Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Továbbra is megéri sodorni

Szeged - Elhalasztotta a kormány a dohánytermékek három lépésben tervezett, 7–28 százalékos jövedéki adójának emelését, ami után a vágott dohányból saját kezűleg készített cigaretta ára közel került volna a dobozos cigarettáéhoz. Így azonban továbbra is megéri sajátot szívni, viszont egy dohánycég elnöke szerint így nem lesz nagyobb a feketepiac.
Az eredeti javaslat szerint idén nyártól jövő júliusig három lépésben, összesen 28 százalékkal emelkedett volna a fogyasztási – azaz vágott – dohány, és 7 százalékkal a cigaretta jövedéki adója. Ez azonban elmaradt: az alkotmányügyi bizottság módosító javaslata ugyanis törölte az előterjesztést.

– A pontos okokat senki sem tudja, annyi azonban biztos: így nem nő a cigaretta feketepiaca – mondta Sánta János, a száz százalékban magyar tulajdonú Continental Dohányipari Zrt. elnöke. Szerinte a vágott dohány adójának, ezzel összefüggésben fogyasztói árának drasztikus emelése a feketén behozott cigaretta népszerűsödését eredményezte volna.

Nem változik a dohánytermékek jövedéki adója
Nem változik a dohánytermékek jövedéki adója.
Illusztráció: DM/DV

Ez 2005-ben, a vágott dohány adójának radikális, a most tervezetthez hasonló mértékű emelésénél egyszer már megtörtént, akkor 30 szászalakét tette ki a feketén behozott cigaretta a teljes piacnak.

– Aki maga készíti vagy sodorja a cigarettát, olcsóbban jön ki. Ha emelik a vágott dohány árát, ez a réteg szokik rá a külföldről illegálisan behozott, olcsó dobozos csempész cigarettára – magyarázta Sánta János.
Indok

A dohánytermékek jövedéki adójának emelése az uniós minimumadó elérését szolgálta volna, de az alkotmányügyi bizottság az utolsó pillanatban kivette ezt a törvényjavaslatból. Az indoklás: meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az azonos káros termékek azonos mértékben adózzanak.

Jelenleg egy doboz középkategóriás cigaretta ára 560 forint, körülbelül 20 gramm dohányt tartalmaz a 19 szál. Egy zacskó vágott, 40 grammos dohány ára 590 forint. Ha valaki kézi tekerésre adja a fejét, annak számolnia kell a füstszűrővel, amiből 120 darab 220 forint, az 50 darabos cigipapír 60 forint. Rövid számolás után kiderül: egy szál cigi a dobozból körülbelül 29, egy a dohányos zacskóból 13 forint. Aki a Magyarországon jellemzően alkalmazott hüvelybe tölti a cigit, annak 18–19 forintos a költsége darabonként.

Ezt a különbséget enyhítette volna a tervezet, hiszen eddig a zacskós dohány és a cigaretta közötti adókülönbözet folyamatosan emelkedett. Ha bekövetkezett volna az adóemelés, jövő ilyenkorra a dohány körülbelül 720, a dobozos cigaretta 600 forintba került volna.

Különbség

A dobozos cigi tartalma ellenőrzött, a nikotin, kátrány és szénmonoxid-kibocsátás kötelezően szerepel a dobozokon. A sodrós dohányt szívók azonban általában nem tudják, mennyi káros anyagot visznek be a szervezetükbe, hiszen a kézi „gyártás" során bizonytalan, hogy mennyi dohányt tölt valójában a fogyasztó egy szál cigarettába. Itt nem beszélhetünk egyenletes minőségről, annak ellenére, hogy a forgalomban lévő füstszűrős cigarettahüvelyek hasonlatosak a cigarettáknál alkalmazott hüvelyekhez.

Olvasóink írták

 • 12. Zsoltee0716 2011. július 17. 09:48
  „Na majd a dohány földekről szedik a leveleket és szárítják ki. Szeged környékén is van dohány föld.”
 • 11. klj_54 2011. július 17. 09:36
  „Amit írok az tény!
  Miért piszkálják a bagósokat?
  Kinek az érdeke a lakosság egymásnak ugrasztása?
  A bagós, mire elérnék az időskori betegségek, megtér a teremtőjéhez!
  A nem bagósra meg 70 felett exponenciálisan növekvő mértékű kiadás vár!
  Egy normális, tisztességes országban az időskori Alzheimer kórban szenvedő beteg gondozását segítik, nálunk a család megy tönkre a gondozásba! Itt megy a szövegelés ezerrel mindenféle egészségügyi kampányról, de az érdemi segítségtől úgy irtózik a kabinet, mint ördög a tömjénfüsttől!
  Akkor miért is ne bagózzak? (Én nem szívom.)”
 • 10. állatbarát2 2011. július 16. 17:22
  „1!
  Már pár évtizede fizetek tb-t, de orvoshoz hála ritkán járok, két kezemen megtudom számolni az évek alatt hányszor voltam beteg, illetve hányszor vettem igénybe a táppénzt, még sem tudom hol vagy ki "használja" az általam befizetett tb-t.
  Bevallom dohányzom, de ez az én döntésem.
  Lehetséges, hogy még szükségem lesz orvosi kezelésre,de ha az általam befizetett tb-t megkapnám, nem biztos, hogy szükségem lenne a máséra
  Bocsi a megjegyzésért, de nekem erről ez a véleményem az általad leírt hozzászóláshoz.”
 • 9. Saltomortale 2011. július 16. 15:57
  „8. A dohányzást egyszeri vérvételből meg lehet állapítani ( a vérszérum kotinin szintjét mérik, így objektív és egyértelmű, hogy dohányzik az illető.) Tehát meg van a módszer :) Egy nem dohányzó meg alapból kiszúr egy heavy smokert, mert a pórusaiból is cigiszag árad, szürke,arc, sárgás, hideg kezek..
  Definiáljuk az extrém sportot: foci, gördeszka stb. nem az. Pl. a bázisugrók, hegymászók, bungee jumperek, barlangászok ilyesmi.. Nem az én tisztem meghatározni, de azokra a sportokra gondolok ami jelentős anyagi ráfordítással jár (beszerezni a búvárcuccokat és elmenni mondjuk a Karibi -tengerre) és viszonylag kevesen űzik, és elég veszélyesek ahhoz, hogy halált vagy maradandó sérüléseket okozzanak. Szerintem a gördeszka ezeknek nem felel meg:)”
 • 8. wad 2011. július 16. 15:21
  „@ 7. Saltomortale:
  nem rossz ötlet, de hogy tudják ellenőrizni, hogy pl. valaki dohányzik-e vagy sem? Mert ezt csak bemondásra lehet ellenőrizni, nyilván ha tudom hogy nagyobb díjat kell fizetnem, akkor nem mondom azt hogy dohányzok... Nem? Ezzel az extrémsportossal sem értek egyet, mert én pl. 8 éve gördeszkázom, sosem kerültem még kórházba emiatt sérüléssel, ezzel szemben kapásból van 3 haverom akik voltak kórházba, mert eltört kezük/lábuk/bokájuk/csuklójuk stb. focizás/kosarazás és egyéb "nem extrém" sportok közben.”
 • 7. Saltomortale 2011. július 16. 15:12
  „6. Pár éve nálunk is be akarták vezetni, az eü. biztosítós rendszert, külföldi mintára. Félreértés ne essen, nem támogatom azt az elvet , hogy akinek nincs pénze, az haljon meg; de! van egy jó pont abban a dologban. Az, hogy ki mennyi biztosítási díjat fizet, annak a függvénye , hogy pl, mennyit dohányzik, iszik, hány éves stb. Mint a gépjármű biztosításoknál.. Aki sokszor balesetezett, az nagy rizikójú a biztosítónak, így több havidíjat kell fizetni. Na valami ilyesmire gondoltam, hogy az egészségügyi járulékot (tudniillik ki mennyit is fizessen a közösbe) tegyék ettől is függővé. Persze aki cukorbeteg,magas vérnyomásos nem tehet róla.Van genetika is a földön. Viszont az alkohol fogyasztás, dohányzás, ne adj Isten extrém sportok opcionálisak, ha az ember elkezdi vállalja a vele járó terheket is.”
 • 6. wad 2011. július 16. 14:21
  „@ 1. Saltomortale :
  én pedig követelem hogy minden egyes autósra vessenek ki külön népegészségügyi adót. Ugyanis szennyezik a környezetet, én ezt a levegőt szívom be, ezért károsodik a szervezetem, pedig nekem nincs is autóm, nem is szoktam autózni!

  A fenti egy eltúlzott példa, nyilván van logika abban, amit gondolsz, de nem ilyen egyszerűek ezek a dolgok.”
 • 5. Larsson 2011. július 16. 13:13
  „A pálinka és bagó lobbi erősebb, mint az energiaitalé... :D
  Amúgy ha a Red Bull támogatná vmelyik magyar focicsapatot ők is kimaradtak volna a szórásból.

  De se a cola, se a fagyi, vagy süti sem károsabb az egészségre átlagos mennyiségben fogyasztva, mint bármi más étel, a bagóról, vagy a páleszról ne is beszéljünk, ezek nagy mennyiségben gyilkolnak!
  A kannás borra mikor lesz adó?

  "így nem nő a cigaretta feketepiaca"

  De vissza se szorul, mert gondolom a románból, jugóból becsempészett cigit a dílerek még így is féláron adják és mindenki nagyon jól jár! A héten volt egy kép a dm-en, hogy egy terepjárónyi bagót fogtak, nem?”
 • 4. Queenmargareth 2011. július 16. 13:09
  „én keményen dohányzom így nagy adók befizetésével támogatom a kormányt.”
 • 3. jadewka 2011. július 16. 12:29
  „Saltomortale!!!és azokkal mi van akik soha nem dohányoztak...nem ittak és tüdő ill májdaganatuk van???Ja..és még annyit...nem dohányzom és ritkán iszom alkoholt...Ettől függetlenül Nem értek egyet az új törvénytervezetekkel.”
 • 2. achilleus 2011. július 16. 12:04
  „1. Saltomortale 2011.07.16. 10:33
  "Alapból magasabb eü. járulékot kellene fizetniük a dohányosoknak."

  És alapból alacsonyabb nyugdíjjárulékot. Egyébként pedig a nemdohányosok sem fitten-fürgén távoznak egyenesen az urnába, hanem az ő útjuk is - bármily szomorú - többnyire a kórházon-egészségügyi intézményeken keresztül át vezet oda. Csak egy dohányos általában a nyugdíjkorhatárhoz közel, egy nemdohányos attól távolabb szorul rá minderre. A lényeggel persze egyetértek, rá sem lenne szabad szokni a dohányzásra! (alkoholra, drogokra).”
 • 1. Saltomortale 2011. július 16. 10:33
  „Erre miért nincs népegészségügyi adó? Ezek szerint csak a vegeta a káros, az alkohol és a dohányzás nem! Már rég emelni kellett volna a cigi árát, és akkor talán nem szívnák ennyien! Ki lehet számolni, hogy mennyi pénzt füstölnek el a dohányosok évi szinten. Aztán azt is érdemes lenne kiszámolni, hogy a kedves dohányos tüdőrákosok kemo, radio terápiája, esetleg műtétet, ellátása mennyibe is kerül , pl. a nem dohányzóknak? Aki akár több százezer forintot is rászán tüdeje elfüstölésére, annak nem ér meg az egészsége ugyanennyit? Alapból magasabb eü. járulékot kellene fizetniük a dohányosoknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedet sem kíméli a ménkű - 1 millió volttal is becsaphat a villám

Az utóbbi néhány hónapban négy ember halt meg villámcsapás következtében Európában, egy Magyarországon. Tovább olvasom