Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Trabantos autóbontó verseny Szegeden

Szeged - A Trabant lesz a főszereplője annak a nemzetközi autóbontó versenynek, amit szombat délelőtt rendeznek meg a szegedi Napfény kempingben. A csapatok többek között számot adnak váltódobási, üvegkiszerelési és sörivótudásukról is.
Kelet-Európa kocsicsodájának, a Trabantnak utolsó mohikánjai a főszereplői annak a nemzetközi autóbontó versenynek, amit holnap tartanak a szegedi Napfény kempingben.

A háromfős csapatok több különböző elismerésekért – többek között a Délmagyarország Nagydíjért – szállnak harcba egymással. Lapunk különdíjáért a versenyzőknek a zwickaui jármű ablaküvegeit kell majd kiszerelniük. Az egyik legmulatságosabb versenyszámnak a Trabant-váltóvetés kínálkozik, amelynek nyertese a szervező szegedi Roncs Autó Kft. díjának büszke tulajdonosa lesz. A váltókat az előzetes tervek szerint a „Hé paraszt, melyik út vezet Budára?" kérdésre kell majd minél messzebb hajítaniuk a versenyzőknek. Az alkatrésznek a legenda szerint meg kell mutatnia a helyes irányt. Dobó József, az Autóbontók Országos Szövetségének elnöke, a verseny házigazdája elmondta: ebben a számban nemcsak szakemberek, hanem a nézők is indulhatnak.

Dobó János egykori tornádók között. Fotó: Segesvári Csaba
Dobó János egykori tornádók között.
Fotó: Segesvári Csaba

Vélhetően nemcsak a Trabant-olaj – a sör is patakokban folyik majd a megmérettetésen. Az alkalmassági versenyen a résztvevőknek sörivásban kell számot adni tudásukról. Persze lesznek szaktudást igénylő feladatok is: az autóbontóknak a lehető legrövidebb időn belül kell megszabadítaniuk motorjaiktól a keleti csodákat. Az előzetes nevezések alapján a szakavatott kezek nagyjából húsz keletnémet masinát szednek szét. A roncsokat a csapatok a verseny előtt kapják meg a szervezőktől.

– A magyarokon kívül jönnek dán, norvég, ausztrál és új-zélandi vendégek is, akik a játékos versenyt megelőző gépjárműbontók nemzetközi konferenciájára érkeztek Szegedre. Csak rajtuk múlik, hogy ők is indulnak-e a bontóversenyen – mondta Dobó József. Az országos szövetség elnöke azt is elárulta, hogy egy Trabant szétszedése szakmailag nem különösebben nehéz feladat. – A verseny legfőbb célja a szórakozás lesz – mondta.

A nap végére pedig mindenki számára kiderülhet: nemcsak Trabantba szállni, de azt szétszerelni is élvezet.

Versenyprogram

A versenyszámok szombaton délelőtt 10 órakor kezdődnek a szegedi Napfény kempingben (Dorozsmai út 4.). A különböző megmérettetések nehézségi fokuktól függően fél-egy órán át tartanak. Háromnegyed 12-kor szakmai bemutató kezdődik, amit fél 2-től a verseny második része követ a váltódobással, majd a Trabant-üveg kiszereléssel. Az egész napos programsorozat délután 6 órakor bankettel zárul. A verseny konferansziéja Patkós Attila, a Rádió 88 műsorvezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földikutyát kiáltanak a kiskertekben

Szeged - Földikutyák pusztítják a veteményest – panaszolta néhány napja egy telefonáló… Tovább olvasom