Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Továbbra is azok húznak, akik eddig húztak

A nagyobb terheket megint az aktív, nem minimálbéren bejelentett, gyermekeket nevelő családok viselik majd. A kormány célja, hogy az adóátrendezéssel nullszaldót érjen el. Így látja a Gyurcsány-csomag hatását a bejelentést követő napon egy elméleti közgazdász és egy cégvezető, aki a kamara elnöke is egyben.

Mely rétegeknek kedveznek az adóváltozások, és melyeknek nem? – kérdeztük Farkas Beátát, a szegedi egyetem gazdaságtudományi kara intézetvezető egyetemi docensét, valamint Nemesi Pált, a Ferroép Zrt. vezérigazgatóját, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét.

– A kormányzat deklarált célja, hogy az adóátrendezés végeredménye nullszaldós legyen – jelentette ki Farkas Beáta. – Tehát ha a vállalkozásoknak akarnak kedvezni, akkor ennek az árát a lakosságnak kell megfizetnie. Most legkevésbé azok járnak jól, akik havi 141 ezer forint alatt keresnek, de az adójóváírással – az ígéret szerint – kompenzálják őket. Azt még nem lehet megítélni, hogy az adók sávhatárnövelésének előnyét más rétegeknél mennyire ellensúlyozza az áfaemelés. Azt sem lehet kiszámítani, az üdülési csekkek, étkezési utalványok megadóztatásának mi lesz a hatása, de feltételezhető, hogy az alsó középosztályt érzékenyen érintheti.

A közgazdásznak az a véleménye, hogy a lakosságon belül a terhek nagyobbik részét ismét az aktív, nem minimálbérre bejelentett, gyermekeket nevelő családokra tették rá az inaktívakkal, mindenekelőtt a nyugdíjasokkal szemben. Míg a családi pótlék 2010-től az adóalap része lesz, a nyugdíjrendszert érintő változásokat a távoli jövőbe tolták ki.

– Összességében nem csökkentek az adók, ami komoly gond – szögezte le Nemesi Pál –, hiszen az adómódosító csomag csak átrendezi a terheket. Ezek valamelyest csökkennek a munkáltatói oldalon, kedvezve a foglalkoztatásnak, ugyanakkor szja-ban megnövekednek. Rosszabbul járnak az alacsony jövedelműek, és egy kicsit jobban azok, akiknek az éves jövedelme a 3 millió forintos sávhatár közelében van.

Nemesi Pál véleménye szerint a csomag csökkenti a lejtmenetet, de élénkítő hatása nincs. Az építőipari cégeket az adócsomag arra ösztönzi, hogy a legális foglalkoztatás irányába mozduljanak el. De a gondjaikat nem oldja meg.

Gyurcsány-csomag

– Az szja 18 százalékos kulcsa 19-re nő, a sávhatár 1,7 millió forintról 3 millióra, a felső kulcs 38 százalékra.

– 32-ről 27-re csökken a munkáltatói tb-járulék.

– Az áfa 20 százalékos kulcsa 23-ra nő; a cigaretta, az alkohol és az üzemanyagok jövedéki adója 3-7 százalékkal emelkedik.

– A vállalkozások társasági adója 16-ról 19 százalékra nő.

– A családi pótlék adóalapot növelő jövedelemmé válik, hasonlóképpen a mindenkinek egyformán járó támogatások.

– A 13. havi nyugdíj összege beépül a nyugellátásokba, az új nyugdíjasok már nem kapják ezt a járandóságot. 

– A gyedhez 6 helyett 12 hónap munkaviszony kell, és csak annyi időre jár, amennyi ideig dolgozott előtte az édesanya.

Olvasóink írták

 • 3. Kraftwerk 2009. február 23. 12:49
  „A cikk eléggé"le lett cenzúrázva",és ezt így nem olyan egyszerű megérteni a kisembernek:
  -Továbbra is azok húznak, akik eddig húztak.................
  Ezt így nem mindenki érti................
  De ha azt írnátok,hogy:
  -Továbbra is azok szopn@k,akik eddig(is)szopt@k..............
  Akkor minden sokkal érthetőbb,és világosabb!!!”
 • 2. Kraftwerk 2009. február 20. 14:31
  „Pontosítok és összefoglalok mindent,amit ide leírtak,meg azt is amit ez a féreg LQRÓ Gyurcsótány akar és BE IS FOG VEZETNI!!!
  A kisember megint megszívja,agyon adóztatják őket a jövőben is,a 100000(bruttó)alatti keresetűeknek NEM ADNAK járulék csökkentést(hogy a szerencsétlen,nehogy véletlenül egy picit többet vigyen haza),megvonnak minden juttatást(cafeteria rendszer)stb......stb.....
  Ez a jövő remek politikája,vagyis a szegényebb átlag réteg teljes megszüntetése,ellehetetlenítése,és a milliomosok-milliárdosok további vagyonának gyarapítása!!!!
  Amit ezek a rohadékok csinálnak az NEM REFORM,hanem a lakosság tönkretétele!!!!!!
  RENDSZERVÁLTÁST,ÉS KOMPLETT POLITIKAI ELIT CSERÉT AKAR A NÉP!
  MEDDIG ALSZOL MÉG KIS HAZÁM????”
 • 1. nagypappa 2009. február 19. 04:38
  „Az a véleményem, hogy a legegyszerűbb módja a kiadáscsökkentésnek az lenne ha a földalapú támogatások rendszerét újra dolgoznák.
  Nem a földalap után adnám a támogatást, hanem a termelés után. ( bár most pontosan a megtermelt és el nem adott gabona a legnagyobb gond. Gyakorlatilag megszűnt az állattartás a feldolgozók folyamatosan szívatták a termelőket. Nem fizették ki a felvásárolt állatokat. Ezt a csődtörvényben úgy változtatnám meg, hogy aki csődeljárást indít egy cég ellen megelőz minden más követelőt. Arra ösztönözném ezzel e beszállítókat ne legyenek elnézőek a nem fizetőkkel szemben, ne tudjanak milliárdokos adósságot felhalmozni. A multiknál egyből megnőne a fizetési fegyelem.)
  Sokan több száz hektár -silány minőségű, gazdaságosan nem hasznosítható- földön gazdálkodnak, felhasználva az állam által biztosított támogatást. Ez abból áll. hogy Pl. bevetik rozzsal és minden évben visszatárcsázzák a megtermett rozsot a földbe.
  Gyakorlatilag egy tárcsázás hektáronkénti 5-15 ezer Ft-os költségére veszik fel a támogatást.
  Ezeket a silány földeket bagóért vásárolták fel annak idején. Az ilyeneknek ne jusson támogatás.

  Jelentősen csökkenteném az állami irodai alkalmazottak létszámát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vad Csipkerózsika

Szeged - Nyílt próbával egybekötött rendhagyó sajtótájékoztatót tartott tegnap a Csipkerózsika… Tovább olvasom