Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Túlélték a rákot: most segítenek

Szeged - Felgyógyultak a daganatos betegségből, majd létrehoztak egy egyesületet azok megsegítésére, akik most vannak a gyógyulás útján. A Farkasné Szeles Gyöngyi és Mészáros Jusztina által szervezett foglalkozásokon betegek és egészségesek egyaránt támogatják egymást, szeptembertől pedig még több szakembert vonnak be a munkájukba.
Tudjuk, milyen hasznos a legkisebb információ is egy olyan embertől, aki már átélte a kezeléseket – kezdte a beszélgetést Farkasné Szeles Gyöngyi. Barátnőjével, Mészáros Jusztinával együtt hozták létre az Éva Támogató Egyesületet azzal a céllal, hogy erőt adjanak a betegséggel küzdőknek, és megmutassák, teljes életet lehet élni a betegség alatt és után is.
A két nő a kórházban találkozott először. Beszélgetni kezdtek, majd kiderült, harmad-unokatestvérek. Egymást támogatva haladtak a gyógyulás útján, és ez nagy erőt adott mindkettőjüknek. Azt mondják, olyan, mintha ikrek lennének, szavak nélkül is megértik egymást. Ezért is megy olyan jól a közös munka. A betegséget azonban másképp élték meg, a kemoterápia is más hatást váltott ki náluk.

– Engem senki sem látott paróka nélkül – meséli Jusztina. – Csak a közeli hozzátartozóim tudtak a daganatról, a többiek csak annyit vettek észre, hogy mindig nagyon rendezett a frizurám. Alig voltam táppénzen, csak a kezelések idején pihentem.

Mészáros Jusztina (balról) és Farkasné Szeles Gyöngyi az egyesület logójával, az életfával. A képet Jusztina lánya rajzolta. Fotó: Frank Yvette
Mészáros Jusztina (balról) és Farkasné Szeles Gyöngyi az egyesület logójával, az életfával. A képet Jusztina lánya rajzolta. Fotó: Frank Yvette

Gyöngyi azonban kendőt is viselt, ennek hatására a gyerekei is fejfedőt hordtak. A hosszú hajat le kell vágatni, hogy a rövid hulljon ki, bár elmondása szerint így is sokkoló volt reggelente a tükörbe nézni. A visszanövés után azonban egy hajmosás is nagy örömet okozott számukra.
Egyetértenek abban, hogy a gyógyulás kulcsa az orvosi utasítások betartása és a pozitív hozzáállás. Azt javasolják a betegeknek, kössenek magukkal szerződést. Írják össze, szerintük mitől fognak meggyógyulni, a lépéseket pedig egyenként pipálják ki.

– A gyógyszerek kicserélik az embert arra az egy évre – mondta Jusztina. – Előtte nem szerettem az édességet, a kezelések alatt azonban képes voltam – a diéta ellenére is – visszamenni a cukrászdába egy szelet csokitortáért. Fontos, hogy az emberek a kemoterápia mellékhatásait ne azonosítsák az állapottal.

Gyöngyi tapasztalata szerint ilyenkor a legjobb, ha mindent kibeszélünk magunkból. Az olyan fájdalmas témákat is, mint a temetés. Ettől megkönnyebbül az ember. Az orvosokkal és a betegekkel pedig szoros kapcsolatot lehet kialakítani – ez is sokat segít.

– Alapvető, mégis problémás például a parókaválasztás. Még hajas fejbőrre próbálják fel, utána viszont teljesen más érzés. Nem mindegy a minősége sem. Ebben is tudunk segíteni azoknak, akik eljönnek hozzánk – folytatták.
Az egyesület székhelyét maguk alakították ki, de sokan segítettek nekik a munkában. A falon lévő vulkánt két festő ingyen „mázolta" a falra, a honlapot egy egyetemista fiú csinálja. Többen információkat hoznak, de érkezik sütemény, kávé is a foglalkozásokra. Más betegségben szenvedők, sőt egészséges emberek is eljönnek. Mindenki ad valamit a résztvevőknek – többnyire tudást és szeretetet.

Sok tervük van a jövőre nézve. Ami biztos, hogy szeptembertől a betegséget érintő témákkal kapcsolatban még több szakértő tart majd előadást az egyesületben. Lesz szó olyan alternatív lehetőségekről, amelyek a lelket gyógyítják. Meghívtak orvosokat is, valamint természetgyógyászt és gyógytornászt. Terveik közt szerepel még, hogy felveszik a kapcsolatot más segítő szervezetekkel az ország különböző pontjain, ezeken keresztül juttatnák el segítségüket, tapasztalataikat. A fővárosban évente megrendezik azt a sétát, amely a mellrákra, a megelőzés és a szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet. Ennek mintájára Szegeden is átsétálnának a hídon. Egy ismert szegedit kérnek fel az egyesület védnökének, őt azonban még nem akarták megnevezni.

Az egyesület nevének kiválasztásánál két ok miatt döntöttek az Éva mellett: Gyöngyi édesanyját hívták így, aki 2006-ban hunyt el ebben a betegségben, másrészt pedig a szó életet jelent. Ők pedig ezt választották. A logójuk életfát ábrázol, amelyet Jusztina lánya rajzolt.
Honlapjuk (www.evaegyesulet.hu) egy-két héten belül elérhető lesz, rajta az előadások időpontjaival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt házas estek a Muzsikáló Udvaron

A szegedi városháza Muzsikáló Udvara ezen a nyáron négy koncertre várta a közönséget – mindegyik telt házas volt. Tovább olvasom