Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Tovább keresik az eltűnt albánokat a Tiszában

Röszke - Ismeretlen férfi holttestét találták meg a Magyar Honvédség szentesi búvárai csütörtök délután a Tiszában Röszkénél. A szerb rendőrök még vasárnap egy nő holttestére bukkantak a folyó szerb szakaszán.
Albán lapok szerint összesen 15 koszovói határsértő fulladt a vízbe Szeged környékén: múlt csütörtökön egy bárkán akartak illegálisan hazánkba jutni. Ennek a csoportnak a három tagját - egy 29 éves férfit és két kisgyermekét – mentették meg a szegedi határrendészek a röszkei Tisza-töltésnél.

Rendőr kollégák! Egy felnőtt holttest megvan! – kiáltotta csütörtökön kora délután a röszkei Tisza-parton egy katona. Az MTI pristinai lapjelentésekre, és szerb hírügynökségi forrásokra hivatkozva már kora délelőtt azt közölte, hogy október 14-16 között tizennyolc koszovói albán akart egy bárkán illegálisan átjutni Szerbiából Magyarországra, de hajójuk a jéghideg vízbe borult.

Ahogy arról beszámoltunk, október 15-én két kisgyermeket, egy 1 éves fiút és egy 3 éves lányt találtak teljesen kihűlve a szegedi határrendészek a röszkei Tisza-töltés oldalán. Apjuk azért hagyta őket magukra, hogy egy röszkei nyilvános telefonfülkéből kérjen segítséget a rendőröktől. A férfit többször is kihallgatták: több verzióval állt elő Magyarországra jutásukkal kapcsolatban. Beszélt felborult bárkáról, eltűnt feleségéről, valamint arról, hogy többen utaztak a csónakban. De a rendőrök valószínűbbnek tartották, hogy csak az apa és két gyermeke lépte át illegálisan a határt.

Eltűnt albán határsértőket keresnek a Tiszában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A koszovói külügyminisztérium szóvivője viszont megerősítette a tizennyolc határsértőről szóló történetet, melynek mindössze három túlélője – a 29 éves apa és két gyermeke – volt. A szerb hírügynökség szerint a különböző magyar tájékoztatási és állami szervek sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták a tragédiáról szóló hírt.

– Október 15-e óta napi 6 órában összesen 32 rendőr végzett terepkutatást a környéken, további határsértők nyoma után kutattak, de nem találtak semmit – közölte lapunkkal Pál János a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Egy rózsaszín kis csizma – feltehetően a három éves kislány cipője – egyébként még csütörtök délután is néhány méterre feküdt a folyóparttól.

Miután a feltételezett bárkát sem sodorta sehol partra a víz, a megyei rendőrök csütörtökön a Magyar Honvédség szentesi búvárait is segítségül hívták, hogy átnézzék a Tisza magyarországi szakaszát Röszkénél. Mindössze 10 perc keresés után rátaláltak egy ismeretlen, feltehetően férfi holttestre. A katonák elmondták, hogy négy hektárnyi területet vizsgálnak, egészen a határig kutatják át a folyót – csütörtökön sötétedésig dolgoztak.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság már október 15-én felvette a kapcsolatot a szerb hatósággal, akik ezután, vasárnap, egy ismeretlen női holttestet találtak a Tisza szerb szakaszán. A határsértők ügye és a Szerbiában talált holttest között egyelőre nem találtak kapcsolatot.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. keiner 2009. október 23. 17:36
  „Ezzek nem nálatok akarnak maradni, hanem tovább menni nyugatra.”
 • 54. maradando 2009. október 23. 16:57
  „Magyarázza már el valaki szegény Koszovóiaknak,hogy tölűnk meg tömegesen menekűlnek a romák az elnyomás elől Canadába. Már,hogy képben legyenek a magyar valóságról.”
 • 53. Lúdasmatyi 2009. október 23. 16:47
  „Nincs ott senki,inkább adják nekem az árát.De egy 5 kilós pontynak is örülnék.”
 • 52. pille 2009. október 23. 14:39
  „Milyen sok pénzbe kerül a keresésük.”
 • 51. Léni 2009. október 23. 14:15
  „50. Hmmm! Veled értek egyet! Itt mindenki jól értesült, jobban értesült, legjobban értesült mint mások!Ráadásul
  mindenki okosabb mint azok a szervek akik ebben a szomorú történetben munkájuk révén részt vesznek.”
 • 50. Hmmm... 2009. október 23. 10:02
  „Szomoru tortenet. Sokan nem is gondolnak arra, a rossznal is van sokkal rosszabb! Valoszinuleg vannak az otthonmaradtak kozul olyanok, akik tudtak a csoport menekulesi szandekerol es az elso rossz hir hallatan szivarogtak ki az informaciok. A meghaltaknak mar nincs fajdalmuk es banatuk, nyugodjanak bekevel. Az eletben maradtaknak a legjobbakat kivanom! Remelem az apat felmentik, hiszen gyermekeinek javat akarta es hala a JO Istennek, eletben is maradtak.”
 • 49. babocska 2009. október 23. 09:20
  „Ma reggel a rádióban az hangzott el,hogy a buvárok egy női holtestet találtak,most akkor melyik vezió az igaz? Férfi-vagy nő? Biztos volt egyezményes jel,hogy ha szerencsésen elérnek akkor mi a jel,ha nem akkor pedig gáz van:Szökdösnek a jobb élet reményében.Mi pedig megyünk hivatalosan ,mert itt megélni,nem csak leégni lehet.Aki az ellenkezőjét állitja megkérném mutassa be és én biz leutánozom,hogyan kell csinálni.Naponta jönnek,mert innen más egy lépés és nyugaton van,s könnyen .”
 • 48. maradando 2009. október 23. 00:32
  „Azért inkább azon kellene elgondolkozni,hogy az albán hatóságok miért ilyen naprakészen jól ínformáltak.Koszovó nem a szomszédunk. Meg tudtommal két nemzetiségű. A menekűltek szerbek voltak? Ha albánok mi elől kellett menekűlniűk saját hazájukból ? (Vagy mint a kabaréban elhangzott poénban :menekűlés közben tarkon lötték magukat 12-en ?)”
 • 47. Pottyos66 2009. október 22. 21:53
  „Az Albánok balesete után két nappal megtaláltuk a kisgyerekek háti zsákját,sálját,és a TV ben mutatott kis cipőt is közvetlenül a vízparton a határ közelében.
  Betelefonáltunk a vízi rendőrségre,ki is jöttek,megnézték,azt mondták,hogy ezt már látták és anélkül,hogy bármihez hozzá nyúltak volna elmentek.
  A DM ben meg továbbra is azt mondták,hogy gyalog jöttek át a határon.
  Én nem tudom miért nem intézkedtek a rend őrök,mikor ottvoltak a bizonyítékok az orruk előtt,hogy a vízen érkeztek.
  Talán lusták voltak jegyző könyvet írni????????”
 • 46. Mignon 2009. október 22. 21:27
  „Szia Jemand! Remelem, Te is adtal egy pontot!
  :)
  Köszi!”
 • 45. keiner 2009. október 22. 21:22
  „43. hozzászólás Mignon, 152, szia! ;-)”
 • 44. keiner 2009. október 22. 21:18
  „Szörnyü dolog!
  Érdekes, az albán lapok honnan tudtak annyire pontoson? Talán van másik túlélö, aki ertesítette?”
 • 43. Mignon 2009. október 22. 21:16
  „Bizony tragikus eset.
  De manapsag sajnos nem kell vizbe borulni, hogy megfulladjon egy ember.
  Ma is egy nagyon jo cikk jelent meg a Kronen Zeitungban (krone.at) a cimoldalon
  "Quelle-Pleite"-cimmel. ("Quelle-csöd").
  Nagyon szep es jo cikk!!!
  Meg en is hozzaszoltam, kaptam is 150 szavazatot eddig.
  Akar en irtam volna...
  :):):)”
 • 42. benq 2009. október 22. 21:12
  „már akkor kellett volna vinni a búvárokat........
  ha egy ember bombával fenyeget akkor is azonnal kutatnak a tüzszerészek.... itt is azonnal menni kellett volna itt sokan meghalhattak ha beigazolodik akkor ez kinek a felelősge. ezek az emberek nemhiányoztak senkinek sem egy hétig hihetetlen.....”
 • 41. VV4 2009. október 22. 21:07
  „Bizony, hogy a hatóság ködösít! A csávó mindvégig egyetlen sztorit adott elő! A terepkutatással pedig igen erős csúsztatásban van a szóvivő úr...”
 • 40. EPERKE 2009. október 22. 20:46
  „Mivel a szegedi határrendőrök naponta tízesével fogják el a határsértőket talán jobban érthetnek ezekhez a dolgokhoz, mint az itt okoskodók többsége. Ha egy hete 15 ember beleveszik a Tiszába akkor már nem "csak" 2 halottat találtak volna ez idő alatt.”
 • 39. Zeppelin 2009. október 22. 20:44
  „szatyi !
  Nem a hatóság ködösít, hanem a media próbálkozik.”
 • 38. szatyi 2009. október 22. 20:42
  „-Lutetia-
  Az első verzió szerint, ahogy a médiában megjelent: "átúsztak a Tiszán", aztán volt még vízbeborulás is, de ,hogy ennyien voltak arról eddig nem sokat hallottunk. Eléggé érdekes az ügyben a ködösítés, és ezt a nyomozó szervekre értem. Bár a sajtó sem áll a helyzet magaslatán.”
 • 37. Zeppelin 2009. október 22. 20:32
  „studyfy !
  Tökéletesen igazad van. Szégyelje mindenki magát, aki ezen a tragédián poénkodik. Nem tudhatja senki, hogy miért menekülnek ezek a szerencsétlenek.”
 • 36. Lutetia 2009. október 22. 20:04
  „"A férfit többször is kihallgatták: több verzióval állt elő Magyarországra jutásukkal kapcsolatban. Beszélt felborult bárkáról, eltűnt feleségéről, valamint arról, hogy többen utaztak a csónakban. " Ez miért lenne több verzió?? Ezek nem egymást kizáró történések.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi-kártya: 120 ezredszer

Szeged - Hat Csongrád megyei vállalkozásnak ünnepélyes keretek között átadták a 120 ezredik… Tovább olvasom