Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Továbbra is behajtanak a tilosba - a rendőr mellett

Szeged - Hiába tilos hétvégén a Dugonics téren keresztülhajtani, az autósok többsége tesz a szabályokra. Szombaton rendőrök is vadásztak a renitensekre, röpködtek a tízezres bírságok.
A felújított Dugonics tér tavaszi átadása óta fél év telt el. Többször beszámoltunk arról, hogy hétvégén és ünnepnapon a Somogyi utca egy része az autósok előtt zárva, oda behajtani tilos. Arról is írtunk, hogy a kihelyezett térfigyelő kamerák képe alapján is lefülelhetik a szabálytalankodó autósokat, de eddig még senkit sem büntettek meg. Fél év után kíváncsiak voltunk, megszokták-e a szegediek a megváltozott forgalmi rendet, és büntetnek-e a rendőrök a kamera képe alapján.

Szombat délelőtt több mint egy órán át figyeltük a Dugonics téri forgalmat, közel 100 tilosban közlekedő autóst láttunk. Nemcsak a Somogyi utcai közlekedés, hanem az egykori BÁV előtti parkolás feltételei is megváltoztak a tér átépítésével. A korábbi várakozóhelyek a sétálóutca részévé váltak, parkolniuk csak az áruszállítóknak lehet. 12 kocsit és mindössze két kisteherautót láttunk szombat délelőtt. Szerettük volna a tilosban parkoló autósokat megkérdezni, miért kockáztatják a tízezres bírságot, ha hétvégén az egész városban ingyenes a parkolás, de senki sem akart velünk szóba állni.

A Dugonics téri új forgalmi rend hétről-hétre feladja a leckét az autósoknak. Sokan szaladnak bele a rendőrők karjaiba. A szerző felvétele
A Dugonics téri új forgalmi rend hétről-hétre feladja a leckét az autósoknak. Sokan szaladnak bele a rendőrők karjaiba.
A szerző felvétele

Időközben két rendőr is megjelent a Somogyi utcán, akik már nemcsak számolták, hanem bírságolták is a behajtani tilos táblát figyelmen kívül hagyókat. A szegedi autósokat annyira nem zavarta a rendőrök látványa, hogy nyugodtan kikerülték a renitensekkel szemben intézkedő egyenruhásokat. Mindössze egyetlen BMW-s gondolta meg magát, és tolatott vissza a körforgalomba. – A többi autóst miért nem büntetik? – kérdezte az egyik szabálytalankodó autóban utazó asszony, miközben férjét igazoltatták.
A fiatal rendőrök türelmesen válaszoltak: egyszerre csak egy autóval szemben tudnak intézkedni. A reklamáló autóst végül feljelentették, de nem a kérdezősködése miatt, hanem mert a gyereket nem gyermekülésben, hanem kézben szállították. Többen rövidítésre hivatkozva hajtottak be a tilosba, őket a rendőrök helyszíni bírsággal engedték útjukra.

– A Szegedi Rendőrkapitányság folyamatosan figyelemmel kíséri a Dugonics téri kamerákat. Ennek eredményeként közlekedési bírság kiszabására még nem került sor, azonban előfordult, hogy bűncselekmény elkövetőjét sikerült azonosítani – közölte érdeklődésünkre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Hozzátették: visszatérően ellenőrzik a szabálytalankodókat, a helyszíni bírság 50 ezer forint is lehet.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. atomboy 2013. szeptember 25. 23:25
  „48. varadipal
  Eredetileg ugy volt, hogy egyaltalan nem mehetnek Somogyi utcan autok. Hetkoznap se.
  Amde az autolobbi elerte, hogy hetkoznap azert lehessen athajtani.”
 • 48. varadipal 2013. szeptember 25. 14:48
  „Tessék mondani! Mi értelme van a hétvégi behajtási tilalomnak, és kinek az érdekeit szolgálja? Követelem, hogy azonnal vonják vissza tilalmat, és szüntessék be az autósok korlátlan és mértéktelen sarcolásának ezen újabb lehetőségét.
  A tilalom kifejezetten a pénzbehajtáson alapul, semmi köze a közbiztonsághoz, a forgalom szabályozáshoz, a rendfenntartáshoz, a "szolgálunk és védünk" szlogenhez, mert ez csak a pénzbehajtást szolgálja és a hatóságot védi.”
 • 47. szög 2013. szeptember 24. 20:36
  „Gondolom a túliskolázott rendőr otthon is így jár el ,ahogy hibázik a gyereke azonnal fejbe rúgja és soha nem figyelmezteti!Javaslom,hogy igazi rendőrökből csináljanak hétvégére fekvő rendőrt és azonnal 100 %-os hatékonysággal tudnak működni.Szánalmas ....”
 • 46. szöszi 2013. szeptember 24. 13:56
  „<moderálva>. Óhatatlan hogy valaki pusztán megszokásból is arra akarjon a körforgalomból kihajtani, még akkor is ha ez már nem most lett átadva. Visszafordulni ha észbe kap, vagy padlóféket nyomni miközben a körforgalomban jönnek mögötted, de te már elindultál kifelé, félig még a körforgalomban vagy, az is életveszély. Visszafordulni nem lehet, visszatolatni nem lehet. Kénytelen vagy tovább menni, és már osztják is a csekket. Hátrafelé visszatolatni bele a körforgalomba elég izgalmas, főleg ott, ahol mázli kell hogy ne jöjjön semmi. <moderálva> Az egész környék egyébként is egy őskáosz.”
 • 45. J.G. 2013. szeptember 24. 11:59
  „36. oldmanus 2013.09.24. 08:15
  Ez aztan igencsak temaba vagott... Foleg egy olyan cikknel ahol naponta 100 auto hajt be a tilosba,”
 • 44. J.G. 2013. szeptember 24. 11:49
  „Az nem vilagos, hogy miert olyan nehez kitenni valami lezarast oda a jobb oldali behajto savba...”
 • 43. Igrek 2013. szeptember 24. 11:17
  „Az idoszakos tilto tablanak csak a Somogyi utca sarkara tortent kihelyezese nem elegendo intezkedes: a forgalomban haladva egyszeruen nincs ido az ertelmezesere. Mindegyik megkozelitesi iranybol elojelzo tablara is szukseg lenne, utana majd meg lehet kovetelni a betartasat.”
 • 42. _csutak_ 2013. szeptember 24. 11:06
  „@okz63:
  Semmi gond barátom!
  Aki hozzám az én engedélyem nélkül beteszi a lábát azt már csak vihetik, tepsiben :)”
 • 41. zazie 2013. szeptember 24. 10:31
  „Arra egyébként nincs szabály, hogy hogy kell kihelyezni a táblákat? Én pl tudom, hogy nem lehet behajtani (az egyszerűség kedvéért inkább soha nem hajtok be), de próbáltam már autóval közlekedve értelmezni a táblákat, de személyautóból volt amelyiket nem is láttam. Pl Zríinyi felől olyan magasan vannak a táblák (amihez ráadásul értelmező szótár kellene, hogy mi, mire érvényes), hogy kanyarodás esetén még csak látómezőbe sem esik...
  Annyira akarjuk a turistákat, de szerencsétlenekben csak a büntetések maradnak meg.
  Természetesen biztos van sok renitens helybéli is, akit nem érdekel, de jó lenne azért alkalmazni az ártatlanság vélelmét is...”
 • 40. geza 2013. szeptember 24. 09:33
  „#33 Elolvasta amit írt? :D

  "ideiglenes jelleggel igénybe veheti az egyébként nem a közúti forgalom célját szolgáló közterületet"

  A napközben használt Dugonics tér, közúti forgalom megy rajta ergó nem vonatkozik a jogszabály amit írt.

  Én még úgy tanultam, hogy behajthat a tilos övezetbe ha használja a megkülönböztető jelzését!!
  Tehát ha anélkül mennek be a rend éber őrei akkor ők is szabálytalankodnak!

  Az Ön által idézett szabály azért készül mert többen sérelmezték hogy a rendőr pl az út szélén, tilos helyeken, akár járdán megállva trafipaxoztak”
 • 39. Mike3 2013. szeptember 24. 09:17
  „de jó is ez! lehet tarhálni!”
 • 38. joy 2013. szeptember 24. 08:33
  „Heles!
  Rendszeresen kellene ezt csinálniok, nem csupán akciószerűen!
  Aki valóban szabályt sért, +bírságolni!”
 • 37. tatam 2013. szeptember 24. 08:28
  „A Széchenyi térre is rendszeresen "betévednek" autóval! Igaz, ott a tiltó táblát a "Kisdávid" palota előtt lehetetlen az autóból észrevenni olyan magasan van!”
 • 36. oldmanus 2013. szeptember 24. 08:15
  „Sajnos ebben az országban a KRESZ szabályait nem igazán szeretik betartani az emberek.Ez jellemző a kerékpárosokra akik a zebrán nem tolva hanem a gyalogosok közt szlalomozva mennek át az úttesten, egyirányú forgalmú út ahol a tábla nem engedélyezi a forgalommal szemben közlekednek illetve a gyalogút táblát nem veszik figyelembe. Nap mint nap látom a Kárász utcára a pénzszállító autókat figyelmeztető jelzést használva behajtani, megállni tilos táblánál várakozni. Csak egy dolgot nem értek, ezek a járművek miért használhatják a figyelmeztető jelzést amikor a a KRESZ 50.§-a tételesen felsorolja kik és mikor használhatják e jelzést.”
 • 35. butagyerek 2013. szeptember 24. 07:19
  „Vajon a Rendőrt, vagy a táblát nem látták a szabálytalankodók? ..... ,, Jaj hagyjon már biztosúr. Nincsen nekem időm táblákkal foglalkozni. "”
 • 34. szatyi 2013. szeptember 24. 07:16
  „"33. okz63 2013.09.24. 05:58 "

  Ezt pedig te írtad a 17. kommentedben:
  "4. geza 2013.09.23. 15:31
  Csendben megjegyzem, hogy a rendőrautó is szépen korzózott ott.
  Nem használt megkülönböztető jelzést, így az ő behajtása is büntetendő."
  Neki parancsba volt aznap adva, hogy mit és hogyan tehet az autójával, így talán nem kéne belekötni."
  Sajnálom, ha nem érted!”
 • 33. okz63 2013. szeptember 24. 05:58
  „22. szatyi 2013.09.23. 19:36
  "A megkülönböztető jelzés használatát(a KRESZ rá vonatkozó sorait) nem a napi parancs szabályozza!"
  Akkor tanulmányozd csak nyugodtan ezeket a sorokat, mert ebben nem szerepel az általad állított rész:

  "24. § (4) A rendőrség fontos közérdekből a közúti járművek közlekedése vagy várakozása céljára ideiglenes jelleggel igénybe veheti az egyébként nem a közúti forgalom célját szolgáló közterületet, ha annak teherbírása megfelelő, valamint méret- és súlykorlátozás elrendelésével arra alkalmas."

  Az idézet rendőrség hivatalos szolgálati szabályzatából származik! ;-)”
 • 32. papagaly 2013. szeptember 24. 05:25
  „Kényelmetlen az autósoknak, értelme nincs, többletfüstöt okoz más utcákban, Csak azt hirdeti, hogy milyen erős emberek irányítanak.
  Akkor meg le kellene szedni azt a néhány táblát. Mi baj történne?”
 • 31. dBrown 2013. szeptember 23. 22:13
  „28!
  Kamera van, elvileg működik is, mint ahogy írják is, bűnözőt is fogtak vele, de láthatóan büntire még nem használták.”
 • 30. atomboy 2013. szeptember 23. 21:51
  „27. CsImre
  "nem viselnek mellenyt meg sisakot"”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig tartott: bebukott egy illegális trafik Szegeden

Külföldi, zárjegy nélküli cigit árult, amit „valamiféle leválasztmányban" tárolt. Hol lehetett ez a bolt? Tovább olvasom