Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Tóték – Beregszászról

Szeged - Visszatér az Újszegedi Szabadtéri Színpadra a tavaly már sikerrel vendégszerepelt Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata: pénteken és szombaton Örkény Tótékját játsszák Vidnyánszky Attila rendezésében.
– Szeged színházi város, komoly nyári színházi tradíciókkal. Nemcsak a Tisza-parti teátrumra és a szabadtéri színpadokra, hanem a Thealterre is gondolok. Kinevelődött egy értő, érzékeny közönség, ezért jó ott játszani. Határozottan éreztük ezt tavaly nyáron, a Sólyompecsenye előadásain is az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, ami egy nehéz tér, nem könnyű ott a publikumot megszólítani. Ma inkább kisebb „lyukakba" bújnak a társulatok, ott próbálnak hatást elérni, a nagyobb színpadokon túlságosan olcsó dolgokkal fordulnak a nézők felé. Mi egy másik utat járunk, a Tóték is szélesebb közönséghez tud szólni, mégis igényes produkció, ínyenc színházba járók is kedvüket lelhetik benne – mondta az Örkény-darab rendezője, Vidnyánszky Attila, a Debreceni Csokonai Színház igazgatója, aki szerint a rendezők általában kiszakítják abból a korból a Tótékat, amelybe helyezve a szerző megírta.

Vidnyánszky Attila rendezésében játsszák Örkény Tótékját Újszegeden. Fotó: DM/DV
Vidnyánszky Attila (középen) rendezésében játsszák Örkény Tótékját Újszegeden.
Fotó: DM/DV

– Elolvastam néhány tanulmányt Örkénytől, amiben azt találtam: amikor írta, konkrétan arra a 60 ezer magyarra gondolt, aki a Don-kanyarban megfagyott. Ez ösztökélt arra, hogy ne szakítsam ki a darabját a II. világháborús közegből – kifejezetten azt az atmoszférát próbáltam felidézni a korszak hangulatával, dalaival, zenéivel, gesztusaival. Előadásunk a II. világháború idején, egy kis magyar faluban játszódik. A klasszikus figurákon kívül nagy jelentőséggel bír a falu folyamatos jelenléte is – azzal teremtek atmoszférát, azzal hozom be a külvilágot. A rádió az egyetlen, ami eljut ebbe az isten háta mögötti kis fészkébe a békének; rajta keresztül uralja el a háború a világot. Az őrnagy robbantja fel az idilli békét, azt sugallva: nincs menekvés, nem lehetünk biztonságban, nem maradhatunk ki a háborúból. Örkény figurái zseniálisak, megpróbáltuk magunkban megtalálni ezeknek az alakoknak a gyökerét – hangsúlyozta a rendező. Az eddigi előadások azt mutatják: sikerült. Szórakoztató produkció jött létre, amit mindenhol szeret a közönség.

Járják a világot

Vidnyánszky Attila büszke a társulatára, hiszen nagyszerű színészekkel dolgozhat. Trill Zsoltot sokan Latinovits Zoltánhoz hasonló kaliberű művésznek tartják. Tavaly ő nyerte el a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb férfi színészi alakítás díját a szakmai zsűritől. Idén pedig a Fodrásznő című darabban nyújtott alakításával párja, Szűcs Nelli, aki most Mariskát játssza a Tótékban. A beregszászi csapat világszerte játszotta már az Örkény-darabot, az ősszel Moszkvába és Jaroszlavlba, utána pedig Kijevbe utaznak vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Woof, a Hair szőke lázadója

Táncolva, ugrálva, rácson csimpaszkodva, hosszú, szőke parókában Kerényi Miklós Máté énekli a Hair címadó dalát a Dóm téren. Tovább olvasom