Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Trükköznek a használt ruhákkal?

Szeged - Ipari célokra használja vagy használt ruhaként értékesíti a szekszárdi székhelyű Szüma Kft. a sárga gyűjtőkonténerekbe dobott adományokat - gyanítja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportvezetője. Aláírásokat gyűjtött a konténerek ellen, hogy ne vihessék el a jóhiszemű polgárok felajánlását.
Kétes a sorsa azoknak a ruháknak, amelyek a sárga színű utcai gyűjtőkonténerekbe kerülnek – hívta fel a figyelmünket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Csoportjának vezetője. Mártáné Lőrinc Veronika elmondta, saját tapasztalatukból látják, hogy az adományok 99 százaléka kiosztható, használható, és nagy hasznát veszik a rászorulók.

– Biztos vagyok benne, hogy a konténereken keresztül ugyanolyan minőségű adományokat kapnak, mint mi, de nyilvánvalóan sokkal okosabb azt mondani, hogy az csupán géprongynak használható ruha. Akkor senki nem fogja őket azzal vádolni, hogy a jószívű szegedi polgárok adományát ipari célokra hasznosítják, vagy kimossák, és eladják használt ruhaként – mondta Mártáné.

 Szentesi közterületen nem gyűjthetnek

A delmagyar.hu 2012 őszén megírta: Szentesen Ollai Istvánné képviselő felháborodva kereste fel a Szentesi Élet szerkesztőségét, mondván, hogy a szekszárdi cég nem a helyi rászorulóknak gyűjt ruhákat. Ott az önkormányzat nem járult hozzá a tevékenységhez, így egy kereskedelmi lánccal egyeztek meg a szekszárdiak, amelynek üzleteinél kihelyezhették a konténereket.

A konténeres gyűjtést végző Szüma Kft. nyilatkozataiból Mártáné Lőrinc Veronika szerint soha nem derül ki pontosan, hogy mit csinálnak az adományokkal.

„A ruhagyűjtést az értelmi sérülteket szolgáló társadalmi szervezetek és alapítványok országos szövetségének kiemelt támogatója, a Szüma Kft. végzi. Kérjük, hogy a család tagjai által már nem használt, de még jó állapotban lévő ruhaneműket, cipőket helyezze a konténerbe" – olvastuk Újszegeden, a Csanádi utcai 15-ös számú konténeren.

Hulladékgyűjtőnek is használják. – Az elmúlt 7 évben évről évre növeltük ruhagyűjtő konténereink számát Szegeden, mert úgy láttuk, a lakosság nagyon örül a lehetőségnek, és ezért igyekeztünk a város minden sűrűbben lakott területén elhelyezni ruhagyűjtőinket. Sajnos azonban el kell azt is mondani, hogy a legtöbben hulladékgyűjtőnek használják, és ezért a bedobott ruhák, cipők körülbelül 90 százaléka nem alkalmas az újrahordásra – szakadt, rongyos, elrohadt, bűzös. Ez viszont nem szegedi sajátosság, így van az egész országban – közölte lapunk érdeklődésére Mautner Márta, a Szüma Kft. ügyvezetője. Szegeden 2007 óta végeznek gyűjtést, jelenleg 15 helyszínen, amelyből 8 közterületen van, 7 pedig Spar Áruháznál.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

Kiknek, milyen szervezeteknek juttatják el az adományokat? – A Szüma Kft. a kezdetek óta kizárólag a különösen közhasznú besorolású Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségével (ÉTA Szövetség) áll kapcsolatban ruhagyűjtés terén Magyarországon. A Szüma Kft. az ÉTA Szövetséget havonta pénzbeli és igény szerinti ruhaadományban részesíti – válaszolta Mautner Márta.

Személyes átadás. – Rendszeresen hozok ide ruhákat, utoljára egy hete voltam. A közeli padon szoktak ülni rászorulók, ha találkozom velük, akkor közvetlenül nekik adom – hallottuk Veronikától a Csanádi utcai Sparnál, ahol két sárga konténer található. Közvetlenül a máltaisok épülete mellett. – Náluk nem volt jó tapasztalatom, mert sokáig kellett sorban állni, és kritizálták a ruhák minőségét – fűzte hozzá. Egy másik járókelő azt mondta, ki szokta tenni a kuka tetejére a feleslegessé vált ruhaneműt, és fél órán belül mindig elviszik. Olyan is előfordult már, hogy egy hajléktalan kérte: a konténer mögé tegyék, amit hoztak.

 Csak a Fésű utcai maradhat

A legtöbb szegedi konténer engedélye 2013. december 31-én lejárt, csak az újszegedi, Fésű utcainak van engedélye ez év december 31-éig – mondta el Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője. Kollégái hamarosan intézkednek a ruhagyűjtők elszállításáról. Az irodavezető az aláírásgyűjtésről nem hallott, de mint mondta, anélkül is elérték a céljukat az aláíró szervezetek. A Szüma Kft. egyébként fizetett a közút nem közlekedési célú igénybevételéért.

A szegedi máltaisoknak az utóbbi időben annyira megcsappant a ruhaforgalmuk, hogy azon gondolkodtak, most már csak darabonként, füzetbe felírva adják ki a ruhaneműt a hajléktalanoknak.

Kérte, ne hosszabbítsanak engedélyt. – Aláírásokat gyűjtöttem olyan karitatív szervezetektől, mint mi. Leadtam a polgármesteri hivatalban egy kérelmet, hogy ne hosszabbítsák meg 2014-re a Szüma Kft.-vel az együttműködési megállapodást, mert tulajdonképpen a létminimum alatt élőkkel tolnak ki – hangsúlyozta Mártáné Lőrinc Veronika. A Szegeden 25 éve aktív csoportjuknak egy szakiskola készített két ruhagyűjtő ládát, ezért akkor is be lehet dobni a Csanádi utca 9. számnál, a kerítésnél az adományokat, amikor nincsenek nyitva.

Az Ágota Alapítványnál sem dúskálnak, de mivel az egész országból gyűjtik és kapják a használt ruhákat, nem szenvednek nagyobb hiányt – tudtuk meg Kothencz Jánostól, az alapítvány elnökétől. Közösségi programjaikon szerveznek ingyenes ruhabörzéket, amikor a rászorulók választhatnak a ruhaneműkből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefejelték fényes nappal a piros lámpánál

Fényes nappal fejeltek le a piros lámpánál egy szegedi férfit a múlt héten. A férfi orra több helyen eltört, meg kellett operálni. Tovább olvasom