Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Túl sikeres lett az eMagyarország?

Huszonhatmillió forintból állított fel a minisztérium az elmúlt két évben eMagyarország pontokat Szegeden. A programnak óriási a sikere, sok helyen nem elég a rendszeresített gépek száma.
Két éve indította el hazánkban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az eMagyarország programot. Ennek célja az volt, hogy az esélyegyenlőség érdekében növelje az internet elterjedtségét, és a lakosság számára az ország egész területén könnyen elérhető, megfizethető, kiszámítható minőségű és nyitva tartású világhálós hozzáférést biztosítson.

A minisztérium közlése szerint Szegeden és a külterületeken a projekt keretében 26 ilyen pontot állítottak föl – összesen nagyjából huszonhatmillió forintért: azaz átlagosan pontonként egymillióért. Ezek egy része a Somogyi-könyvtár fiókjaiban üzemel, a többi internetkávézókban, közösségi házakban.

A Szegedi Ifjúsági Házban öt ilyen gép működik – amit az intézmény kiegészített még tizeneggyel: így nagyjából elég a heti huszonkét órás nyitva tartás arra, hogy kielégítse a felmerülő igényeket. – Főleg a gyerekek, fiatalok használják nálunk az internettel felszerelt gépeket: leginkább e-maileznek, chatelnek és játszanak – mondta el Rózsa László, a ház rendszergazdája. Hozzátette: az 50-60 évesek is felkeresik őket, akik gyakran kérnek segítséget az e-mailezéshez. A rendszergazda szerint naponta 25-30 ember használja az intézmény eMagyarország pontjait, ahol csak egy órán át lehet ingyen szörfölni, ügyeket intézni a neten – az érdeklődés miatt ugyanis sokszor várakozási listát kell felállítani.

Virtuális pontok

A minisztérium közlése szerint 2005 nyarán személyesen ellenőrizték a szegedi eMagyarország pontok kihasználtságát. 25 ilyen pontot néztek meg, amiből 24 pont internettel üzemel, kihasználtságuk magas. Ehhez képest találomra két olyan pontot is leltünk, ahol egyáltalán nincs ilyen szolgáltatás. A Kárász utcai könyvesboltban csak terv maradt a fölszerelés, a Szilléri sugárúti süteménybolt pedig megszűnt. Az interneten mindez úgy szerepel, mintha a működne – megtévesztve a szolgáltatást keresőket. 

A frissen felújított szőregi fiókkönyvtárba még nem szerelték be az eMagyarország pontokat – noha a látogatók már megszokták és nagyon keresik azokat. A két terminált itt is gyakrabban nyüstölik a gyerekek, mint a felnőttek, így szükségessé vált az egyórás limit bevezetésére. A könyvtár vezetőjétől megtudtuk: több gép is elférne az új épületben, és az igények is több gép beállítását indokolnák.

A dorozsmai bibliotékában is kevés a két darab gép: gyakran sorban állnak használatukért az emberek, akik közül a komoly információkat keresők előnyt élveznek az ingyen chatelő gyerekekkel szemben. A 14 éven aluliaknak meg is kellett tiltani a chatelést a netes számítógépek iránti „túlzott" érdeklődés miatt.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában egy hónapja kihasználatlanul áll egy terminál az aulában. A gép korábbi helyére egy ATM-automatát állítottak be, az új helyen található eMagyarország pont azonban be sincs dugva a konnektorba. Mint Majó Zoltántól, a központ fejlesztési igazgatójától megtudtuk, ennek oka az, hogy biztonságtechnikai okokból a bankautomata mellé nem állítható be másik gép, az internetes terminál új helyén a szükséges végpont kialakítására viszont közbeszerzést kellett kiírniuk. Ennek eredményeként január közepére újra „hadba áll" az eMagyarország pont, amit eddig többnyire gyors információszerzésre használtak a hallgatók és a TIK vendégei, akik nem akartak egy emelettel feljebb menni a száznyolcvan gépes kabinetbe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénze után fut a MÁV-kollégium

A szegedi MÁV-kollégiumnak 700 ezer, a városi sportigazgatóságnak pedig 143 ezer forinttal tartozik… Tovább olvasom