki átkelőn. Fotó: Gyenes Kálmán
– Reggel még azt mondták, hogy nincs „madárvírus". Most akkor van vagy nincs? – kérdez vissza a nagylaki Mátyás Márta a vámkontrollra várva. Kovács István főhadnagy nem várakoztatja sokáig a középkorú asszonyt, aki szemmel láthatóan megnyugszik, hogy a szokásosnál szigorúbb ellenőrzés oka csupán a „csirkekereső akció".

– Az intézkedés mindaddig fennmarad, amíg teljesen be nem bizonyosodik, hogy megszűnt a madárinfluenza Romániában – mondja Szigeti Ferenc. A megyei főállatorvos megjegyzi, a magyar–román határon kizárólag Nagylaknál lehet az árukat bevizsgáltatni, ha valaki másik határátkelőn akar belépni az országba, átirányítják Nagylakra, amennyiben tiltott termék van a csomagjában, rakományában.

– Ha a vámosok baromfieredetű készítményt találnak, értesítik kollégáimat, akik azt lefoglalják, zárt nejlonzsákokba teszik, és az előírásoknak megfelelő tárolóhelyekre viszik. Tőlünk a vásárhelyi ATEV szállítja el, szakszerű megsemmisítésükről is a fehérjefeldolgozó gondoskodik – avat be a részletekbe a megyei főállatorvos.

Tegnap lapzártánkig a magyar–román határon nem jelentkezett magyarországi belépésre szárnyast, vagy baromfieredetű készítményeket szállító kamion, és utasforgalomban sem találtak – még szendvicsekben sem – csirkekészítményeket. Már Romániából nem engedik tovább az importtilalom alá eső szállítmányokat.


Keresetlen gyógyszer

Szegeden és a magyar–román határhoz legközelebb eső városban, Makón, illetve két határ közeli kisebb településen, Kiszomboron és Apátfalván sem kerestek még madárinfluenza elleni gyógyszert vagy injekciót. A szegedi Sas, a Kígyó, a Dugonics patikában ugyanazt mondták, mint a makói, a kiszombori és az apátfalvi gyógyszertárban: nincs madárinfluenza elleni gyógyszer vagy injekció. Mindenütt hozzátették: nem is keresik az emberek. Csehországi gyógyszertárakban a romániai és a törökországi járványveszély hírére elfogytak a madárinfluenza elleni gyógyszerek. A Magyarország által megrendelt és készletezett gyógyszer nem megelőzésre szolgál – közölte az illetékes minisztérium. A gyógyszer egy általános vírusellenes szer, a vírus szaporodását gátolja, tartós szedése azonban károsíthatja az egészséget, illetve a vírus egy idő után képes a hatóanyag ellen védekezni. Magyarország el tudja látni a lakosságát oltóanyaggal. 

Világjárványterv

Mától az interneten, a www.eum.hu-n olvasható a pandémiás terv azon része, amely egy esetleges világjárvány (pandémia) idejére készült – jelentette be az egészségügyi tárca. A kormány a pánikhangulat megelőzése végett oldotta fel a terv titokvédelmi minősítését. Az emberről emberre terjedő változat akkor alakulhat ki és lehet belőle világjárvány, ha egy „megszokott" influenzában szenvedő ember megfertőződik a madárinfluenza vírusával is, és génmutáció jön létre. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket is menthet a gázszerelő

Itt az újabb fűtési szezon. Kétévente célszerű átvizsgáltatni a ház kéményét, gázkészülékeit. Rossz… Tovább olvasom