Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tükröm, kockám, Vasarelym!

Szeged - Egyet fizet, másfelet kap! – hirdethetné mától a Móra-múzeum. Soha nem látott siker koronázta a szegedi közgyűjtemény Vasarely-tárlata kapcsán meghirdetett akcióját: a két hete látható 43 darabos összeállítás most 24 remekművel gyarapodott.

A múzeum országos „keresőjátéka" hihetetlen szenzációt hozott. Az én Vasarelym című felhívásra ugyanis kis múzeumokból és családi kollekciókból bukkantak fel lappangó színes nyomatok és térplasztikák. Mórról, Budapestről, Szentendréről és Szegedről ajánlották fel Vasarelyjüket a tulajdonosok.

A szakemberek szigorúan megrostálták az alkotásokat. Alaposan ellenőrizték a számozásokat, jelzéseket, szignókat, és arra is ügyeltek, hogy végül a bőséges felhozatalból a leghíresebb Vega- és a Tridim-sorozat színpompás tagjait sorakoztassák fel.

Előbukkantak soha nem látott remekművek is.
Fotó: Frank Yvette

A tulajdonosok egy hónapra ingyen és bérmentve bocsátották közszemlére az ő Vasarelyjüket, sőt szinte mindet helybe is szállították. Így tett az a szentendrei Tőzsér Tamás is, aki igazi kuriózumot tár a nagyközönség elé. A több mint nyolckilós tükörkockát 1971- ben személyesen Vasarely ajándékozta a franciaországi magyar nagykövetnek. A közismert gyűjtő nemrég jutott hozzá, nem árulták el, mennyi pénzért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalmonella a halászcsárdában: újabb megfertőződöttek

Szeged - Mint beszámoltunk róla, szalmonellafertőzés ügyében vizsgálódik az ÁNTSZ a Fehértói Halászcsárdában a Torkos Csütörtökön felszolgált ételek miatt. Tovább olvasom