Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Transzvesztitákat fotózott Brazíliában

Szeged - Brazil transzvesztitákat ábrázoló képeket nézhetnek meg az érdeklődők február elsejéig a szegedi REÖK-ben. Az osztrák Marianne Greber szinte együtt élt a női ruhában járó férfiakkal.
– Brazíliában sportot űznek a férfiak abból, hogy megijesztik az utcán strichelő transzvesztitákat úgy, hogy melléjük lőnek – mondta az osztrák fotóművész, Marianne Greber, akinek tegnap nyílt meg Glamour című kiállítása a REÖK-ben.

A negyvenöt éves nő öt éven keresztül élt hosszabb-rövidebb ideig Brazíliában. Ez idő alatt több tucat transzvesztitát örökített meg fotográfiáin. Célja, hogy bemutassa: ezek az emberek sem különböznek a többitől, s a világ éppen attól szép, hogy sokszínű.

Ahhoz, hogy igazán valóságosan tudja bemutatni az életüket, szinte velük élt. A prostituáltakat még az utcára is követte. Ez nem volt egyszerű, mert először meg kellett őket győznie arról, hogy nem jelent számukra konkurenciát, és nem akarja bántani őket. Ugyanis annak ellenére, hogy ott sokkal merészebben sétálgatnak a városokban ezek az emberek, mint például Ausztriában vagy Magyarországon, Brazíliában sem fogadják el őket. Folyamatos zaklatásoknak vannak kitéve. Salvadorban például ebben az évben 16 transzvesztitát lőttek le az utcán – közöttük volt Greber egyik modellje is.

A művész, Marianne Greber és egyik munkája. Fotó: Segesvári Csaba
A művész, Marianne Greber és egyik munkája.
Fotó: Segesvári Csaba

– Csodálom őket, hiszen 24 órán keresztül a személyiségükön dolgoznak, önmaguk megvédéséért harcolnak. Igazi művészek, akiknek mindig nagyon jó színésznek kell lenniük: az egész életük olyan, mintha a színpadon szerepelnének – mondta a művésznő, aki jelenleg egy dél-afrikai meleg előadóművészről készít képeket – kíséri világjáró turnéján.

Férfiak női ruhában az utcán

Brazíliában legális a prostitúció. A női ruhában a legősibb foglalkozást űző férfiaknak jobb napokon akár öt-tíz kliensük is van. Ezt Marianne Greber azzal magyarázza, hogy jobban tudják, mire vágynak az erősebbik nem képviselői. Vendégeik között fiatal heteroszexuálisok éppúgy megfordulnak, mint jómódú, idősödő urak. Keresetéből néhányuk drogot vagy alkoholt vesz, mások saját házat. Legtöbben pedig plasztikai műtétre költik a pénzt.

Olvasóink írták

  • 1. tarkan 2010. január 11. 09:00
    „Hová lettek a kommentek::))???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Déli apró nyertese

Szeged - Tegnap délben zárult le a Déli Apró tizenkét héten át tartó nyereményjátéka, amelyben bárki… Tovább olvasom