Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Trapiti az életben – és a várkertben

Főző Ditta az életben is olyan, mint a Darvasi-mese címszereplője, Trapiti – így nem meglepő, hogy a várjátékok ma esti bemutatóján ő kelti életre a különös manót. A Dömötör-díjas fiatal színésznő a szegedi közönség kedvencei közé tartozott, mielőtt Veszprémbe szerződött.
Főző Ditta az életben is olyan, mint a Darvasi-mese címszereplője, Trapiti – így nem meglepő, hogy a várjátékok ma esti bemutatóján ő kelti életre a különös manót. A Dömötör-díjas fiatal színésznő, aki néhány éve nagy sikerrel játszotta Irmát, Az üvegcipő bolondos kis cselédlányát, a szegedi közönség kedvencei közé tartozott, mielőtt Veszprémbe szerződött.

Főző Ditta párjával, Szűcs Lászlóval négy éve szerződött Szegedről Veszprémbe. Két évig volt a Petőfi Sándor Színház tagja, utána szabadúszó lett. Azóta vendégként játszik Veszprémben és a székesfehérvári színházban.

– Ahová hívnak, oda megyek, boldogan mondtam igent a Trapitire, amikor Kancsár Józsiék nemrégiben felkértek. Szegeden sokan megismertek, és emlegették Az üvegcipőt. Irma szerepét azóta Veszprémben egy egészen más produkcióban is eljátszottam, furcsa volt, mert a szegedi előadás közelebb állt a szívemhez – árulja el Főző Ditta, aki szerint mostani szerepe, Trapiti egy kisgyerek, egy mai manó.

Egy nap két bemutató

A Szegedi Várjátékok programsorozatában ma két bemutatót is tart a Pinceszínház. A várkertben 18 órától Toronykőy Attila rendezésében, Varga Bálint zenéjével a Trapitit, 21 órától pedig A férjek iskolája című Moliére-vígjátékot láthatja a publikum, amit Kancsár József állított színpadra a Sganarelle szerepében is bemutatkozó Mátyássy Szabolcs zenéjével. További előadásokat tartanak ugyanezekkel a kezdési időpontokkal szombaton és vasárnap, valamint július 20-án, 21-én és 22-én.

– Azt, hogy fiú-e vagy lány, majd eldöntik a nézők. Trapiti minden jónak az összefoglaló megnevezése, ami boldogságot okoz, örömet szerez. Trapitizni pedig azt jelenti: valami olyat csinálni, ami jólesik: jót enni, játszani, bármit örömmel tenni. Darvasi László modern mesét írt, a mai gyerekek szeretik az ilyen hétköznapi beszédet. A többiek azt mondják: én az életben is olyan vagyok, mint Trapiti. Ezért is vettem a bátorságot, és néhány mondatban a saját szavaimra cseréltem a szöveget. A Trapiti ugyanolyan pörgős gyerekszerep, mint a Pinokkió vagy A Mumus volt Szegeden. Közben nem érzem, de a végére rendesen elfáradok. A férjemnek még nehezebb a dolga, mert ő a Mesélő, neki kell az egész történetet fölfűznie, vállán vinnie, ezért szinte folyamatosan a színpadon van. Darvasi sok olyan tanító célzatú mondatot is elhelyezett a darabban – például: az édesség árt a fogaknak –, amit érdemes a gyerekeknek megjegyezniük. Ez biztosan a szülőknek is tetszik majd. Remek gárda jött össze a Trapitire, Papp Gabival osztálytársak voltunk Gór Nagy Mária színitanodájában, Szilágyi Annamária pedig a férjem osztálytársa volt Békéscsabán, így ismerjük egymást – mondja Főző Ditta. A kislányos színésznő a Pinceszínház felnőtteknek szóló Moliére-produkciójában, A férjek iskolájában is szerepel.

Léonort, a szabadjára engedett, lazán nevelt gyámleányt alakítja. Szegedről kedves emlékei maradtak: itt kezdte a pályáját, megkapta az egyetem közönségdíját és a Dömötör-díjat is.
– Szeged sokkal nyüzsgőbb város, Veszprém csendesebb, egész más ott az élet. Szerencsére találtunk olyan barátokat, akikkel a nyüzsgést ott is fenn tudjuk tartani legalább egymás között. Szabadúszóként egy-egy szerepre Szegedre is szívesen visszajönnék. Fellini híres filmjét, az Országútont Kancsár Józsi régóta szeretné megrendezni velem. Úgy tűnik, a következő évadban a Pinceszínházban létrejöhet a bemutató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Muki édesanyja

Információink szerint nem jelenik meg a Pénzes Henrietta ellen elkövetett bűncselekmények miatt… Tovább olvasom