Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Tüntetnek a szociális dolgozók: nem pótlékot, bérrendezést kérnek

Csongrád megye - A szociális elégedetlenség napját tartja meg az ágazat szerdán – a szociális munka napja helyett. Tüntetnek a régóta várt bérrendezésért. A szaktárca szerint megtették, amit lehetett.
Ünneplésre nincs ok; ma a szociális munka világnapja helyett a szociális elégedetlenség napját tartja meg a hazai ágazat. A pesti Akadémia utcában, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál tüntetnek 16 órától, hogy hangot adjanak a követeléseiknek.


Nem akarja megadni a béremelést a kormány, amire egy éve ígéretünk van – mondja Király Sándorné, a szegedi önkormányzati bölcsődék szakszervezeti titkára. Fotó: Frank Yvette
Nem akarja megadni a béremelést a kormány, amire egy éve ígéretünk van – mondja Király Sándorné, a szegedi önkormányzati bölcsődék szakszervezeti titkára. Fotó: Frank Yvette

Megfizethetetlen szolgálat

Szent Erzsébetre emlékezve egy szál vörös rózsával köszöntötte Juhász Tünde kormánymegbízott az egyházmegyei fenntartású szegedi Bálint Sándor Szeretetotthon dolgozóit tegnap a szociális munka világnapja alkalmából. Beszédében úgy fogalmazott, megfizethetetlen érték a szociális szakemberek szolgálata, akár idősekkel, hajléktalanokkal, szenvedélybetegekkel, akár nehéz sorsú családokkal foglalkoznak. Hozzátette, a kormány elkötelezte magát a megbecsülésük mellett; keresetük növelésére egyeztetés folyik a minisztérium és az érdekképviseletek között. Ha a megállapodás megszületik, jövőre bevezetik a kiszámíthatóságot garantáló életpályamodellt, és emelkednek a bérek. A fenntartó nevében Kiss-Rigó László megyés püspök köszönte meg az alázatos munkát. Megjegyezte, aki szociális munkát végez, az evangélium lényegét teljesíti. Az egybegyűlteknek a Fénysugár Katolikus Óvoda kedveskedett kis műsorral.

– Nem akarja megadni a béremelést a kormány, amire egy éve ígéretünk van, és amire állítólag 25 milliárd forintot elkülönítettek. Ez azt jelenti, hogy az ideihez hasonlóan jövőre is megkapnánk az ágazati bérpótlékot, ami az ágazatban összesen 11 milliárd. A fölötte levő 14 milliárdot fordítanák az ígéretek szerint béremelésre, csakhogy ezt a jelek szerint mégsem kapjuk meg – tájékoztatott Király Sándorné, az újszegedi Töltés utcai bölcsőde vezetője. Az önkormányzati bölcsődék szakszervezeti titkára hozzátette, október elején a szociális sztrájkbizottság egyeztetett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel. Az érdekképviselet összeállított egy tervezetet a megállapodásra, ebbe belefoglalták többek között, hogy jövőre folytatódik az idén elkezdett béremelés a szociális ágazatban. A tárcavezető ígéretet tett, hogy a legközelebbi kormányülés napirendjére tűzeti és elfogadtatja. A minisztérium a tartalmával egyetértett, formai apróságokat javíttatott, ezt korrigálták. Más nem történt azóta, holott legalább ötször összeült a kormány. A költségvetésben nincs nyoma a béremelésnek. A közoktatásban dolgozó pedagógusoké, az egészségügyi dolgozóké és a rendvédelmieké szerepel, de a szociális szférát meg sem említik. Ebből a szakszervezetek azt szűrték le, hogy az ágazatukat megint kihagyják a bérek rendezéséből, ha nem lépnek.

Az ágazati bérpótlék benne van a költségvetésben, tehát azt a dolgozóknak jövőre is kifizetik. Afölött viszont semmit. Mivel a pótlék attól pótlék, hogy nem épül be a bértáblába, a dolgozók attól tartanak, hogy bármikor egy tollvonással ezt is elvehetik tőlük. Ezért a fizetésemelésen kívül a pótlék bérbe építéséért is küzdenek. A szegedi szakszervezeti vezetőtől megtudtuk, bölcsődei dolgozóik a demonstrációra nem utaznak Budapestre. Munkaidőben nem tudják mozgósítani a tagságot, helyette kék szalagot tűznek a ruhájukra, és ezzel mutatják ki szolidaritásukat.

A felmerült kérdéseket elküldtük a tárcának, erre az EMMI közleményben reagált. Úgy fogalmaznak: a hétfői egyeztetésre aláírták a megállapodást, de akkor meg a szociális és gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátórendszerben foglalkoztatott szakemberek képviselői utasították vissza. Érdeklődésünkre Király Sándorné elmondta: a szerződésben valóban szerepelt a bérrendezés, de a költségvetésben továbbra sincs nyoma. Így semmi biztosítékot nem látnak a követeléseik megadására.

Minimálbéren

Márciusban megírtuk: az ágazati bérpótlékkal a szociális szféra 92 ezer dolgozójának bére emelkedett. A legkisebb emelés nettó 3930 forint volt, a legmagasabb, nettó 11 ezer 266-ot az országban csak ketten kapnak, mert nyugdíj előtt állnak és doktorijuk van. Közben a bértábla 2008 óta nem változott, csupán a kötelező minimálbér-emelést követte. Emiatt havi bruttó 118 ezer forintot keres egy felsőfokú szakképesített dolgozó 30 év munka után, annyit, mint egy pályakezdő szakmunkás. Az ágazatban a 74 százalék keres minimálbért, illetve garantált bérminimumot. A szociális sztrájkbizottságban részt vesz a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete, a Nyugdíjasok Országos Képviselete, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, a Szociális Szakmai Szövetség, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Dolgozók Munkástanácsa és az Autonóm Területi Szakszervezet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liszttel öntötték le Kligl Sándor Weöres-szobrát Pécsen

Botrányba fulladt Kligl Sándor szegedi szobrászművész Weöres Sándorról készített szobrának avató ünnepsége Pécsen. Tovább olvasom