Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Tudják ők, mi a szerelem?

Szeged - Valentin-napon, pénteken 19 órától Sándor János rendezésében, Fekete Gizi és Király Levente, valamint Szabó Gabi és Borovics Tamás főszereplésével a 2011-ben elhunyt Hubay Miklós szerelemről szóló két darabját mutatják be a kisszínházban.
– Személyesen is ismertem Hubay Miklóst, még az Egy szerelem három éjszakája megírása korából. Később is találkoztunk, amikor 1971-ben egy hosszabb olaszországi tanulmányúton a Római Magyar Akadémián jártam. Akkoriban ő az Örök Városban tanított, ott írta A párkák című darabját. Egy hónapon keresztül szinte minden este találkoztunk, és mindig fölolvasott a készülő darabból. Nagyon megszerettem őt és a műveit is, ezért amikor Fekete Gizire és Király Leventére gondolva elővettük az Ők tudják, mi a szerelem című darabját, rögtön bevillant, hogy van egy másik remek egyfelvonásosa is, az Antipygmalion, amelynek a két főszerepére ugyancsak van két kiváló színészünk, Szabó Gabi és Borovics Tamás. Az Antipygmalionnak adtam egy alcímet is: Tudják ők, mi a szerelem? Így szinte vitatkozik a két darab egymással, ráadásul Gabi és Tamás az első darabban is nagyszerűen eljátsszák a rájuk illő házaspár szerepét – hangsúlyozza a mai kettős bemutatót rendező Sándor János.

Tudják ők, mi a szerelem? Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Mindkét darabnak roppant aktuális a mondandója. Az első arról szól, hogy amit elmulasztunk az életünkben, azért keservesen megfizetünk. Hubay hitvallása: a szerelemnek nem a halál az igazi ellensége, hanem az öregség. Nem merjük fölvállalni, hogy öregen is lehet szeretni. Nyilván ez egy másfajta szerelem, szeretet, mint a fiatalkori, de létezik, és nem szabad eltemetni. A másik darab tanulsága: a művész, aki ebből a borzasztó fogyasztói társadalomból szabadulni akar, hogy szabadon alkothasson, repülhessen, belebukik a kísérletébe, mert a szárnyát lenyesi a pénz. Jó színészekkel szép kihívás két ilyen izgalmas, aktuális darabot színpadra állítani – mondja Sándor János, aki szerint Hubay Miklós posztromantikus játékai igazi színészdarabok.

– Az Ők tudják, mi a szerelem kifejezetten Tolnay Klári kérésére született, aki Sinkovits Imrével később a filmváltozatában is játszott. Ma már inkább a rendezői színház dominál, nem az a fajta kollektív színház, amiben én inkább hiszek, ahol egyenrangú a színész és a rendező munkája. Hubay darabjait idehaza a Madách kivételével alig játszották a színházak, több darabját is levetették még a bemutató előtt a műsorról, mert 1956-ban Nagy Imre őt bízta meg a Magyar Rádió vezetésével a Parlamentben. Ez később az egész pályájára negatív hatással volt. Boldogan engedték külföldre tanítani, először csak hallgatólagosan Rómába, majd hivatalosan is Firenzébe, ahol hosszú éveken át dolgozott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó tanár az, aki jól dicséri magát

A jelenlegi pedagógus-bértábla meglehetősen igazságtalan: ugyanannyit keres egy pályakezdő, mint egy évtizedek óta a katedrán álló szakember. Tovább olvasom