Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Tulipános hinta és vandálbiztos piramis

Akárcsak édesapja, a kiskundorozsmai Törő Lilla is játszótéri eszközök tervezésével foglalkozik. Ám amíg az iparművész apa inkább díszesen faragott fajátékokat készít, leánya a modern stílust ötvözi a hagyományos formákkal.
Törő Lilla tizennyolc hónapos kisfia, Ákos is biztonsággal használja az édesanyja és nagyapja tervezte játékokat Fotó: Karnok Csaba
Gyakorló anyukaként a kiskundorozsmai Törő Lilla jól tudja, milyen játékok valók egy játszótérre. Kisfia, Ákos még csak másfél éves, de ügyes és erős gyerek lévén minden segítség nélkül mászik föl és siklik le azon a csúszdán, amelyet édesanyja és nagyapja együtt terveztek. A szabadtéri játszóeszköz-készítés mestersége a Törő családban „apáról leányra" száll.

A nagypapa, a szekszárdi Törő György iparművész tizenöt éve készít fából faragott, szabadtéri játékokat. Játszóterek sokaságát rendezte be a tájegységre jellemző motívumokkal díszített hintákkal, mászókákkal, homokozókat szegélyező állatfigurákkal. Egy közülük a szegedi Hont Ferenc utca és Lomnici utca sarkán, a panelsor mögött megbújó játszótéren látható. A gumitéglával „alábélelt" hinta állványát tulipánfejek ékesítik – szomorú, hogy az egyiket már letörték. A virágminta a mászókán, csúszdán, de még a szemetes edényen is fölfedezhető.
Játéklista

Törő Lilla és Benke Tibor első saját tervezésű eszközeit a ferencszállási Csipet-Sziget játszótéren avatták. Csongrád megyében még Szegeden, a Boros József utcai óvodában, valamint a cikkben említett Hont Ferenc utcai játszótéren szórakozhatnak a gyerekek a házaspár készítette játékokkal.  


A játszótér középpontjában álló, oszlopos kötélpiramis a modern stílus képviselője: ezt már az iparművész leánya, Törő Lilla és férje, Benke Tibor tervezte. Amíg Ákos csúszdázik, majd a szomszéd házban lakó nagyobb gyerekeket bátran utánozva fölkapaszkodik a mászókán, édesanyja elmeséli, hogy a kötélpiramis acélsodrony szerkezete 2,5 tonna szakítószilárdságú. A többi játék: fészekhinta, ferde pókháló, kötélalagút, rugós állatok és körforgók – fölgyújthatatlanok. Persze megfelelő szerszámokkal a vandálbiztos játékokat is tönkre lehet tenni...

A férj és feleség alkotta tervező és gyártó cég különlegessége, hogy – sokakkal ellentétben – ingyenes pályázatírással segítik az önkormányzatokat a játszótérépítésre való pénz megszerzésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva: SZIN

Egy hét múlva megnyitja kapuit a zenei és művészeti zarándokhellyé átlényegülő Partfürdő. A Szegedi… Tovább olvasom