Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Tovább nyúlik a taj-kontroll

Szeged - Egy éve zajlik az emberek egészségbiztosítási jogviszonyának ellenőrzése, hogy kiszűrjék azokat, akik nem fizetnek semmit az ellátásért. Sok ügy már átkerült az APEH-hoz, a hatóság köztartozásként behajthatja a járulékokat – de hogy Csongrád megyében mennyi lehet a potyautas, még senki sem tudja.
Több mint egy éve ellenőrzik az egészségügyi szolgáltatók – háziorvosok, kórházak, szakrendelők, gyógyszerészek –, hogy a náluk megforduló embereknek megvan-e az egészségügyi ellátáshoz kellő jogosultságuk. Az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebben bújhassanak ki az egészségügyi járulékfizetés kötelezettsége alól, azaz kiszűrjék a tb potyautasait. Az OEP adatbázisára épülő kontroll eredményei az egészségbiztosító megyei igazgatóságaihoz futnak be, ahol megvizsgálják: az adott beteg egészségbiztosítási jogviszonya miért rendezetlen.

Piros lámpát mutatott

Most többnyire azok mennek jogviszonyvizsgálatra, akiket tavaly értesített arról az OEP, hogy nem szerepelnek járulékfizetőként vagy más jogcímen, ellátásra jogosultként az adatbázisukban – erre viszont eddig nem reagáltak. A másik csoport azokból áll, akikről csak idei orvosi ellátásuk közben derült ki, hogy piros lámpát mutat náluk az OEP adatbázisa – tájékoztatott Schleining Ibolya. A megyei egészségbiztosítási pénztár (MEP) vezetője elmondta: ezeket a betegeket is ellátják az orvosok, de mielőbb igazolniuk kell jogviszonyukat.

Az APEH behajtja a járulékokat

A korábbi roham lecsengett, jóval kevesebben jönnek adategyeztetésre, mint tavaly. Az eljárásmód is megváltozott: aki biztosítottnak tudja magát, annak állítását okiratokkal kell igazolnia. Munkáltatói, nyugdíjfolyósítói, iskolalátogatási, APEH-os igazolás alapján valószínűsítik a MEP munkatársai a jogviszonyt, és átmenetileg zöldre állítják az adatbázisban az ügyfél neve melletti lámpát. Majd megkeresik az igazolás kiállítóját, és ellenőrzik az igazolás valóságtartalmát.

Törött karral minden esetben igénybe vesszük az egészségügyi ellátást. Illusztráció: MTI
Törött karral minden esetben igénybe vesszük az egészségügyi ellátást. Illusztráció: MTI

Folyamatosan továbbítják az APEH-nak azon „kiszűrt" betegek adatait, akik nem bizonyítják jogosultságukat a MEP-nél. Az APEH ugyanis köztartozásként behajthatja a járulékokat. Hogy ilyen betegből mennyi van a megyében, azt a MEP vezetője nem tudja, az adatátadás ugyanis országos szinten zajlik az adóhatóság és az egészségbiztosító között.

Az első tízezer levél

Az APEH-nak sincsenek megyei vagy régiós adatai a vélhető potyautasok számáról – közölte kérdésünkre Nagy Péter, az adóhatóság megyei igazgatóságának főosztályvezetője. Azt viszont elmondta: hamarosan központilag kiküldik azt az első tízezer levelet, amiben már az APEH szólítja fel a biztosítási jogviszony tisztázására a „kiszűrt" ügyfeleket. Csongrád megyében egyelőre néhány százan kapnak ilyen levelet. Hogy mikor lehet számítani a biztosítási jogviszonyok teljes tisztázására, szintén nem tudni – a főosztályvezető szerint nem kell hozzá egy újabb év.

Megváltás ötezer alatt

Jogosultságot szerezhet az ellátásra az is, aki eddig nem fizetett egészségügyi járulékot: havi 4350 forintot kell fizetni az APEH-nak ezért. Tavaly ugyanez 5800 forintba, azaz 1500 forinttal többe került. Sokan érdeklődnek a lehetőség iránt, mások már el is kezdtek fizetni – árulta el Nagy Péter.

Olvasóink írták

 • 6. befizető 2008. május 13. 21:29
  „"A EU torveny szerint mindenkit el kell hogy lasson a korhaz ha emergency van. Gyogyszerrel es mutettel vagy apolassal mig a beteg fel nem gyogyul."
  Na ez nem pontosan így van. El kell látnia, de ez csak az életveszély elhárítását vagy az azonnali kezelés nélküli tartós egészségromlást okozó állapotok elhárítását jelenti. Szó nincs itt teljes felgyógyulsáról. Ha nem a fenti esetről van szó, és nincs biztosítás, FIZETNI KELL! Na ezt fogják behajtani a zapehhel. A nemfizetést nem lehet választani a jelenlegi törvény szerint. Gondolj a gyerekekre és a nem kereső nyugdíjasokra. Őnekik ki fizessen? a válasz: TE mag ÉN. Na ennyi.”
 • 5. sevenof9 2008. május 12. 01:09
  „ugy,hogy 2004-ben konnyes bucsut intettunk Hungarianak,de mivel lejart a jogsim,igy iden elmentem orvosira. Ott aszonta a hazidokineni,hogy ervenyes a biztositasom. En adot es TB-t 2004 ota nem fizettem.”
 • 4. jo bacsi 2008. május 11. 20:11
  „Ha fizetsz ha nem akkor is el kell hogy lassanak ha valaki meszur vagy ha balesetbe kerulsz vagy ha emergency ok van. Ha meg egeszseges az ember akkor kidobott penz. Mivel akarmikor fel lehet erre iratkozni, nem is ajanlanam azoknak akik egyebkent egeszsegesek. A EU torveny szerint mindenkit el kell hogy lasson a korhaz ha emergency van. Gyogyszerrel es mutettel vagy apolassal mig a beteg fel nem gyogyul. Es azert ez a nagy felhajtas mert a kormany nem akarja hogy a nep tudja ezt mivel akkor sokan a nem fizetest valasztanak. a nyomor miatt ami MO-n van. Az a havi 4 ezer jol jonne kajara nagyon sok embernek.”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. május 11. 18:11
  „Hogy vagy biztosított, ha nem fizetsz?
  Amúgy nem az évi egy felírásra kell fizetni évi 60ezret, hanem arra, ha ki kell venni a vakbeled, vagy ha leszúr a szerencsétlen hátrányos helyzetű kisebbségi, akkor visszarakják a beled a hasadba.
  Nagy rövidlátó vagy.”
 • 2. sevenof9 2008. május 11. 17:11
  „meg. de en 4 eve nem fizetek TB-t es megis biztositott vagyok. hogyisvanez?
  Egyebkent miert nem lehet a rendszerbol legalisan tavozni? En nem fizetnek otthon lakokent sem egy ilyen korrupt rendszerbe egy piculat sem. Az az evi egy augmentinfeliras nem er 60000 ft-ot.”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. május 11. 15:42
  „Ennek a rohadt görény kormánynak a nagyon kevés jó húzása közül ez az egyik. Ezt már rég meg kellett volna csinálni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A filmmel teljes a színészi skála

Szeged - Gáspár Tibor ebben az évadban két produkcióban is sikert aratott a szegedi színházban. A Pillantás a hídról című Miller-drámában nyújtott alakításáért Dömötör-díjra jelölték kollégái. Tovább olvasom