Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Tóth Péter: Falurombolásra készül a kormány

Szeged - Július 28-án csütörtök reggel 8 órától rendkívül ülést tartott Csongrád megye közgyűlése. A nagy viták ezúttal elmaradtak, mindössze két napirendi pont borzolta a kedélyeket.
Egy óráig sem tartott Csongrád megye önkormányzatának rendkívüli ülése, amelyen hat napirendi pontot tárgyaltak. Nagyobb vita a vagyonrendelet valamint az szmsz módosításánál bontakozott ki, a jobbikos képviselők mellett az MSZP-sek is igen aktívak voltak, és bár elég távol állnak egymástól - annak ellenére is, hogy egymás mellett ülnek a Csongrád teremben - ezen a napon egymást erősítették a felszólalásaikban. Piri József szerette volna elérni, hogy a közgyűlés állítson fel egy eseti bizottságot, amelynek feladata lett volna az önkormányzati törvénytervezet előkészítésnek a figyelése, ám ezt a kormánypárti többség leszavazta. Utolsó napirendi pontként pedig zárt ülésen hallgatták meg a képviselők, milyen pénzügyi állapotban van Csongrád megye, majd elfogadták az elhangzottakat. Részletekért szkrollozon az oldal aljára, majd haladjon fölfelé percről percre tudósításunkban!

8:57 Vége a zárt ülésnek. Magyar Anna meghallgatta a tájékoztatást a megye pénzügyi és likviditási helyzetéről, majd megszavazták a napirendi pontot. A közgyűlés véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottak!

8:50 A hatos napirendi pontot - tájékoztatás a Csongrád Megyei Önkormányzat pénzügyi, likviditás helyzetéről - zárt ülésen tárgyalják. Közvetítésünk a zárt ülés után folytatódik.

8:48 Az ötödik napirendi pontnál tartanak: a Csongrád Megyei Önkormányzat Gyermek- és Felnőttüdülője átszervezési koncepciója. 14 igen és 2 tartózkodással vita nélkül, bizottsági támogatásokkal elfogadták.

8:48 Most az eredeti javaslat szavazása következik: 11 igen és 5 nemmel elfogadva.

8:46 Szavaznak. Piri képviselő módosító indítványáról is. Ennek lényege, szükséges a bizottság körök újból meghatározása, illetve hozzon létre egy olyan eseti bizottságot a közgyűlés, amely figyeli az önkormányzati törvény lehetséges változásait, és segítse a közgyűlés és a rendes biztotságok munkáját. Ezt 6 igen, 8 nem és 2 tartózkodással elutasították.

Rendkívüli ülést tartott Csongrád megye közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

8:44 Tóth Péter újra: A járási kormányhivatalok létrejöttével bizony előfordulhat, hogy akár 30 kilométerre is kerülnek bizonyos hivatalok kistelepülésektől. Ezekben többnyire idősek laknak, akik még nehezebben jutnának el ezekbe az intézményekbe. Ezért megkérem az elnök asszonyt, országgyűlési képviselőként küzdjön ez ellen!

8:41 Simicz József (MSZP): Nincsenek előkészítve a döntések. Tény, kiváló szakértők ülnek a bizottságokban, amelynek a munkája leértékelődik, leértékelődött. Nem lehet ilyen nagy horderejű kérdésekben öt perc alatt dönteni. Ma például háromnegyed nyolcra hívták össze az ülést. Nem lehet negyedóra alatt tárgyalni ilyen fajsúlyos kérdésekben. Így megy ez évek óta. Tizenöt-húsz percig vitatkozunk, majd hozunk egy határozatot, amit még nem tudunk, hogyan töltünk meg tartalommal. Ha elfogadja a parlament most az önkormányzati törvényt, akkor vége a magyar önkormányzatiságnak, ami a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmánya...

8:39 Piri József megismétli, várjon a közgyűlés ezzel a kérdéssel, ne döntsenek most. Hozzanak inkább létre egy bizottságot, egy olyan csapatot, amely figyeli a jogszabályalkotás folyamatát és a várható új feladatokra reagálva kapjon "jogosítványokat", segítse a közgyűlés munkáját.

8:38 Ádók János: a biztottságok minden képviselő számára látogathatók, így önnek is, még a zárt ülések is, ahol fel is szólalhat, el is mondhatja a véleményét.

8:34 Gémes László (Fidesz): Vidéki vagyok, mégsem látom a vidék rombolását...

Tóth Péter: Megértem, a logikáját, de higgye el, területfejlesztő geográfusként van nekem is elég rálátásom erre a kérdésre. Szegvár biztos megmarad, hiszen 2000 fő fölötti, de a többi környékbeli település már nem. Ezt a tervet a magyar vidék szempontjából egyáltalán nem lehet üdvözölni és fel kívánjuk tartani az ellenállás jogát ebben a kérdés is, sőt ebben még inkább, mint másban.

Rendkívüli ülést tartott Csongrád megye közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

8:32 Tóth Péter csatlakozik Piri képviselő felvetéséhez: ha a bizottsági feladatok átrendezése tovább folyik, akkor még átláthatatlanabb lesz a rendszer. Meg fogjuk akadályozni a magyar vidék lerombolását!

8:31 Magyar Anna: Még nem létező törvényi előterjesztésekről van szó, viszont, ha időben felkészülünk, akkor jobban tudunk majd reagálni az esetleges változásokra, problémákra.

8:29 Piri József (MSZP): Nem fogadható így el az előterjesztés, amely arra hivatkozik, várhatóan két irányba módosul a közgyűlés hatásköre. "Védekezünk, felkészülünk, de nem tudjuk, pontosan mire, ezért nem időszerű érdemi határozatot hozni az szmsz-szel kapcsolatban. Nem értem, miért vonunk el a pénzügyi bizottságtól feladatokat. Úgy látom, ezeknek a feladatoknak az átvizsgálása sokkal nagyobb előkészítést igényel annál, hogy most érdemi döntést hozzunk."

8:27 A negyedik napirendi pont következik: a közgyűlés és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2011. (II. 23.) számú rendelet módosítása. A bizottságok ezt is támogatták. Tóth Péter hozzászól: Ez alapján világosan látszik: a megyei önkormányzat egy statiszta szervvé silányodik, a kormány falurombolásra készül. Csongrád megye 60 településéből 25-öt érint majd az, ha a 2000 fő alatti településeken nem lesz polgármester.

8:25 Máris a harmadik napirendi pontot tárgyalják: a Rendezvényház Nonprofit Kft. közhasznú szerződésének és bérleti szerződésének módosítása. Valamennyi bizottság támogatta, vita nem volt róla, egyhangúlag elfogadták.

Rendkívüli ülést tartott Csongrád megye közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

8:22 Ádók János újra: Visszautasítom képviselő úr (Tóth Pétert - a szerk.) szavait. Majd Magyar Anna lezárja a vitát és szavaznak: a határozat javaslatot és a rendelettervezetet is 11 igen, 3 nem, 2 tartózkodás mellett fogadták el. 

8:20 Bedő Tamás (MSZP) kérdez: a kormány által meghirdetett szociális otthonok kiváltására meghirdetett pályázatoknál a nagymágocsi és derekegyházi otthonok szóba jöhetnek-e, illetve ez az átrendezés kapcsolódik-e ehhez a pályázathoz?

8:18 Ádók János felel a jobbikos képviselőnek: "Olyan  változásokat is kénytelenek voltunk eszközölni, amelyek számszaki korrekciókat is tartalmaztak, megpróbáltunk rendet rakni ezen a területen."
Tóth Péter: "Mi úgylátjuk, az önkormányzat feléli vagyonát. Nem tartjuk ezt jónak, ezt korábban is elmondtuk."

8:16 A kettes napirendi pontot tárgyalják: a Csongrád Megyei Önkormányzat vagyonrendelete 6. számú mellékletének módosítása. Valamennyi bizottság megtárgyalta és támogatja ezt is. Toroczkai László (Jobbik) szól hozzá: felháborítónak tartja, hogy megint az utolsó pillanatban lett összehívva a közgyűlés. "Adásvételre készítjük elő ezeket az ingatlanokat?" - kérdezi a képviselő. Magyar Anna: Nincs ilyen szándék.

8:13 Tóth Péter: Akkor ki lehet mondani, hogy leépítésről van szó? Magyar Anna: Képviselő úr, úgy értékeli, ahogy akarja. (...) A dolgozókat máshol, máshogyan foglalkoztatják, egyetlen ember sem került utcára.
Magyar Anna a vitát lezárta, a határozati javaslatot 11 igen 2 nem és 3 tartózkodással elfogadták, a rendelettervezetet ugyanilyen arányban szavazták meg.

Rendkívüli ülést tartott Csongrád megye közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

8:13 A közgyűlés bizottságai előzetesen megtárgyalták az előterjesztést és egyhangúlag elfogadták azt, így Magyar Anna megnyitja a vitát. Tóth Péter (Jobbik) szól hozzá: mi indokolja a létszámcsökkentést a TEGYESZ-nél? Technikailag most lett átvezetve a szétválás, feleli az elnök.

8:11 Az első napirendi pontot már tárgyalják is: a Csongrád Megyei Önkormányzat 2011. évi költségvetéséről és a költségvetést érintő egyéb rendeletek módosításáról szóló 4/2011. (II. 14.) rendelet módosítása.

8:09 Tizenhat fő jött el, így az ülés határozatképes. Két megyei fenntartású kórház működése került veszélybe, többek között ezért volt szükség az ülés megtartására. A napirendi pontokat elfogadták.

8:09 Magyar Anna körbenéz a teremben, majd tisztelettel köszönti a megjelent képviselőtársait, a hivatalok vezetőit, dolgozóit és minket, a sajtót is.

8:05 Már ők vannak többen, de még a kezdésre várni kell.

7:57 Köszöntjük önöket Csongrád megye házából, ahol Csongrád megye közgyűlése rendkívüli ülést tart a Csongrád teremben. A sajtó egyelőre létszámfölényben van a képviselőkkel szemben, de ez az arány pillanatok alatt megváltozik.

Korábban írtuk

Magyar Anna elnök hat napirendi pontot tárgyalna meg, ebből az utolsót zárt ülés keretében. Ha esetleg a közgyűlés határozatképtelen lenne, akkor a rendkívüli ülést július 29-én reggel nyolc órától tartják majd.

Olvasóink írták

 • 17. papsajt 2011. július 29. 20:11
  „Készül???
  19 éve folyik a rombolás!
  Mutatok bárkinek olyan falut, ahol csak a TSZ elnök és a polgármester milliomos. 900 hektár földet vásárolt meg apróért a parasztoktól!
  Mai értéke 1millioFt/hektár.”
 • 16. powermen 2011. július 29. 15:46
  „Bezáratják az önkormányzatokat? És akkor több pénz marad meg?? Jobb lesz valakinek? Az ott élőket ki kérdezte meg, hogy mi lenne a jó nekik?? Pestről könnyen hoznak döntést.”
 • 15. Zeppelin 2011. július 29. 09:12
  „Mutyi, mutyi és mutyi...”
 • 14. Egyolvasó 2011. július 29. 06:31
  „Tóth Péter: Falurombolásra készül a kormány

  Péter bácsi, ezt már akkor tudtuk amikor a nagyérdemű kurmány kijelentette, "a 2000 főnél alacsonyabb lélekszámú falvakban megszűnik a polgármesteri hivatal."
  Ez az ország csak a főváros körül forog, igaz most nyáron a Balaton kerül a figyelem középpontjába.”
 • 13. keletaru 2011. július 28. 16:09
  „Ezért nem megy a felelősségre vonás mert mindent zárt ülésen mutyiznak ! Értünk ,miattunk ,nekünk . Üdv Kuci”
 • 12. manstein 2011. július 28. 14:07
  „Mikor takarítjuk már el ezt az ördögbandát a fejünk fölül?! Ez tűrhetetlen így! <moderálva> egy egész megyét terrorizál!”
 • 11. kukachuszar 2011. július 28. 13:42
  „10. kilo 2011.07.28. 12:08

  Egyetértek, az embereknek joguk van megtudni ha likviditási gondokkal küzd a megye.”
 • 10. kilo 2011. július 28. 12:08
  „Miert kell egy likviditasi, penzugyi helyzterol zart ulesen targyalni? nehogy valaki megtudjon valamit?
  Jo reggelt, kedves megyei kozgyules, onok az emberek (bocsanat, zemberek) erdekeben kell, hogy dolgozzanak. Ha valami nem stimmel, azt is nyiltan, batran, oszinten kozolni kell velunk!”
 • 9. Mike3 2011. július 28. 12:03
  „moderálva> Anna és a könyöklő brigád. Ennyi unott arcot egy rakáson máshol nem talál az ember! :)”
 • 8. Zeppelin 2011. július 28. 10:06
  „"Diktatúra !"

  Ezt akartuk!
  Várható volt, mikor a FIDESZ-re szavaztunk...”
 • 7. zoltanszabo 2011. július 28. 09:52
  „Ez az egész gyűlés egy színjáték --nekem legalább is így jön le.
  Egy ember dönt, megmondja--megszavaztatja ! Ellenzék meg kevés létszámú ahhoz , hogy döntéseknél beleszólása legyen.
  Diktatúra !”
 • 6. nemecsekerno_007 2011. július 28. 09:51
  „Megyei önkormányzat, regionális hivatalok, helyi önkormányzat. Nyílván a hozzá tartozó ingatlannal, rezsivel, titkárnővel etc... Gazdag egy ország ez!!! : (
  Le kéne redukálni egyre - mondjuk regionális- és a létszámot lefelezni, fizetést duplájára illetve minőségbiztosítási rendszet bevezetni. (elégedettségi teszt, hatékonyság etc...) Vége a szocializmusnak

  Szerintetek normális, hogy annyi önkormányzat van nálunk mint Nagy Britanniában??? Ott élnek 70 millióan, itt meg jó ha 10 millió honpolgár van. Ennyire jól állunk anyagilag.”
 • 5. Commander-V2 2011. július 28. 09:15
  „Itt az idő a megye rendszer megszüntetésére, jó irányba halad a kormány. A Jobbik pedig maga az Anettka Show!”
 • 4. saturnus 2011. július 28. 08:35
  „Forgató könyv már előre borítékolható végrehajást már előre kidták két hete,amikor személyesen minden megyei vezető megkapta az ukázt.”
 • 3. balihoho 2011. július 28. 08:17
  „Remélem érdemi munka keretében, a mártélyi iskola ügyét is tárgyalják! A szerencsétlen mártélyi szülők között szinte pánik hangulat van! Szeptembertől bezárják a mártélyi iskolát, az önkormányzat nem működteti tovább, mivel semmilyen támogatást nem kapnak. A felelősséget Lázárra hárítják, mivel az nem hívta össze az iskola ügyben a testületet. A több mint száz iskolás gyerek feje felett a hajszálra függesztett kard lóg Mi lesz velük? Hova járnak iskolába? Vásárhelyre? Ki állja költségét?”
 • 2. Együgyű 2011. július 28. 06:46
  „,,Magyar Anna elnök hat napirendi pontot tárgyalna meg, ebből az utolsót zárt ülés keretében."
  Téma: Kevés a fizetésünk és a jövedelmünk! Ki szavazza meg, hogy több legyen? Nyugat-Európai színvonalút! Ez kell nekünk, jó munkánk alapján!
  Az utolsó téma 8o évre titkosítva! Mert nemzetvédelmi ügy!!!
  Több munkalehetőséget, nekünk!!!”
 • 1. CID 2011. július 27. 21:44
  „Ez olyan, mint a lakógyűlés, hogy ha az első nem határozat képes, akkor a megismételt közgyűlés, a résztvevők számától függetlenül határozatképes ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértőket fogtak a szegedi és nagylaki határrendészek

Négy határsértőt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség rendőrei kedden a kora reggeli órákban a Röszkét Mórahalommal összekötő műúton. Tovább olvasom