Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Tudnivalók a pótfelvételiről

Hétfőig adhatják be pótfelvételi jelentkezéseiket azok a diákok, akiket szándékuk ellenére nem vettek fel semmilyen felsőoktatási intézménybe, vagy eddig nem jelentkeztek sehova, de most meggondolták magukat. A pótfelvételivel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adott választ Visnyei Csaba, az Educatio Nonprofit Kft. vezetője az eduline.hu intenetes oldalon.
– Kik jogosultak pótfelvételire és kik nem?
– Csak azok jelentkezhetnek, akik nem nyertek felvételt, vagy egyáltalán nem adtak be jelentkezési lapot egy szeptemberben induló képzésre sem.

– Csak ugyanazon főiskola, egyetem ugyanazon szakára pótfelvételizhetnek, mint eredetileg?
– Csak egy intézménybe és egy szakra lehet jelentkezni. Amennyiben az intézmény az adott szakot államilag támogatott és költségtérítéses formában is meghirdeti, úgy mindkét támogatási forma feltüntethető a jelentkezési lapon. A felvi.hu-n (a magyar felsőoktatási honlapon) is közzétett pótfelvételi meghirdetéseket lehet böngészni, mert nem csak oda lehet pótfelvételizni, ahova korábban jelentkezett.

– Lehet-e pótfelvételizniük a mesterképzésre jelentkezőknek?
– Ha szerepelnek a pótfelvételi meghirdetések között, akkor lehet.

– Ugyanazok a követelmények, mint az eredeti felvételin?
– Igen.

– Mely egyetemeken, karokon és szakokon leggyakoribb a pótfelvételizés?
– Minden intézmény meghatározott számú tanulót tud fogadni. Azon intézmények szoktak pótfelvételit hirdetni, amelyeknek nem sikerült betölteniük a helyeiket az első körben. Ez 2009-ben is így van.

– Mennyi idő alatt kell meghozniuk a döntést az intézményeknek?
– Augusztus 29-én véglegesítik a ponthatárokat. Ez a dátum egyben a döntéshozatal dátuma, tehát augusztus 29-én kiderül, hogy ki kerülhetett be a pótfelvételin.

– A döntés ellen lehet-e még fellebezni?
– Igen, mindenki élhet jogorvoslattal.

– Hol szerezhetnek információt a lehetőségekről a pótfelvételizők?
– A www.felvi.hu oldalon minden információt megtalálnak az érdeklődők.

Lehetőségek az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem mind a 12 kara hirdet pótfelvételit bizonyos képzéseire. A teljes lista megtalálható a www.u-szeged.hu/potfelveteli-2009 címen. A pótfelvételi eljárás díja 5000 forint. Jelentkezési lapot a karok tanulmányi osztályán kell igényelni, és az alábbi címre kell beküldeni: Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220. Jelentkezni elektronikusan is lehet, a www.felvi.hu-n. További tudnivalókért érdemes felkeresni az SZTE kari tájékoztató oldalait vagy tanulmányi osztályait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legtöbb kimaradt diák jövőre újra próbálkozik

Szeged - Tíz középiskolásból kilenc jövőre újra felvételizik, ha idén nem vették fel. Tovább olvasom