Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Troli, villamos és függővasút

Szeged - Trolikat adott el a bolgár piacra az SZKT, 50 járművet pedig saját használatra újított fel. Dózsa Gábor ügyvezető igazgató a cég teljes bevételének több mint felét járműgyártásra alapozná.
Öt év múlva a cég teljes bevételének több mint felét teheti ki a trolibusz- és villamosgyártás. Ehhez román és bolgár megrendelésekre számít Dózsa Gábor. A Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója a hét végéig tartó bulgáriai műszaki vásáron vesz részt Plovdivban. Az SZKT egy frissen felújított, Skoda típusú, alacsonypadlós trolibuszt is kiállít, amit utána Haszkovóban mutatnak be az utasoknak. Az önkormányzati cég teljes árbevétele évente közel 3,5 milliárd forint, amiből most 600 millió forint származik járműfelújításból és -gyártásból. Ezt lehetne feltornászni öt év alatt akár 3–4 milliárd forintra.

Szeged tavaly két felújított kék járművet adott el a bolgár piacon. Be szeretnének kapcsolódni a szófiai villamosfelújításba, de a plovdivi vásáron tárgyaltak függővasút építéséről is Szófiában, Várnában és Burgaszban.

Ezt a trolit adta el az SZKT a bolgár Haszkovónak. Fotó: DM/DV
Ezt a trolit adta el az SZKT a bolgár Haszkovónak.
Fotó: DM/DV

– Több mint 50 villamost, alacsonypadlós szóló és csuklós trolit helyeztünk üzembe, mivel nagyrészt saját munkával újítottuk fel a járműparkunkat. Ez a gyakorlat és kapacitás elég a kezdeti megrendelések teljesítéséhez. Később, további megbízásokkal szóba jöhet munkahelybővítés is – mondta lapunk kérdésére Dózsa Gábor.

Miért vesz a város új troli- és villamosflottát az elektromos tömegközlekedési nagyprojektben, ha házon belül megoldható a beruházás? Azért – indokolt a igazgató –, mert a járműbeszerzésben saját gyártásra az uniós pályázati és elszámolási rendszer nem adott lehetőséget.

Olvasóink írták

 • 4. macs 2009. október 02. 22:05
  „Eddig sokan követelték a munkahelyeket Szegedre. Most van valaki aki akar és tesz is valamit. Nem értem miért kell ezen kajánkodni. Lásd a másik cikket Munkatársunktól.”
 • 3. strangerr 2009. október 02. 09:21
  „Elképesztő a változás az SZKT-nál. Ez a Dózsa egy jó értelemben vett megszállott lehet. Remélem semmilyen politika nem kezdi ki... Én a magam nevében gratulálok!”
 • 2. Lenry 2009. október 01. 19:29
  „és ezt a hihetetlenül okos, lényegretörő, mégis epés, oda..<moderálva> kijelentést alapozod is valamire, vagy csak kényszered volt mondani valamit?”
 • 1. fattboy 2009. október 01. 19:16
  „"És elsők vagyunk a légvárak építésében is"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulás, szórakozás 60 év felett

11 ezer tagja van a Szegeden működő 75 nyugdíjasklubnak és egyesületnek. Tovább olvasom