Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Túlzsúfolt a Csillag börtön

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a magyar állam megsérti az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát azzal, hogy másfélszer annyi fogvatartottat helyez el a börtönökben, mint ahány férőhely van. A bíróság kedden előírta magyar államnak, hogy hat hónapon belül intézkedéseket kell tennie a zsúfoltság csökkentéséért.
Jön a reintegrációs őrizet
A férőhelybővítések mellett a szabadságvesztés alternatív végrehajtási módszerrel történő kiváltása csökkentheti a zsúfoltságot. Az új bv. törvényben új elemként megjelenő reintegrációs őrizet intézménye azon fogvatartottaknál lenne alkalmazható, akik első bűntényesek, öt évnél nem hosszabb tartamú szabadságvesztésüket fogház vagy börtön fokozatban töltik, és a szabadulásukig legfeljebb hat hónap van hátra.
A reintegrációs őrizet április 1-jén lép hatályba.

A zárkában elhelyezhető elítéltek létszámát úgy kell meghatározni, hogy minden fogvatartottra lehetőleg hat köbméter légtér jusson. A büntetés-végrehajtás már 2008-ban elindította „telítettségkiegyenlítő" programját, a legzsúfoltabb börtönökből a kevésbé zsúfoltakba szállítják át a letartóztatottakat. A börtönök mégis évről évre zsúfoltabbak.

Jártunk már a szegedi Csillag börtön, a Dorozsmai úti előzetes és a nagyfai börtön zárkáiban is – eltérőek a tapasztalatok a zsúfoltságról. A Csillagban másfélszer annyi fogvatartott él egy helyen összezárva, mint ideális lenne, a zárkában a mellékhelyiséget csak egy lepel védi. Az előzetesben, de főleg Nagyfán sokkal tágasabb a fogvatartottak élettere. Információink szerint a jelenlegi telítettség Nagyfán 100, míg a Csillag börtönben 150 százalékos.

A strasbourgi emberi jogi bíróság kedden hozta nyilvánosságra döntését a magyarországi börtönzsúfoltságról. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a magyar állam megsérti az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát azzal, hogy másfélszer annyi fogvatartottat helyez el a börtönökben, mint ahány férőhely rendelkezésre áll. A börtönzsúfoltság ügyét úgynevezett „pilot-eljárásra" utalta a strasbourgi bíróság – a nagyszámú hasonló kérelem miatt nyilvánvaló, hogy rendszerszintű problémáról van szó. A bíróság előírta a magyar államnak, hogy milyen konkrét intézkedéseket kell tennie hat hónapon belül a börtönzsúfoltság csökkentése érdekében.

A szegedi Csillagban másfélszer annyi fogvatartott él egy helyen összezárva, mint ideális lenne. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi Csillagban másfélszer annyi fogvatartott él egy helyen összezárva, mint ideális lenne. Fotó: Schmidt Andrea


– A zsúfoltság a büntetés-végrehajtás évtizedes problémája. A jelenleg hatályos szabályozás szerint a férőhelyek száma a hazai börtönökben 12 ezer 869. Az utóbbi években folyamatosan nőtt a fogvatartottak száma, mára 18 ezer 204 fő, ami több mint 140 százalékos átlagtelítettséget jelent – tájékoztatta lapunkat a BVOP Kommunikációs Főosztálya. Közölték, hogy kiemelt fontosságú kérdésként kezeli az állam a zsúfoltság enyhítését, ezért férőhely-bővítési programot indítottak: 2019-re elérhetik a 19 ez-
res férőhelyszámot. Emlékeztettek, hogy 2010 óta több, korábban bezárt börtönt is újra megnyitottak: az Állampusztai Országos Bv. Intézet solti körletrészét, a Fővárosi Bv. Intézet Gyorskocsi utcai épületét, 2013- ban pedig Pécsen, Kecskeméten és a fővárosban is növekedett a férőhelyek száma.

– Hamarosan átadjuk a Közép-dunántúli Országos Bv. Intézethez tartozó martonvásári épületet, a Szombathelyi Országos Bv. Intézetben és a Budapesti Fegyház és Börtönben pedig újabb férőhelyeket alakítunk ki, így az utóbbi években 1600 fővel több fogvatartottat lehet elhelyezni. A távlati tervekben szerepel az északkelet-magyarországi régióban egy ezer elítélt befogadására alkalmas fegyintézet építése, valamint 8 darab új, 500 fős börtön kialakítása is – közölték.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei rendőröket tüntettek ki a nemzeti ünnepen

Lukács János dandártábornok a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2015. március 12-én elismeréseket adott át Nemzeti Ünnepünk, március 15-e alkalmából. Tovább olvasom