Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Túlélésre játszanak januárban a kisvállalkozók

Túlélésre játszanak januárban a kisvállalkozók
Az emberek nem esznek, nem isznak, nem járnak boltokba és vendéglőkbe januárban - ez derül ki körképünkből. Idén egyedül a húsáfa csökkenése fodrozta az állóvizet.
– A decemberi forgalmunkhoz képest a felére esett vissza a vendégek száma a Szegedben – mondta Novoth Kornél, a Szeged Étterem, Kávézó és Pubot üzemeltető Novoth-Hús Kft. ügyvezetője. – A vendéglátás nagyon megérzi, hogy nincs semmi a városban: fesztiválokra, szabadtérire, egyéb kulturális rendezvényekre gondolok. Egész évben a leggyengébb hónapnak a január számít. A kft.-nek több húsboltja is van a városban: ezeknek a forgalma szembement a tendenciával, mivel az áfacsökkentés miatt több húst vásárolnak az emberek. De a forgalom a henteseknél se számít erősnek.

Szegeden, a Rókusi körúton 20 éve nyitott élelmiszerboltot Mulatiné Losonczi Klára. A Mini ABC-ben lottózó is található, emiatt azt várnánk, hogy ide több vevő tér be, mint egy „szimpla" kisboltba.
 
A Tábor utcai Gobelin galéria forgalma teljesen időjárásfüggő. A téli hónapok kedveznek a kézimunkának. Fotó: Frank Yvette
A Tábor utcai Gobelin galéria forgalma teljesen időjárásfüggő. A téli hónapok kedveznek a kézimunkának. Fotó: Frank Yvette


– A január és a február a két leggyengébb hónapunk, az átlagos havi forgalom kétharmadánál is rosszabb az árbevétel – magyarázta a tulajdonos. – Meg lehet figyelni, hogy az emberek egyrészt kiköltekeztek, másrészt tartják magukat a szilveszteri fogadalmukhoz: nem esznek, nem isznak. Ez csak tavasszal kezd oldódni. A hidegben nehezebben is mozdulnak ki az emberek, még egy tábla csokiért se ugranak le. Hiába vagyunk nyitva a hét minden napján este 11-ig, 9 után már ritka, hogy beesik valaki. 

Az üzletbe csak egy papír zsebkendőért és egy kisdobozos üdítőért nézett be Molnár Nóra, a kislányának, Miának vásárolta. Elmondta: ők is összehúzzák magukat az év első hónapjában, kevesebbet költenek. A férje karosszérialakatos, és még az ő műhelyében is rossz hónapnak számít a január. – Az autók se törnek most, mivel nem csúsznak az utak – foglalta össze tömören, hogy ami az ügyfélnek jó hír, az a mesterembernek szomorú.
Kivétel a kézimunka

– Nálunk a tél a főszezon, akárcsak a síkölcsönzőkben – mondta Horváth Jánosné, a szegedi Tábor utcai Gobelin galéria tulajdonosa. – A december a karácsony miatt forgalmas: még a két ünnep között is rengetegen vásárolnak, elköltik az ajándékba kapott pénzüket. Utána jönnek a hosszú téli délutánok és esték, amikor a hölgyek szívesen kötnek, vagy varrnak ki gobelint. Ez az időszak körülbelül húsvétig tart ki: akkor az emberek elindulnak a szabadba, a kiskertekbe. A mi üzletünk forgalma olyannyira időjárásfüggő, hogy még azt is látjuk a számokon, mikor esik egyfolytában az eső.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üres próbavideók az "Együtt Szaval a Nemzet" YouTube-csatornáján

Üres próbavideók az
Megnéztük az "Együtt Szaval a Nemzet" YouTube-csatornáját, ahol több olyan videót is találtunk,… Tovább olvasom