Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Túlóradíjukat követelik a tűzoltók

Az Európai Parlament előtt figyelemfelkeltő demonstrációt tartottak a magyar tűzoltók képviselői, és petíciót nyújtottak át tiltakozásul, mert a heti munkaidejük akár az 54 órát is eléri, sőt gyakran meghaladja azt. A követelésekkel egyetértenek a havonta átlagosan 240 órát dolgozó szegedi tűzoltók is, akik szeretnék, ha kifizetnék túlórájukat.
Az ügyeletben nem csocsóznak, hanem gyakorolnak a tűzoltók. Fotó: Gyenes Kálmán
– Sztrájkkal már rég elértük volna, hogy a kormány teljesítse jogos követeléseinket, de mi – szemben például a vasutasokkal vagy az egészségügyi dolgozókkal – nem sztrájkolhatunk. Csak demonstrációkat tarthatunk, azt is a szabadnapjainkon. Ez pedig, mint azt az elmúlt 15 év bebizonyította, semmit sem ér – jelentette ki Faragó Mihály tűzoltó törzszászlós, a Belügyi Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete egyik alapszervezetének titkára a szegedi tűzoltólaktanyában.

A szegedi tűzoltók egyetértenek a szerdán Brüsszelben, az Európai Parlament előtt tüntető Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének követeléseivel. A tűzoltók heti 54, havi 240 órás munkaidejük ellen tiltakoztak, szeretnék elérni, hogy fizessék ki a túlóráikat.

– Az egyik megoldás az lehetne, ha a létszámunkat mintegy harminc százalékkal növelnék, és akkor nem, vagy csak nagyon kivételes esetekben kellene túlóráznunk – vetette közbe a szegedi tűzoltóság egyik szolgálatparancsnoka, Makula Gábor. – De erre nincs esély, hiszen a létszámnövelés hatalmas költségekkel járna. Így hát nincs más választásunk, túlórázunk, ezt meg nem fizetik ki.

Makula azt is elmondta, hogy Szegeden 24-48 órás váltásban dolgozik 45 tűzoltó. Minimálisan 31 tűzoltónak kell szolgálatban lennie, ez alá nem mehetnek, mert a sikeres mentést kockáztatnák a megye területének negyven százalékán.
– Emiatt nem lehet szabadnapokkal kiváltani a túlórákat – jegyezte meg Makula helyettese, Jernei Zoltán hadnagy.

Szerelési gyakorlat a szegedi tűzoltólaktanyában. Fotó: Gyenes Kálmán
A szegedi tűzoltók havi fizetése 90-100 ezer forint. Ez a délutáni és éjszakai pótlékokkal, mindössze néhány ezer forinttal növekszik. Nem a túlmunka ellen tiltakoznak, csak azt kérik, ami más uniós ország tűzoltóinak is jár: a túlóra kifizetését.

– Sokan azt hiszik, hogy szolgálatban csak ülünk és várunk a riasztásra, közben kártyázunk vagy csocsózunk, pedig ez nem így van. Az előírásoknak megfelelően naponta elméleti és gyakorlati foglalkozásokon veszünk részt, erőnlétünk megőrzése érdekében legalább egy órát kötelezően sportolással töltünk. Állandó gyakorlás nélkül nem tudnánk a riasztást követő 100 másodpercen belül elindulni – hangsúlyozta Faragó Mihály.

Abban valamennyi szegedi tűzoltó véleménye megegyezett, hogy az Európai Parlament vezetőinek átadott petíció nem hoz számukra gyors és kedvező változást. Ennek ellenére mindannyian reménykednek, hogy a politikusok előbb vagy utóbb lépnek, teljesítik a rendszerváltás óta visszatérően elhangzó ígéreteiket és kifizetik a túlórákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkozása: szájakrobata

Először járt Magyarországon, és azonnal a közönség kedvence lett a német Art of Mouth. A… Tovább olvasom