Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Tovább tart a patikanyitási láz a megyében

Szeged - Egyelőre nem látszik a recesszió a Csongrád megyei „gyógyszertárfronton": tavaly október óta a megyében 20 – Szegeden 12 – új patika nyílt. Látszik viszont a patikaláncok előretörése, és az, hogy Szegeden már „betelt" a belváros. Az új gyógyszertárak többsége a kiskörúton kívül működik.
2007 januárjában lépett életbe az úgynevezett patikaliberalizációs törvénycsomag – hatására gombamód megszaporodtak a gyógyszertárak. A patikanyitást korábban a lélekszám és a gyógyszertárak egymástól való távolsága is meghatározta – az új jogszabállyal ez a korlát megszűnt. Az ÁNTSZ adatbázisából kiderül: tavaly október óta újabb húsz patika nyílt Csongrád megyében, számuk így a korábbi 94-ről 114-re emelkedett.

Szegeden egy évvel ezelőtt még „csak" 35 közforgalmú gyógyszertár kínálta szolgáltatásait, mára ez a szám 46-ra nőtt. 12 új patika nyílt, és egy – a szentmihályi – zárt be. A gyógyszertárak területi megoszlása azonban kiegyensúlyozottabb lett tavaly óta. A belvárosban – ahol már tavaly is egymást érték a patikák – „csak" két újabb nyitott, a többi Újszegeden, Tarjánban, Felsővároson, Makkosházon és a bevásárlóközpontokban várja a vevőket.

Egy a sok közül – a Tesco patikája Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
Egy a sok közül – a Tesco patikája Hódmezővásárhelyen.
Fotó: Tésik Attila

Cseh lldikó régiós tiszti főgyógyszerész elmondta: az ÁNTSZ nem vizsgálja, hogy a gyógyszertárak valamilyen hálózathoz, patikalánchoz tartoznak-e, vagy önállóak – így ezek megoszlásáról statisztikájuk sincs. Mi úgy számoltuk: az egy év alatt nyílt új szegedi patikák közül legalább 8 – azaz a kétharmaduk – működik franchise-rendszerben, illetve tartozik valamilyen hálózathoz. A legtöbb új gyógyszertár – a Kereszttöltés utcai és a Budapesti körúti Panda, valamint a Csongrádi sugárúti és a Bécsi kávézó helyén nyílt Pingvin – a Pharmainvest-csoport tagja. Hozzájuk tartozik ezen kívül a Pingvinre keresztelt korábbi Sas, a Dugonics és az újszegedi Páfrány Patika is. A csoport része egy vásárhelyi és egy szentesi patika is.

A nagyobb megyei városok közül Vásárhelyen 4, Kisteleken és Makón 1-1 új gyógyszertár nyílt tavaly október óta, Szentesen és Csongrádon nem változott a számuk. Cseh Ildikó elmondta: a tízezer fő alatti kistelepüléseken is 6 új patika indult 2007 eleje óta. Ez a szám az elmúlt két évben nyílt összesen 25 új megyei patika negyede. A patikaliberalizációnak tehát volt olyan hatása is, hogy az eddig ellátatlan területeken is működik gyógyszertár. Ezeket egyébként jellemzően helyi patikusok üzemeltetik önálló gyógyszertárként. Egyre több helyen juthatunk széles választékban vasárnap is gyógyszerekhez: most Szegeden 5, Vásárhelyen, Makón és Szentesen 2-2 ilyen patika működik.

94-ről 114-re nőtt Csongrád megyében a gyógyszertárak száma. Fotó: DM/DV
94-ről 114-re nőtt Csongrád megyében a gyógyszertárak száma. Fotó: DM/DV

Rugalmasság, figyelem

– Jól ismertem korábbról a piaci szereplőket, nagyjából ilyen forgalomra és versenyre számítottam – mondta a közel fél éve nyílt belvárosi Dóm Patika tulajdonosa. Lacsán Péter, a Sas Patika korábbi vezetője szerint az övéhez hasonló kis patikák rugalmasságukkal és a páciensekre fordított figyelmükkel versenyezhetnek a nagy patikaláncokkal. Mivel önállóak, maguk dönthetnek akcióikról, beszerzéseikről, szolgáltatásaikról, nem kell „központi" döntésre várniuk. Mint mondta, sokan örülnek annak is, hogy a szakembereknek van idejük foglalkozni velük – mások csak a reklámajándékokat keresik. Szegeden mindkét csoport megtalálhatja kedvenc patikáját – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 10. k.elvis 2008. november 04. 22:17
  „Egy biztos,hogy a Bécsi kávézó helyén nyílt patikába be nem teszem a lábam,de az ismerőseim sem.Egy színvonalas,belvárosi kávézót tett tönkre a városvezetés,azért,hogy nyílhasson egy x-edik patika a városban. Vazzeg, nincs még elég?”
 • 9. Macs 2008. november 04. 20:39
  „Bocs kimaradt egy nem.

  Szerintem sokszor mi vásárlók tesszük tönkre az üzleteket, mert NEM járunk oda vásárolni.”
 • 8. Macs 2008. november 04. 20:38
  „Ness,

  ezt hivják marketingnek. Sok az eszkimó, kevés a fóka. Az nyer aki ügyesebb. Sok mindent meg kell még tanulni és nem csak sirni.
  Én úgy látom több patika egy lánchoz tartozik. Valószinűleg megéri nekik szövetkezni. Ezt is tanulni kell.

  Más. Szerintem sokszor mi vásárlók tesszük tönkre az üzleteket, mert járunk oda vásárolni. Érzékenyek vagyunk a pénztárcánkra.”
 • 7. Ness 2008. november 04. 11:54
  „grenadle: Az a baj, hogy a betegek már így is utaznak 20-30 km-t olyan falvakból is, ahol pedig van helyi gyógyszertár. hogy miért? mert egy 2000 fős falu gyógyszertára nem engedheti meg magának, hogy vásárlásokhoz ajándék ablaktisztítót, mosogatószert, esernyőt és egyéb amúgy fölösleges cuccot osztogasson, vagy lehessen pontokat beváltani gurulós nyanyatáskára. Így a betegek inkább bejönnek Szegedre, és kiváltják itt, mert de jó hogy jár érte ajándék. A falusi patika meg tönkremegy, aztán lesz nagy síránkozás, hogy miért zárt be. Ez ellen kéne valamit csinálni, mert ez már szerintem túl van a tisztességes versenyen. Gyógyszertárba gyógyszerért járjanak az emberek, ne a pontgyűjtő akció miatt.”
 • 6. pirula 2008. november 04. 11:50
  „Nálunk a faluban ritkán fordul elő,hogy elmegyek a patikába és minden gyógyszert megkapok.ha több nem is de egy mindíg hiányzik.ezért mennek tönkre a falusi patikák,mert az emberek inkább a városban járva ott váltják ki a gyógyszert,mert ott mindent megkapnak egyszerre.meg a rendelőhöz kb 1km-re van a patika sok idősnek ez is gondot okoz.”
 • 5. joj 2008. november 04. 08:54
  „Aki gyógyszert szed, az meg is érdemli. A sok műanyagreszelék...”
 • 4. KukoricaJancsi 2008. november 04. 08:51
  „A gyógyszer már olyan mint az ennivaló, csak gyógyít is.”
 • 3. grenadle 2008. november 04. 08:38
  „Joy: Ez csak az érem egyik oldala!
  Mert: 1) A falvakban tömegesen mennek tönkre a helyi patikák, a betegeknek 20-30 km-re kell utazniuk a gyógyszerekért, ez már tény.
  2) Várjuk meg a végét, ennyi gyógyszertárat nem lesz képes eltartani a város, ez pedig a jövő.”
 • 2. ZOLI51 2008. november 04. 08:03
  „A PTIKA NYITÁS JÓ ÜZLET!!!!!!!!!!
  SOK MSZP KÉVISELŐ IS NYITOTT BP-EN PATIKÁT /SZERENCSÉRE OTT SZAKEMBEREK DOLGOZNAK/”
 • 1. joy 2008. november 04. 06:27
  „Érdekes, amikor a patika-liberóról volt szó mindenki patikacsődökről, tömeges bezárásokról, ellenőrizetlen gyógyszerek káros hatásairó, beszélt, dogészt, kínhalált jósolt.

  Ahhoz képest egészen más változás történt!
  A sok rossz között 1-etlen jó törvény született!
  Ha nem annyira bambák az ellenek, ezt is lenépsavaztatták volna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelemtanárok Doberdónál

Szeged - Tanulmányútra vitte az általa fönntartott középiskolák történelemtanárait a Csongrád megyei… Tovább olvasom