Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Trendi a válságra hivatkozni, de célszerűbb tenni ellene

Szeged - Lassan egy éve mutatkoztak a válság első komolyabb jelei, akkor még csak a pénzügyi szektorban. A szegedi MediaMarktnál fél évvel ezelőtt észleltek először némi visszaesést, ám ezt folyamatos akcióikkal és a megszokottól eltérő termékek bevezetésével ellensúlyozni tudták.
– Keresletnövekedést úgy tudunk előidézni, ha még keményebben dolgozunk, mint annak előtte. A tartósan alacsony árak és a hatalmas választék mellett nagyobb hangsúlyt fektetünk a kapcsolódó szolgáltatásokra – mondja Sánta Károly, a szegedi MediaMarkt ügyvezető igazgatója.

Vevőiket például harminchónapos futamidejű ingyenhitellel, valamint a műszaki cikkekre érvényes áfamentes hétvégével ösztönözték a vásárlásra, a siker titka pedig állításuk szerint az, hogy folyamatosan reagáltak az aktuális helyzetre.

A MediaMarkt a kedvezőtlen gazdasági folyamatok ellenére növelni tudta piaci részesedését hazánkban, amihez részben hozzájárulhatott az egyik nagy konkurens cég megszűnése is.

– Vannak olyan szegmensek, amelyekben csökkent az értékesítés az előző évekhez képest, de nem ez a jellemző. Klímából például egyértelműen azért fogyott kevesebb, mert nem volt igazán tartós forróság. Fellendülés tapasztalható a plazma- és LCD-televízióknál, a digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél, és a háztartási gépeknél is több területen – magyarázza Sánta Károly.

A szegedi Media Marktnál nő az érdeklődés a plazma- és LCD televíziók iránt. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Media Marktnál nő az érdeklődés a plazma- és LCD televíziók iránt.
Fotó: Karnok Csaba

A nagy háztartási gépek továbbra is kelendőek. A mosogatógépek forgalma évek óta emelkedik, jóllehet a háztartások ellátottsága ezekkel a készülékekkel még mindig nagyon alacsony Magyarországon, éppen ezért további erősödésre számítanak. A legjobb energiaosztályba tartozó berendezések iránt egyértelműen növekszik a kereslet, hiszen ezekkel éves szinten akár több tízezer forintot is megtakaríthatnak a vásárlók a villany- és vízszámlából. Az energiatakarékosság egyre fontosabb elvárás egy háztartási géppel szemben, a MediaMarkt ezért nagy hangsúlyt fektet az energiatakarékos termékekre, a gépeknél és a világítástechnikai osztályon egyaránt, ahol a termékek nagy része már jóval kevesebb áramot fogyasztó kompakt fénycső. Emellett nem elhanyagolható a környezetvédelem sem. A használt elektronikai berendezéseket például akkor is ingyen átveszik, ha nem vesznek helyettük újat.

Sánta Károly optimista.

– Mostanában trendi dolog a válság szó mögé bújni, de szerintem nem szabad. Egy jó csapattal bármilyen helyzetben jó eredményt lehet elérni. De ha már a csapatot említettem: egy év múlva labdarúgó-világbajnokságot rendeznek, a meccseket látni, a sört meg hűteni kell – mutat rá a nyilvánvaló összefüggésre a szegedi cégvezető.

Addig is új, elsőre talán szokatlan ötletekkel bővítik profiljukat. A kávéfőzők mellett most már közép-felső kategóriás szemes kávét is találni a polcokon, de kelendőek a fazekak, kések és szedőeszközök is. Lábasból például júliusban több darabot adtak el, mint tintasugaras nyomtatóból.

Olvasóink írták

 • 15. banderas 2009. augusztus 29. 08:03
  „9-es
  szerinted nincs?
  szerinted is dübörög a gazdaság?”
 • 14. bumerang22 2009. augusztus 28. 11:34
  „nincs válság nem is volt nem is lesz!!!!!XD ezt csak bemagyarázzák a sok kis sültkrumplisnak..”
 • 13. will 2009. augusztus 27. 20:41
  „Válság csak a kis embereknél van aki dolgozik rendszeresen. Csak az a baj, hogy mindennek megy fel az ára az egekbe de a fizetést nem emelik egy forintal sem! Én a kereskedelemben dolgozok minimálbérért...stb. na de mindegy csak azt akartam ezzel mondani illetve írni, hogy a Media Marktnál nem érdemes venni semmit mert tapasztalatból mondom eddig akármit vettem ott 1 hét után elromlott. Aztán garanciálisan vissza vittem 2-3 hetet vártam és álítólag megjavították de szar volt , hozzá sem nyúltak a készülékhez és így vissza kértem a pénzem! Most vissza adták de 2 évvel ezelőtt nem amiért nagyon szemetek voltak. TEHÁT NEM AJÁNLOM SENKINEK A MEDYA MARKOT!!! A plazma tvket meg csak az tudja megvenni aki nem 60e ft-ot keres 9 órában. Ja és ha válság van nem fizetnek ki több millió forintokat a bkvnál.”
 • 12. ukk-mukk-fuck 2009. augusztus 27. 16:22
  „bélás!

  és 3 éve melyik kormány volt? :-)))))))))”
 • 11. bélás 2009. augusztus 27. 14:47
  „Nem mondom hogy nem érzem, de sztem az egész valami agymosós trükk, hogy amíg mi sajnálkozunk, addig a hatalémasságok megtömhetik a zsebüket. Minden esetre nem élek úgy mint ezelött, de ennek nem a válság az oka, hanem a kormány. 3 éve jól éltem.”
 • 10. KaszaOne 2009. augusztus 27. 13:31
  „Érdekes ez az egész, válság ügy. Mindenki tudja, (gondolom) hogy alapvetően a bankárok által generált, fedezet nélkül kihelyezett hiteleknek a gondatlan kezelésének eredménye ez a folyamat, amit mi válságnak hívunk. Röviden ez annyit tesz, hogy a termelés mértékénél, jóval több pénzt bocsátottak ki, aminek fedezete nem volt, (ezek csak számok, az értéket a bank adja neki).
  Ebből az következik, hogy a bankárok simán meg tudták volna szüntetni a folyamatot.
  Az egész válság egy jó ürügy arra, hogy giga pénzeket vonjanak meg az emberektől.

  Van az országban egy réteg, akit ez nem is érdekel, mert így is, meg úgy is simán meg él. De. Van egy olyan réteg a periférián, akiknek a genyó bankárok játékai miatt, most nincs ennivalójuk, nem tudnak fűteni, nincs már lakásuk sem, nincs semmijük. Ők az igazi vesztesek, de ezekkel az emberekkel még ti is keveset találkoztok. Higgyétek el, iszonyatos szegénység van, és borzalmas nyomorban él ebben az országban vagy 3 millió ember.”
 • 9. 620829 2009. augusztus 27. 13:20
  „LÉNI SZERINTED MA MAGYARHONBAN VAN VÁLSÁG???????HOL:::::::::::::?????????????? SOROLD MÁR FEL NEKEMí??????????????”
 • 8. pillecukor 2009. augusztus 27. 12:57
  „Fellendülés tapasztalható a plazma- és LCD-televízióknál, a digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél--> mert persze nem teszi meg a rendes, normál tv, meg a sima digis fényképező.

  No nem is kerek, aki a fenn említett, más számára (sőt, aki hitelre veszi annak méginkább) luxuscikk..
  Én nem aludnék jót itthon, mert bár lenne több százezres tv-m, de van hitelem...

  Nem értem az embereket.”
 • 7. Léni 2009. augusztus 27. 12:40
  „6. hién-a! Van szemed, füled, eszed? Miért nem használod?”
 • 6. hién 2009. augusztus 27. 11:45
  „Már rég nincs szó semmiféle válságról,csak itt Magyaro-n traktálják ezt a paraszt fejébe. Más országokban sokkal zökkenőmentesebben "lezajlott" váltság,csak ugyebár ez MO.”
 • 5. Celtis 2009. augusztus 27. 11:21
  „[X]”
 • 4. cselac 2009. augusztus 27. 10:09
  „Ekkora reklámot :)

  Mert hülye, azért nem vagyok :)”
 • 3. TrombiFrédi 2009. augusztus 27. 09:38
  „"... Tartósan alcsony árak..." ez nagyon relatív, mert hülye azért nem vagyok???:)”
 • 2. IVY 2009. augusztus 27. 08:59
  „És a 10 milla feletti autókkal vigéckedők között valószínűleg sokan rántottát esznek egész nap. :)”
 • 1. 620829 2009. augusztus 27. 08:37
  „milyen válság??????l-es redszámmal szinte csak 10 milla feletti autókat lehet látni.....a magyar jó szokás szerint vinnyog de nagyon sokat költ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elöregedett a gázcső

Forráskút - Spontán törés okozta a gázszivárgást Forráskút közelében, a települést Ülléssel… Tovább olvasom