Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Toulouse-Lautrec Párizsa a Reökben

Szeged - A világhírű francia festőművész-grafikus, Henri Toulouse-Lautrec litográfiáiból nyílik tárlat január 30-án a REÖK-ben. A 79 képből álló, Magyarországon először látható kollekciót egy New Yorkban élő műgyűjtőtől kapta kölcsön a szegedi galéria.
Chagall, Picasso és Andy Warhol után egy újabb világhírű képzőművész, az arisztokrata származású francia festőművész-grafikus, Henri Toulouse-Lautrec litográfiáiból nyílik tárlat Szegeden, a REÖK-ben jövő szombaton. A kiállításon látható 79 színes és fekete-fehér litográfiát Nátyi Róbert művészettörténész tegnap mutatta be a sajtónak. A REÖK művészeti vezetője elmondta: a válogatás nem a posztimpresszionista mester teljes életművéből nyújt ízelítőt, hanem az 1891-ben kezdődő utolsó évtizedének keresztmetszetét adja.

A REÖK egyik német partnerén keresztül jutott el a különleges gyűjtemény tulajdonosához, egy New Yorkban élő magyar műgyűjtőhöz. Az eredeti litográfiákon, kicsinyített plakátokon Toulouse-Lautrec kedvenc témái bukkannak fel: a korabeli Párizs, a cirkuszok, a lóversenyek, a bohém éjszakai mulatók világa. Szerepel a tárlaton 27 olyan kőnyomat is, amely már a művész halála után, 1905-ben, családja jóváhagyásával és ellenőrzésével készült – ezeket elkülönítve mutatják be.

Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője Toulouse-Lautrec Aristide Bruant-ról festett nevezetes plakátját mutatja. Fotó: Schmidt Andrea
Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője Toulouse-Lautrec Aristide Bruant-ról festett nevezetes plakátját mutatja. Fotó: Schmidt Andrea

Nátyi Róbert szerint a nemzetközi műkincspiacon Toulouse-Lautrec legkisebb litográfiái is körülbelül félmillió forintnak megfelelő összegnél kezdődnek, nagyobb plakátjai és festményei viszont szinte már elérhetetlenek, a nagy múzeumok féltve őrzött kincsei. Herczeg Tamás, a REÖK vezetője elmondta: a Szegeden január 30-ától május 6-áig látható gyűjteményt – amelyet eddig még nem mutattak be Magyarországon – közel százmillió forintra biztosították.

Olvasóink írták

 • 4. tarkan 2010. január 22. 08:15
  „Százmillió?????Megyek!!!!!!Ott könnyen képhez jut az arra sétáló ember::))Vagy az tavaly volt??Igaz egy F.Zámbó össze sem hasonlitható a jelenlegi értékkel::)))”
 • 3. Beth 2010. január 21. 21:41
  „Ezt szerintem meg fogom tekinteni Szegeden!”
 • 2. Túrórudi 2010. január 21. 17:25
  „Bécsben láttam ezt a kiállítást, varázslatos.”
 • 1. varadipal 2010. január 21. 15:01
  „Testi fogyatéka ellenére a párizsi nők bálványa volt, imádták humoráért és tehetségéért. A montmart-on és a Quartier-laten-ben minden mulatóban ingyen vehetett igénybe mindenféle szolgáltatást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 juhot loptak Kisteleken - börtönbüntetést kaptak

Kistelek - Más bűncselekmények mellett száz juhot tulajdonítottak el mintegy 3,8 millió forint… Tovább olvasom