Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Tudósok kérnek a leggazdagabbaktól

Szeged - Szegedi Széchenyi-díjas akadémikusok azt szeretnék, ha a száz leggazdagabb vállalkozó egyenként 5-10 ösztöndíjas kutatót támogatna oly módon, hogy kifizetné éves illetményüket, így erősítve a száz legnevesebb kutatóhelyet.
Szegedi Széchenyi-díjas akadémikusok azt szeretnék, ha a száz leggazdagabb vállalkozó egyenként 5-10 ösztöndíjas kutatót támogatna oly módon, hogy kifizetné éves illetményüket, így erősítve a száz legnevesebb kutatóhelyet. Személyenként 1,2-3 millió forintot kellene adniuk azért, hogy a tehetséges fiatalok ne hagyják el az országot. Csongrád megye három milliárdosa kritikával fogadta a felhívást.

A természettudományokat képviselő szegedi Széchenyi-díjas akadémikusok felhívást intéztek a száz leggazdagabb magyarhoz. Azt kérik tőlük, hogy létesítsenek olyan ösztöndíjakat – fejenként ötöt-tízet –, amelyek fedeznék a fiatal kutatók évi illetményét. Jelenleg a doktorandusznak mintegy 1,2, a posztdoktorandusznak körülbelül 3 millió forint az éves járandósága.

Magyar József, Pistrui László és Varga Mihály hallott már a felhívásról, de fenntartásokkal és kritikával fogadta. Fotó: DM/DV

Solymosi Frigyes akadémikus, az ötlet gazdája elmondta, azért fordulnak a legtehetősebbekhez, mert a létrehozandó szellemi termékek is a magyar gazdaság javára válnának. A professzor szerint a természettudományok területén ma már nem a műszerek hiányoznak leginkább, hanem a kutatók, pontosabban az a forrás, amiből az illetményüket előteremthetnék. Amikor ugyanis a fiatal PhD-hallgatók hároméves ösztöndíja lejár, kénytelenek elmenni az országból, mert közülük csak keveset tudnak az egyetemen tartani.

Tudásközpont vége?

A felhíváshoz – amelyet még Dobozy Attila, Dudits Dénes, Keszthelyi Lajos, Papp Gyula, Vígh László írt alá – Telegdy Gyula professzor is csatlakozott. Az akadémikus konkrét példát mondott arra, hogy az ő területén milyen gondokkal küzdenek: az év végével lejár egy 1,5 milliárd értékű projektjük, az egyik szegedi tudásközpont programja, amelyen az eltelt három évben félszáz szegedi kutatócsoportban háromszázan dolgoztak. A kutatásra fordítható összegből plusz hatvan fő, nyolc órában foglalkoztatott fiatal bérét is ki tudták fizetni. Azzal, hogy befejeződik a projekt, tehetséges munkatársaktól kell majd elköszönniük.

Egymást erősíthetné a 100 leggazdagabb és a 100 legsikeresebb hazai tudós a felhívást aláírók szerint. A két, saját munkájában sikeres csoport közötti kapcsolat „példamutató nemzetépítő formája" lehetne, ha a Top 100-asok a legsikeresebb elmék kutatóhelyeit erősítené meg.
A száz leggazdagabb magyar között Csongrád megyéből három üzletembert tartanak számon: Magyar Józsefet, a Hungerit, Varga Mihályt, a KÉSZ Holding és Pistrui Lászlót, a Szeviép Zrt. tulajdonosát. Valamennyien hallottak már a felhívásról, de azt fenntartásokkal és kritikával fogadták. Magyar József azt mondta, elnézést kér, de nem kíván ösztöndíjakat alapítani. Döntését azzal indokolta, Szentesen sok embert támogat, iskolákat, alapítványokat segít, sportot szponzorál. Van egy évi több millió forintos kerete, amelyből csak szentesieknek juttat pénzt.

Pistrui László szerint mindenki a maga módján támogatja a kutatást, ő például évi 40-50 millió forintot fordít fejlesztésre. Többek között a hőenergia-kutatásokat patronálja, amelyekből cégei profitálnak. Varga Mihálytól azt a választ kaptuk, jobban meg kellene ismernie a programot, annak részleteit, és a költségvetési garanciákat. Hozzátette, értelmes oktatási, kutatási célokra, a szakemberek képzésére a KÉSZ holdingon belül folyamatosan sokat költenek, menedzselnek egy hidak és szerkezetek nevű műszaki egyetemi tanszéket. Romániából származó tehetséges szakembereket is segítenek abban, hogy tudásukat gyarapítsák.

Olvasóink írták

 • 3. olvasó 2008. február 15. 22:38
  „: az év végével lejár egy 1,5 milliárd értékű projektjük, az egyik szegedi tudásközpont programja, amelyen az eltelt három évben félszáz szegedi kutatócsoportban háromszázan dolgoztak. A kutatásra fordítható összegből plusz hatvan fő, nyolc órában foglalkoztatott fiatal bérét is ki tudták fizetni. Azzal, hogy befejeződik a projekt, tehetséges munkatársaktól kell majd elköszönniük.

  Nahát, akadémikus úr! Miért nem önöktől kell elköszönni? A tehetséges fiatalok biztosan mindent beleadtak, hogy sikerüljön a projekt. És önök? Adtak-e olyan témákat, amelyeket érdemes továbbra is finanszírozni mások pénzéből. Ha vége a projektnek, akkor bizonyára elrepült a másfél milliárd hiába. Mert ugye, ha sikeres lett volna, érdemes lenne folytatni. Meg kellett volna teremteniük a folytatás feltételeit. Szabadalmakkal, haszonnal. A tudomány nem öncélú. Ezt a pénzt befektetésnek szánták. Ön szerint megérte-e? Van-e eredmény? Még annyi sincs, hogy magukat fenntartsák. Ígéret az volt bőven. Gondolkozzunk akadémikus úr!”
 • 2. Trunks 2008. február 14. 14:46
  „Néhány "fiatal" bérét nem csak külső támogatásokból lehetne fizetni, hanem a 80 éves tajhatalmú professzorok különböző jogcímen kapott havi fizetéseiből.”
 • 1. Logaritmus 2008. február 14. 14:23
  „Kézilabdára, CLS Mercedesre, vitorláshajóra és 7.5 milliós családi nyaralásra és egyéb hivalkodásra persze futja - azokat egyszer sem kellett átgondolni. Magyarország addig marad provinciális amíg a gazdasági elit ennyire szarrágó és maradi. Vegyenek példát az igazán tehetősekről, mint pl. Rockefeller, Bill Gates, stb. Nem csak egy nyereséges céget és 450 m2-es családi házat hagytak/hagynak maguk után hanem milliárdos alapítványt, iskolát, saját maguk által alapított és fenntartott könyvtárat, galériát, stb. Sikeres üzleteket csinálni szerencse, bátorág és tehetség dolga de visszaadni valamit a sikerekből a társadalomnak ahol a siker megszületett igazán nagylelkű és örökre megmaradó cselekedet. Lehet támogatni a labdajátékokat is, hú de jó annak aki szereti a kézilabdát - de valljuk be, nem egy maradandó ügy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naponta huszonöt-harminc bűncselekménygyanús ügy Szegeden

Szeged - Csongrád megye a hetedik 2007-ben a legtöbb ismertté vált bűncselekmény alapján készült országos sorban. Tovább olvasom