Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Tucatnyi tó várja a jövőjét Szegeden

Szegedet szinte körbeveszik a tavak. Azaz félkörbe. Legnagyobbrészt bányatavak voltak egykor, ma befogadják a csapadékvizet, csökkentik a talajvízszintet. Ezenkívül többük külön, speciális föladatot is kapott, még többük pedig: kaphat. Ha rendbehoznák ezeket, ugrásszerűen nőne a kirándulóhelyek száma a városban.
Attól függ, hogyan számoljuk, de mintegy tíz-tizenöt kisebb-nagyobb tó határolja félkörben a várost. Szeged tehát voltaképpen a tavak városa, ám ebből vajmi keveset venni észre: a legtöbb tó szerényen – csapadékvíz-befogadó, talajvízszint-csökkentő tározóként – várja a jövőt.
Tizenöt méteres mélység

Akad, amelyik pluszfeladatokat is kapott. A móravárosi Sancer-tónak a harmadik körúton kívüli hányada a Szegedi Vadaspark területén található. Tájrehabilitáció után a vadaspark szerves része lett. – Kész állatkerti gyűjtemény, csak ezt a természet gyűjtötte – jellemzi a tó és környéke élővilágának gazdagságát Veprik Róbert, a vadaspark megbízott igazgatója.

Haladjunk tovább! A repülőtéri tavakat – Keramit, Gumis, Tejes, Temető-tó – a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület hasznosítja. – A Keramitnak tizenöt méter mély pontjai is vannak. Fogtak már a tavainkban ember nagyságú, majdnem mázsás harcsákat is – mondja Schreiter Tibor, az egyesület ügyvezető alelnöke. Partrehabilitációjuk – melynek megtörténte után a terület a szegediek kedvelt kirándulóhelyévé válhat – terveit már évekkel ezelőtt elkészítették a gödöllői Szent István Egyetem szakemberei. A megvalósítást a város hajthatja végre.

Horgásztó a Napos út melletti Lencsés is: Dorn István és családja mint tulajdonos még a rendszerváltozás után rendbe hozta, bérbe adta, ma bérlő üzemelteti, fogadja a horgászokat. A Búvár-tó ma már inkább Plaza-tó néven ismeretes: a Szeged Plaza igazi szabadidőközpontot hozott rajta létre.

Szabadidőközpont

– Vízibiciklik is várják a gyerekeket – mondja Dankowsky György igazgató. Hozzáteszi: szeptemberben fölavatják a tó és környéke élővilágát bemutató tanösvényt, mely a vadaspark és a füvészkert szakmai támogatásával készül el.

A többi tónak – halljuk Maróti Tibortól, a Szegedi Vízmű Zrt. víz- és csatornahálózat-üzemvezetőjétől – hivatalosan kizárólag csapadékvízgyűjtés, talajvízcsökkentés a feladata. Akkor is, ha például a tarjáni záporkerti tározó és a Vértó közelében lakók a partra járnak – természetben lenni. Vagy a náddal benőtt Bika-tó partjára nádirigót hallgatni, rétihéját, vöcsköt, gémeket megfigyelni. Többük – például a Vásárhelyi Pál út, a Bakay Nándor és a Cserzy Mihály utca között található Csemegi-tó, a Fonógyári út melletti Városgazda-tó, a Sancer-tavaknak a harmadik körúton belüli része, s az Izabella híd környéki Méntelepi-Fehér-tó – még e lehetőséget sem biztosítja.

Iszapkotrásra van szükség

A Méntelepi-Fehér-tó környékén olykor jellegzetes kénhidrogénszagot éreznek az arra járók, mely a fölhalmozódott, nagy szervesanyag-tartalmú iszap bomlásának eredménye. A zrt. iszapkotrást tervez, melynek megvalósultával megszűnik a zavaró hatás. A többi, utóbb említett tó gondozása egyelőre jórészt állapotfenntartására – a téli nádvágás, az oxigén-utánpótlás biztosítása vízforgatással – szorítkozik. Ha megszüntetnék ezeket, vagy akár csak zsugorodna területük, a tavak a szükségesnél kevesebb csapadékot tudnának befogadni és kevésbé tudnák csökkenteni a talajvízszintet. A talajvíz pedig a tavak helyett a pincékbe folyna be.

Egyszer majd csak lesz pénz rehabilitációjukra, környezetük parkosítására – és Szeged igazán a tavak városa lehet.

Olvasóink írták

  • 2. Gigi14 2011. március 30. 12:32
    „Szeretném kutyámat elvinni úsztatni a nyáron. Melyik tó lesz erre alkalmas?”
  • 1. weiss1 2010. július 08. 20:47
    „azt nem értem hogy mért nem adják ki bérbe ezeket a tavakat a vizmü , gondozás fejébe mert biztos hogy érdekelne pár vállalkozót köztük engem is hogy széppé tegyék a tavakat és környékét. akár horgásztó akár szabadidö park létrehozása biztos sok pihenni vágyó embert vonzana”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szurdi Zsolt: a szegedi Dugonics tér

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom