Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Trónfosztott királyt játszik

Székhelyi Józsefnek Szegeden most nincs szerepe, így színészmesterséget tanít, Pesten játszik, és Oslóban vendégszerepel.
– Úgy volt, hogy lesz munkám Szegeden az első félévben is, de azután mégsem lett, ezért megkérdeztem Juronics urat, hogy igent mondhatok-e a máshonnan érkező felkérésekre. Megkeresett a Gólem Budapesti Zsidó Színház, amely a Tháliával szövetkezve szeptember 25-én ősbemutatóként tűzte műsorra egy jeruzsálemi szerző, Nissim Aloni Az amerikai hercegnő című kétfelvonásos, kétszereplős darabját. Ebben a király szerepét játszom – pazar fiatal kollégám, Schmied Zoltán alakítja a trónörökös szerepét. Izgalmas feladat, generációs dráma, apa–fiú történet, tulajdonképpen egy száműzetésben élő, öregedő, trónfosztott király és a koronaherceg fia körüli ízig-vérig krimi – meséli Székhelyi József, aki nemcsak a királyt játssza, hanem azt az alkoholista, lezüllött ripacsot is, aki dublőrként az uralkodót helyettesíti. Különleges színészi feladatnak tartja, élvezi.

A Spinoza Kávéházban felújítják az Ephraim Kishon írásai alapján készült A színház kész kabaré! című produkciót, amit „tájelőadásra" meghívtak Oslóba, így jövő héten öt napot Norvégiában tölt. A Centrál Színházban továbbjátsszák a Furcsa párt, közben a volt direktor dolgozik kollégánkkal, Németh Györggyel a Villon 21 című kötetén, amely reményei szerint még idén megjelenik. Egy kis előbemutatót az egyetem őszi kulturális fesztiválján is szeretne belőle tartani. A delmagyar.hu megkeresésére újszerű kezdeményezésbe kezd: a Virág cukrászda teraszán csak ül, és verset mond. Lehet nála rendelni Faludyt, József Attilát és másokat – amit a nézők szeretnének. A Madách Színházban az Írásba adom című estjének lesz újabb előadása.

Székhelyi József és Schmied Zoltán Az amerikai hercegnő próbáján.
Székhelyi József és Schmied Zoltán Az amerikai hercegnő próbáján.

– Úgy élek, mint az átlagos amerikai: reggel beülök az autómba, elvégzem a dolgom Pesten, majd rohanok haza, Szegedre. Nem repatriáltam Budapestre, továbbra is szegedinek vallom magam. Felkértek, hogy tanítsak színészmesterséget a szegedi Kelemen László Színitanodában. Drukkolok, hogy megy majd, amikor ezt magam is folyamatosan tanulom. Legtöbbet főiskolai osztályfőnökömtől, Békés Andrástól és azoktól a kollégáitól, Pártos Gézától, Nádasdy Kálmántól és Várkonyi Zoltántól tanultam, akik sokat hospitáltak az óráin, később, már a pályán Ádám Ottótól és Ruszt Józseftől. Volt apósomat, Egri Istvánt is szakmai mentoromnak tekinthettem – vallja Székhelyi József. Szerinte az az alapkérdés: a növendék személyiségében megvan-e a predesztináció a pályára. – Azt meg lehet állapítani, ha valaki abszolút nem színpadra való, azt viszont nem, hogy ki milyen dimenzióban tervezheti az életét ezen a könyörtelen pályán.

Olvasóink írták

  • 1. Léni 2009. szeptember 14. 15:04
    „A "trónfosztás" lehet, hogy nem olyan nagy tragédia Székhelyi életében! Van Őbenne annyi mindenféleképpen,
    hogy értékes, érdekes munkásságát folytassa! A lényeg az, hogy kiváló szinész! Azt hiszem nem a kedvenc
    gyümölcse a narancs!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a központi épület felújítása

Októberben indul a szegedi Dugonics téri egyetemi központi épület felújítása, 2010-ben végeznek. Tovább olvasom