Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Tükörrel a trükkök ellen

Tiszasziget - Tartva a többórás röszkei várakozástól sokan Tiszasziget felé kerülnek a gyorsabb határátlépés reményében. Kifelé ritkán kell sorban állni, belépéskor viszont tüzetesen átnézik az autókat, csomagokat.
Délben hullámokban érkeznek az autók a tiszaszigeti határátkelőhelyre. A kilépő forgalom folyamatosan halad, a Szerbiából jövőknek azonban gyakran fél órát vagy annál is többet kell várniuk. Ehhez annyi is elegendő, hogy ötödikként állnak be a kocsisorba.

– Tiszasziget mind nyitva tartását, mind áteresztőképességét tekintve elmarad Röszkétől, nyáron is csak este hat óráig van nyitva, ráadásul csak magyar és szerb állampolgárok használhatják – magyarázza Bácsi Attila, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtófelelőse. – Mivel Tiszasziget is a vámunió külső határa,  itt is szigorú az ellenőrzés, a kötelező minimum vizsgálatot minden autónál mérlegelési lehetőség nélkül el kell végezni.

A vámosok minden autót megtükröznek. Fotó: Segesvári Csaba
A vámosok minden autót megtükröznek.
Fotó: Segesvári Csaba

Kivétel tényleg nincs, az összes gépjárművet alaposan ellenőrzik. Benéznek a motorháztető alá, a csomagtartóból kipakoltatják a poggyászokat, megnézik az ülések alját, de végigtapogatják a tetőkárpitot is. Kívülről néhány kopogással  mesterségesen kialakított üreget keresnek a kocsiszekrényen, majd jön a tükrözés. Egy négykerekű tükrös kiskocsit betolnak az alváz alá, így pillanatok alatt észreveszik, ha például átalakították a padlólemezt. Mind közül talán ez a leghatékonyabb ellenőrzési forma, az „alápillantó"  segítségével találtak már húsz karton zárjegy nélküli cigarettát is, amit a gépkocsi sofőrje gumipókkal rögzített a kerékdobhoz.

Az autósok hol megértéssel fogadják a keresztkérdésekkel megspékelt érdeklődést, hol beletörődnek, hogy várniuk kell. Van, aki zsörtölődik a vámosokkal.
 
– Nem örülök neki, hogy minden alkalommal így átvizsgálnak, de már hozzászoktam – legyint Józó János. A tiszaszigeti férfinak nincs bejelentenivalója, kedvenc söréért jár át Szerbiába, amelyből egy kartont vámmentesen behozhat.

Régi idők slágertermékei

Manapság főleg alkoholt és cigarettát, időnként kábítószert foglalnak le a tiszaszigeti határon. Egy időben azonban előszeretettel próbáltak behozni őrölt paprikát, majd a hazánkban időközben betiltott freongázzal kísérelték meg átlépni a határt. A kilencvenes években virágzott a benzinturizmus is, napjainkban már nem éri meg a néhány forintos literenkénti különbségért átjárni Szerbiába.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a színpad az operettfaluban

Kübekháza - Minden a terv szerint halad a 10. kübekházi operettgála szervezésében. A színpadot felállították, a dekorációs virágokat csütörtökre várják a rendezők Tovább olvasom