Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Túl kicsik a vállalkozások, így sérülékenyek

Csongrád megye - A megyében 172 építőipari vállalkozás húzta le a rolót, és 84 új cég alakult, ami országos összehasonlításban közepes helyezésnek számít. A cégek 90 százaléka azonban 3-5 fős kisvállalkozás, ami nem jó, mivel sérülékenyek.
Más területen is fogynak a cégek

Nemcsak az építőiparban, másutt is csökken a vállalkozások száma – tájékoztatott Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára. Ha maradunk az építési vállalkozásoknál, a kamarai regisztrációból kiderül, 2014 első félévében még 155-en, 2015 második félévében már csak 116-an vetették fel magukat a listára.
– Közepesen „fertőzött" megyének számít Csongrád, a megszűnő és az újonnan alakuló cégek aránya azt mutatja, hogy tisztul az ágazat – nyilatkozta Nemesi Pál, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója. – Ez a jogi környezetnek is köszönhető: a beruházások átlátható adminisztrációja, az elektronikus építési napló vezetése, a fordított adózás alkalmazása kiszorítja a feketegazdaságot.

Tavaly év végén fogadtak el egy törvényt, amely szerint a 300 négyzetméter alatti családi házak építéséhez nem kell építési engedély, elegendő lesz bejelenteni. Nemesi Pál szerint ez azért kedvező, mert csak azoknak a cégeknek nyit piaci lehetőséget, amelyek ismerik a szabályokat, és vállalják a felelősséget az elvégzett munkáért.

Csongrád megyében tavaly közel 1700 építőipari céget tartottak nyilván. Ezzel az adattal kapcsolatban azt tudtuk meg az Opten céginformációs szolgáltatótól, hogy nem pillanatnyi állapotot tükröz. Minden olyan céget összeszámoltak, amelyik 2015-ben legalább egy napot működött. Még azokat a kérészéletű vállalkozásokat is, amelyeket tavaly alapítottak, majd pár hónap múlva töröltek.
 

A megyei építőipari cégek 90 százaléka kisvállalkozás. Nemesi Pál kifejtette: jó lenne, ha a 3–5 főt foglalkoztató vállalkozások megerősödnének létszámban, szakmai felkészültségben, technológiai fejlesztésben és tőkében. Ezek hiányában ugyanis nem versenyképesek, hanem sérülékenyek. Könnyen kerülnek csődhelyzetbe, ahonnan ma rendkívül nehéz visszakapaszkodni.

Az Opten szerint az országban 6509 építőipari vállalkozás szűnt meg 2015-ben, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez minden idők legrosszabb éves adata. Az ágazat a 2014-es kisebb fellendülés után tavaly gödörbe került.

– Ugyanakkor javult az adófegyelem, visszaszorult az a gyakorlat, hogy a tulajdonosok az egyik céget döntik be a másik után, mindenütt adóssághegyeket és lánctartozást hagyva maguk után – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. – Tavaly már csak 2674 építőipari céget alapítottak Magyarországon: 2010 és 2012 között még évente több mint 5 ezret hoztak létre. De ne sírjuk vissza azokat az időket. Az akkor alapított társaságok jelentős részére csak azért volt szükség, hogy a tulajdonosok kimenekíthessék a pénzüket a bedöntött vállalkozásukból.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy lehet okostelefonból házi mikroszkópot készíteni?

Hogy lehet okostelefonból házi mikroszkópot készíteni?
Az SZTE fizika intézetében 15 standon tartottak kísérletes bemutatókat az érdeklődőknek. Tovább olvasom