Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Transzplantációs várólisták: sztoriból lett a botrány

Nyilatkozott lapunknak Ádám Aurél, akinek értesülései miatt korrupciós gyanúba keveredett a szegedi sebészeti klinika. A vesebetegek egyesületeit összefogó szervezet elnöke elismerte: személyes indítékok miatt is vizsgálta, kik jutnak a várólistáról új szervhez.
Jogszerűen adtak új szervet. Kérdés, mennyire átlátható a vesére várók kiválasztása. Fotó: Miskolczi Róbert
Mint tegnapi lapunkban megírtuk, gyanúba került a Szegedi Tudományegyetem sebészeti klinikájának transzplantációs osztálya. Több újság is arról számolt be, hogy kétes körülmények között kaptak itt új vesét horvát állampolgárok.

A lapinformációkat Ádám Aurél „szolgáltatta", ő a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke. Azt mesélte el egy újságírónak, hogy néhány évvel ezelőtt egy horvát ismerőséről kiderült: Szegeden kapott új vesét. Arról is értesült, hogy mások is megtalálták a kiskaput: külföldi állampolgárságuk ellenére Magyarországon is felkerülhettek a szervre várók listájára.

Ádám Aurélt nyaralása közben, telefonon értük el tegnap, készségesen beszélt. – Egy szövetségi társammal jártunk Zágrábban néhány évvel ezelőtt, az európai szövetség éves közgyűlésén. Ott összefutottam egy régi ismerőssel, aki a horvát szövetség egyik vezetője. Mivel tudtam róla, hogy hosszú évek óta dializálják, megkérdeztem, hogy van, mire azt válaszolta: köszöni jól, új vesét kapott Szegeden. Kicsit meglepődtem, hiszen úgy tudtam, külföldi állampolgár nem kerülhet fel a listára. Erre ő elmesélte, hogy egy magyarországi cég alkalmazásában állt, így kapott taj-számot, mellyel már felkerülhetett a listára.

Ádám Aurél
Ádám ezután megnézte a jogszabályokat és kiderítette, hogy az eljárás jogszerű volt. Mégis elmesélte a történetet most, évekkel később egy újságírónak. – A várólistára kerülők kiválasztási folyamata nem elég átlátható és egyértelmű, erről mostanában sokat beszélnek. A témával foglalkozó egyik televíziós műsorban elmondtam ezt a történetet, mint a rendszer egyik furcsaságát – magyarázta Ádám Aurél. – Ennek nézett utána egy újságíró, és ekkor derült ki, hogy a külföldiek bizony nem egy esetben magyarokat előztek meg a listán.

Ádám Aurél azt mondja, a nyilvánosságra került másik két szegedi esetről ő is csak a lapokból értesült. – Bár aki hozzáfér egy szelekciós listához, annak ezek a történetek egyértelműen kiderülnek – tette hozzá. Kérdésünkre elmondta, hogy ő is látott már ilyen – egyébként nem nyilvános – listát, a Nemzeti Transzplantációs Várólista Bizottság tagjaként volt erre lehetősége.

Hogy mi lesz a vége az információja alapján elindult botránynak, melyben korrupcióval vádolnak szegedi orvosokat, azt Ádám Aurél sem tudja. – Azt azért nem szeretném, ha a hírhozó lenne a hibás – mondta. – Viszont születhetne végre egy olyan kiválasztási rendszer, mely azt sem teszi lehetővé, hogy ilyen gyanú egyáltalán felmerüljön.


Személyes indíték

Ádám Aurél 1994 óta elnök a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetségében. Villamosmérnökként dolgozik. Felesége vesebeteg volt, 1992-ben meghalt. Előtte 11 évig várt megfelelő vesére a transzplantációs várólistán. Ádám elismerte: kezdetben személyes indíték hajtotta, hogy a visszásságokat feltárja, de ma már erről nincs szó. – Tehát abban, hogy most a várólisták vélt szabálytalanságait kutatja, már nincs semmi személyes? – kérdeztük tőle. A válasz őszinte volt: „Ha azt mondanám, hogy nincs, hazudnék."

Ma: egyetemi tájékoztató

A veseátültetések körüli korrupció-gyanúról ma délután tartanak sajtótájékoztatót a Szegedi Tudományegyetemen. Információnk szerint ismertetik a Magyar Transzplantációs Társaság vezetőségének állásfoglalását is az ügyről.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József szülinapja a Muzsikáló Udvaron

Hatvanhatodik születésnapját ünnepli ma Kossuth-díjas basszistánk, Gregor József, aki vasárnap este… Tovább olvasom