Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Tüdőrákban világelsők vagyunk

Szeged - Világelsők vagyunk a tüdőrákos megbetegedésekben – csak az elmúlt évben 10 ezer új beteget regisztráltak Magyarországon. Egyre fiatalabban betegednek meg a páciensek, akik között ugrásszerűen megnőtt a nők aránya. Csongrád megyében százezer lakosból 70-en érintettek. Ma van a rákellenes világnap.
Magyarországon 8500-an haltak meg tavaly tüdőrákban és 10 ezer új beteget regisztráltak. Ezzel világelsők lettünk – lakosságszámarányhoz viszonyítva sehol nem ilyen magas a tüdőrákosok száma. Ebből az is következik, hogy ez a leggyakoribb daganatfajta nálunk: 2003 óta megelőzi az emlőrák okozta halálozást, mivel már minden negyedik beteg tüdőrák miatt veszíti életét. Nagyjából annyian halnak bele ebbe a kórba, mint amennyien korábban a tuberkulózisba.

Míg 1970-ben 100 ezer lakosból mindössze 24,5 volt hörgőrákos, 2005-ben már 65. Ezt az arányt pedig azóta sem sikerült sokkal lejjebb tornázni. Csongrád megyében ez a szám még ennél is ijesztőbb. Évente 300 új beteget regisztrálnak, nálunk százezerből 70 lakosnál diagnosztizálták ezt a daganattípust.

A röntgen az egyetlen módszer, amellyel korai állapotában is fel lehet ismerni a tüdőrákot. Fotó: Karnok Csaba
A röntgen az egyetlen módszer, amellyel korai állapotában is fel lehet ismerni a tüdőrákot.
Fotó: Karnok Csaba

– Betegeink 50 százaléka rákos – mondta el Bálint Beatrix, a Csongrád Megye Mellkasi Betegségek Szakkórházának főigazgatója. Itt kezelik a megye valamennyi tüdődaganatos betegét, de Gyuláról, Kecskemétről és Kalocsáról is hoznak pácienseket. És bár korábban ez egyértelműen az idősebb férfiak betegsége volt, ma már ez sem jelenthető ki.

– Egyre többen vannak a fiatalabb generációkból is, húzódik előre a veszélyeztetett kor – fogalmazott Bálint Beatrix. Ennek ellenére még mindig az 50–60 éves korosztály a leginkább érintett. Viszont már nem csak a férfiak körében: az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megnőtt a gyengébbik nemnél a tüdőrákos megbetegedések száma. 1970-ben 100 ezer lakosból csak 8 légzőszervi daganatos volt nő, 2009-ben, a statisztikailag legrosszabb évben már 45. Igaz, ez a szám azt is jelzi, hogy a tüdőrákos nők átlagos túlélése magasabb, mint a férfiaké.

Hogy mi miatt alakul ki ez a daganat, nem tudni pontosan. A genetika és külső ártalmak is szerepet játszanak benne. Elsősorban azonban a dohányzással hozható összefüggésbe: amerikai adatok szerint a tüdőrákos betegek 85 százaléka aktív, 5 százaléka passzív dohányos. A megelőzés legfontosabb eleme tehát a leszokás, de ezenkívül is sokat lehet tenni. A korai felismerés például életet menthet. A tüdőrákos betegeknek csak ötöde operálható, a jó életkilátások és életminőség pedig nagyban függ attól, hogy mikor fedezték fel a daganatot.

– A röntgen az egyetlen módszer, amellyel korai állapotában is fel lehet ismerni a tüdőrákot – mondta el Bálint Beatrix. Éppen ezért 40 év felett, évente egy alkalommal ingyenes a szűrővizsgálat. A fiatalabb korosztály is igénybe veheti a vizsgálatot beutalóval, ha panaszai ezt indokolják, de a térítéses szűrés is kevesebbe kerül ezer forintnál.

Olvasóink írták

 • 13. Agáta 2013. március 05. 16:29
  „A dohányzás a fő ok. Több olyan ismerősöm, aki tizenévesen kezdett el dohányozni, nem érte meg az 58-at. Persze, súlyosbítja a stressz, a rossz levegő, van, akinél genetikai hajlam is szerepet játszik, de az esetek nagy többségében - nemrég olvastam - a tüdő-, gége-és szájüregi rákos megbetegedések nagyrészt dohányosnál jelentkezik. Az illatosított cigaretták rosszabbak, mert nagyon sok rákkeltő vegyi anyagot is tartalmaznak. Olvassátok ezt el, itt mindent részletesen megtudhattok: http://www.cserni.hu/csm/doh.html”
 • 12. SP 2012. február 06. 09:04
  „11. Vörcsi
  Reális, valós,
  sokak által átélt szituációt írtál le.
  Sajnos hasonló történetet mondhatnék el én is, aminek a dohányzáshoz semmi köze sem volt.

  Természetesen a dohányzás
  más vegyi szennyeződéssel, más rizikótényezővel együtt is, külön is nagyon veszélyes.”
 • 11. Vörcsi 2012. február 06. 05:44
  „Édesanyám a statisztikában a 2011-es új regisztráltak között, 2012-ben az elhunytak között fog szerepelni. Úgy halt meg tüdőrákban, hogy életében sem Ő, sem a családan senki nem dohányzott, tanyán, jó levegőn, maga által megtermelt ételeken élt.
  Rendszeresen járt tüdőszűrésre, mégsem volt látható a daganata csak akkor találták meg, amikor csont soványra lefogyott, és a laboreredmény daganatra és gyulladásra utaló adatokat mutatott. Még ekkor is csak a kórházban 3 hét vizsgálódás után találták meg, mert a röntgen még akkor sem mutatta ki, ezt követő 6 hónap mulva meghalt.
  Ezzel nem a dohányosokat akarom megnyugtatni, de szerintem kell, hogy legyen valami más, a dohányzással felérő hatású okozónak is lenni, tehát mindenki, de a dohányosok fokozottan vigyázzanak magukra! Hogy mit tegyenek, azt én a fentiekből kiindulva nem tudom, de akkor is vigyázzanak jobban magukra, és ne bízzon senki abban, hogy a modern gépek világában majd időben észre fogják venni betegségüket!”
 • 10. Ferrer 2012. február 05. 19:38
  „Persze, nyilván a kipofogógáztól lesz mindenki tüdőrákos. Mert az emberek olyanok, hogy a szájukat a kipufogócsőbe teszik, és beszívják a füstöt. Elég szomorú tud lenni, amikor dohányosok ilyen állításokkal próbálják a szenvedélyüket "mentesíteni".”
 • 9. SP 2012. február 05. 18:26
  „Nem nyert!
  Nem dohányzom. Égésterméket szívok rendesen, folyamatosan. Köhögök is mint 1 dohányos.

  Más
  (több) országban is dohányoznak nagyon sokan, amit volt szerencsém látni.

  Kubában
  igaz szivaroztak a nők is.

  Könnyebb a cigire fogni
  a dolgot. Ez olyan mint, hogy csak a roma a bűnöző. Pedig több a bűn mint ahány roma van.

  Az biztos,
  hogy a dohányzás egészségtelen. De ez 1 rizikótényező az összes többi rizikó mellett.”
 • 8. info 2012. február 05. 16:30
  „3. SP 2012.02.05. 08:43
  Mindezek mellett a bagóból legalább 1 dobozzal elpöfékelsz naponta.........hajrá! a többi mind büdös-de csak neked és most........<moderálva>”
 • 7. Queenmargareth 2012. február 05. 16:30
  „De sajnáljuk a pénzt!Én viszont MÉG nem vagyok tüdőrákos, helyette gyermekkori kőkemény betegségem van....és akkor mi van??????????????????Semmi”
 • 6. Neszemetelj! 2012. február 05. 13:53
  „5. TMA 2012.02.05. 10:05!

  Gondolom a hozzászólásodat SP-nek szántad, nem nekem!
  Én pont azt írtam hogy a dohányzás a fő oka a TüdőRáknak!
  A vizitdíj miatt sírtak, őrjöngtek..., de a 800 ft-os bagóra nem sajnálják a pénzt!”
 • 5. TMA 2012. február 05. 10:05
  „Intelligens emberként, beszélsz mérhetetlen butaságot!
  Egyértelmű a dohányzás mint, elsődleges kiváltó ok!
  Aki ezt tagadja, relativizálja az vagy buta, vagy felelőtlen!”
 • 4. Neszemetelj! 2012. február 05. 09:56
  „Sajnos igen is a dohányzás a fő ok! Nincs is annál visszataszítóbb, amikor lóg a szájukból a bláz, és ez még tetőzik ha ´hölgy´ az illető! -és tolja a babakocsit! Kenyérre nincs pénz, de cigire arra van. Fejben vannak a bajok, utána a tüdőben! Kivételt képeznek a munkahelyi szilikózisban szenvedők, és a genetikailag hordozott egyének, ők az áldozatok és a gyerekek!”
 • 3. SP 2012. február 05. 08:43
  „A panelházak ablakai alatt
  közvetlen taxi állomás működhet engedéllyel!

  pl. az Etelka soron
  télen a fűtés, nyáron a hűtés miatt folyamatosan nyomják a kipufogó gázt a taxik a lakásokba. Ez a meglévő jármű forgalom mellett egy lényeges többletterhelés az ott lakókra.

  Ha a távhő,
  gázmotor égéstermékét a fűtés miatt, és azon túl az áramtermelés miatt szintén nyomhatja koncentráltan a panelházak ablakára , mert alacsonyra építették a kéményt, akkor kár a dohányzást kikiáltani főbűnösnek tüdőrák témában.

  A porvédő erdősávok sem bővülnek a város körül.

  Taxi állomást, távhőt az önkormányzat működteti. Képviselő ÚR tesz a problémára.”
 • 2. jozko 2012. február 04. 23:21
  „Sajnos nem csak a dohányzás- bár vezető halálok ebben a betegségben!

  Nagyon sok az örökletes tényezővel találkozom a légzőszervi megbetegedések terén-
  sajnos egy két generációval előbb /is/ elkezdődött a mérgezés ,
  illetve egyéb, rákra hajlamosító, genetikai elváltozásokat okozó hatás.
  A hatvanas évek elejéig az atomsorompó egyezmény hiányában hajmeresztő
  nukleáris szennyezés érte a világ nagy részét!

  Az egészség és környzetbarát?? üzemanyagok tömeges elterjedése is eléggé újkeletű.
  Sajnos vannak gyakorlatilag kikerülhetetlen veszélyforrások.
  Az elhagyható vagy csökkenthető /ön/mérgezésen viszont el kellene gondolkodni!”
 • 1. Queenmargareth 2012. február 04. 20:08
  „nahát az adóinkon kívül ebben is elsők vagyunk, tudom dohányzás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz idő felocsúdni a hósokkból, újabb havazás érkezik

A mostani mediterrán cikolon okozta „hósokkból" lassan felocsúdhatunk, azonban átmeneti szünet után hétfőn újabb havazás kezdődik a térségben. Tovább olvasom