Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Trafóolajbiznisz a déli végeken

A Démász Rt.-t május óta 20 millió forintos kár érte amiatt, hogy transzformátorállomásait „megcsapolták". Feléledt ugyanis a trafóolaj feketekereskedelme, a tolvajok üzemanyagként 100-120 forintos literenkénti áron kínálják. A vevők főleg traktorokat, öreg csotrogányokat hajtanak a motort károsító anyaggal.
Fotó: Karnok Csaba
Újra a déli megyék válhatnak az olajbiznisz főszereplőivé, akárcsak a 90-es évek hírhedt szőkítési és pancsolási botrányainak idején. A legújabb divat: illegális kereskedés a trafóolajjal. Ebben az üzletben egyszerre több bűncselekményt is elkövetnek, akik gyorsan – és nem törvényes úton – akarnak meggazdagodni: lopják ezt a bizonyos olajat, illegális úton adják el, és vétenek a jövedéki törvény ellen.

A trafóolajat a transzformátorok hűtésére használja az áramszolgáltató. Kecse Nagy Sándor, a Démász Rt. kommunikációs osztályvezetője elmondta, idén május óta 30 trafójukat rongálták meg és ötezer liter olajat loptak el, ezzel mintegy 20 millió forintos kárt okoztak a tettesek. Az áramszolgáltató a nyomravezetőnek 300 ezer forintot ajánl fel jutalomként. Az osztályvezető hozzátette: a Démász D-vonala (40-822282) is fogadja az esetekhez kapcsolódó információkat, a jelentkezőknek garantálják az anonimitást.

A transzformátorokat eddig a Csongrád–Szentes–Szegvár– Mindszent–Mártély vonalon – szinte a Tisza folyását követve – csapolták meg és vitték el belőlük a hűtőfolyadékot. Ezen – információink szerint – még pancsolnak egy kicsit, és az így képződött löttyöt főleg kimustrált erőgépekbe, traktorokba, markolókba ajánlják literenként 100-120 forintos áron. A jövedéki adóval nem terhelt olcsó üzemanyagra van kereslet, a lehetőségről nyílt titokként beszélnek Csongrád megyében is.

Információinkat megerősítette Vad Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense is: elmondta, a Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya lopás miatt büntető eljárást folytat ismeretlen elkövetők ellen. Eddig hét feljelentés érkezett hozzájuk. Az összes lopás hasonló módszerrel történt, a transzformátorok minden esetben használhatatlanná váltak. Némedi Varga Éva, a Vám- és Pénzügyőrség dél-alföldi regionális parancsnokságának sajtóreferense szerint a VPOP is folytat eljárást amiatt, hogy adózatlan jövedéki termékre bukkantak. Eddig egy nagyobb tárolóhelyet lepleztek le Bács-Kiskun megyében, ott 3500 liternyi trafóolajat foglaltak le a pénzügyőrök.

Megkérdeztük Ribizsár Péter autószerelőt, hallott-e olyan autósról, aki dízeles kocsiját esetleg ezzel az újonnan felfedezett löttyel hajtaná. A szakember azt mondta, kizárt, hogy kocsija épségét ilyen módszerek alkalmazásával bárki is kockáztatná. A káros folyadékkal hajtott kocsiból dőlne a fekete füst. Arról viszont hallott, hogy traktorokba egyre gyakrabban töltik gázolaj és étolaj keverékét.


Mobil laborok

A vám- és pénzügyőrök mobil laborok segítségével ellenőrzik, hogy a járműveket legális üzemanyaggal hajtják-e. Ezek a laborok az egész országot behálózzák. Április óta 2500 mintát vettek, 15 százalékuk „nem volt rendes benzin". A VPOP szeptemberig ötmillió forintos bírságot és egymillió forintos adót szabott ki, két járművet pedig lefoglalt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hannoverből Isztambulba – egy tankolással

Hannoverből indult, Isztambulba tart, és csak egyszer tankol Gerhard Plattner egy 2,5 literes… Tovább olvasom