Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Tovább tart a szegedi akadályverseny

Az akadálymentesítésre adott határidőt ismét módosítja a kormány – sajtóhírek szerint. Szegeden több közintézménybe már gond nélkül bejutnak a mozgáskorlátozottak, de sok középület máig megközelíthetetlen a számukra. A feladat megoldására a városnak nincs se ütemterve, se elkülönített forrása a jövő évi büdzsében.
Még nincs megoldva a Rákóczi téri megyeháza akadálymentesítése sem. Fotó: Karnok Csaba
A középületek akadálymentesítésére szabott határidőt többször is módosította a kormány – a probléma megoldása helyett. Eredetileg 2005. január 1-jéig kellett volna ezt elvégezni, amiből 2010. december 31. lett. De – információink szerint – ezt a határidőt sem sikerül majd tartani. A teljes akadálymentesítés végső dátumát 2013-ra tolnák ki. Garanciát jelenthet a feladat megoldására az a százmilliárd forint, amit a hírek szerint az Európai Unió biztosítana e célra hazánknak 2007-től.

Több szegedi középületben megoldották már a mozgáskorlátozottak önálló bejutását, és az épületeken belüli szabad mozgásukat – jó pár azonban továbbra sem közelíthető meg kerekes székkel vagy babakocsival.

A polgármesteri hivatal teljes területét sikerült akadálymentesíteni – tudtuk meg Rácz Róberttől, a városüzemeltetési iroda műszaki csoportjának vezetőjétől. A következő lépésben olyan fejlesztéseket terveznek, amelyekkel a látás- és hallássérültek is könnyen elboldogulnak a városházán. Más, hasonló fejlesztésről nem tudott beszámolni a csoportvezető, mert a keretösszeget időközben csökkentették.

Humánum a bíróságon

A városi és megyei bíróság Széchenyi téri épületébe három éve tanúnak idézték Kenyeres Lajost, de a lépcsőkön nem tudott feljutni. Ekkor az ott posztoló biztonsági személyzet segítségét kérte, akik azt megtagadták arra hivatkozva, hogy ez nem tartozik a munkakörükhöz. Az abszurd helyzetet a tárgyalás bírája és két érintett oldotta meg: ők vitték föl a lépcsőn a mozgáskorlátozott férfit. Két éve viszont, amikor egy másik ügyben járt ott, már készségesen segítettek a biztonsági őrök.

A Belvárosi mozi tervezett akadálymentesítése elmaradt, a Tömörkény gimnázium és a Vedres szakközépiskola felújítása pedig még nem jutott odáig. Rácz Róbert elmondta: jelenleg nincs részletes, jóváhagyott ütemtervük az önkormányzati ingatlanok akadálymentesítésére, de a középületek tervezett felújításánál már számoltak az ehhez szükséges összegekkel is. A kormány vagy a parlament által szabott fontossági sorrendhez, szabályozásához alkalmazkodnának – ami azonban jelenleg még nincs kidolgozva.

– Nem örülök neki, hogy a jövő évi városi költségvetés-tervezetben nem is szerepel elkülönített forrás az akadálymentesítésre. Rajta leszek, hogy erre az alapvető feladatra legyen pénz, és egy koncepciót is kidolgozunk a megvalósítására – ígérte Kenyeres Lajos. A tarjáni 4. körzet kerekes székkel közlekedő képviselője a pozitív példák között említette: a Csongor téri Eötvös gimnáziumban korlátliftet szereltek föl egy oda járó mozgáskorlátozott diák számára, a Somogyi-könyvtárba pedig a kezdetektől könnyen bejutnak a hátsó bejáraton át. Negativumként említette, hogy például a bíróság Széchenyi téri épületébe lépcsőkön kellene feljutniuk a mozgáskorlátozottaknak.

Már 2005-ben meg kellett volna oldaniuk a feladatot, de költségvetésükből azóta sem tellett erre – mondta Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese. A megyében 2003 óta folyamatosan haladnak a felújítások, a csongrádi bíróságra már könnyen bejutnak a mozgáskorlátozottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsemmisítették a szalmonellás húst

Folytatódik az élelmiszerek fokozott ellenőrzése. Az ellenőrök megyeszerte keresik a Pest megyei cég… Tovább olvasom