Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Tüntettek a szegedi Tömörkény Gimnázium előtt - videóval!

Szeged - Az ország több városa után Szegeden is elkezdődtek a gimnáziumi tüntetések. Elsőként hétfőn a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulói szerveztek megmozdulást az épület elé.
Mivel iskolájukban nem engedték a demonstrációt, ezért utcára vonultak a szegedi középiskolások a felsőoktatási keretszámok miatt. Hétfő reggel több száz diák gyűlt össze a szegedi Tömörkény István Gimnázium előtt, hogy hallassák hangjukat. Mint a főszervező, Darvasi Áron fogalmazott, nem foglalkoznak a politikával, csupán tisztességes továbbtanulási lehetőséget keresnek. Így a kormányfő szombati, illetve az emberierőforrás-miniszter vasárnapi bejelentését sem kommentálta senki a diákok közül, azaz nem tértek ki arra, miként értékelik, hogy eltörlik a keretszámokat. A Tömörkénybe járó főszervező és társai megafonba szónokoltak, transzparenseket, plakátokat emeltek a magasba.

Nemcsak tömörkényesek mentek el a tüntetésre, többek között a Deák Ferenc Gimnáziumból és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból is érkeztek diákok.

Tüntettek a szegedi Tömörkény Gimnázium előtt. Fotó: Karnok Csaba - galéria

Darvasi Áron beszédében kitért arra is, hogy sajnálja, amiért egyetlen szegedi iskola vezetése sem engedte tanulóinak, hogy az épületen belül ülősztrájkoljanak.
– Nem akarok olyan országban élni, ahol a pénz dönt az emberek jövőjéről, nem pedig a tehetség. Mindannyian igazságtalannak érezzük a kormány döntését, bízunk benne, hogy tudunk változtatni – fogalmazott Diósi Zsófia, az egyik szervező.

Csak szolidaritásból

 Madani Kristóf, egy 13. évfolyamos tömörkényes diák elmondta, csak szolidaritásból állt a demonstrálók közé. – Évek óta tudom, hogy Bécsbe megyek tovább. Spanyol két tannyelvű osztályba járok, de németül is tanulok. Sajnálom, hogy a társaim így jártak, de ez engem már nem veszélyeztet.

 
A demonstráció szónokai felszólították a kormányt, hogy kezdődjön el a köz- és felsőoktatás átfogó reformja, úgy, hogy annak irányát a szakemberek határozzák meg. Követelték, hogy a teljes állami támogatású helyek száma ne csökkenjen a 2011-es szint alá, állítsák le a forráskivonást a szektorból, töröljék el a hallgatói szerződéseket, ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, valamint teremtsék meg a társadalmi esélyegyenlőséget a felsőoktatásban. A diákok azt is szeretnék elérni, hogy a továbbtanulással kapcsolatos szabályokat legkésőbb a felsőoktatási jelentkezés határideje előtt egy évvel határozza meg a kormány.

A diákoknak 9 óráig adtak területfoglalási engedélyt, de fél 9 után néhány perccel véget ért a demonstráció. A három rendőr által biztosított rendezvényre körülbelül 300-an gyűltek össze, fegyelmezetten, a forgalom zavarása nélkül tiltakoztak.
Horváthné Szabó Éva, a Tömörkény igazgatója elmondta, a sajtóból értesült a tüntetésről vasárnap este, a diákok nem keresték meg. – Az ülősztrájkot azért nem engedélyeztem az iskola falain belül, mert én sohasem politizáltam, nem is fogok, egy ilyen demonstrációnak pedig politikai színezete van – szögezte le az igazgató. Hozzátette, az utcai tüntetéshez a gyerekeknek joguk van, a hétfői megmozdulást pedig bejelentették a rendőrségen. A tantestülettel megegyeztek, hogy a demonstráción részt vevő, ezért az első óráról hiányzó tanulók kimaradását a szülőknek kell igazolni. Egyébként a szülők egy éven belül három napot igazolhatnak, ez az egy óra hiányzás nem számít bele ebbe a három napba.

Tüntettek a szegedi Tömörkény Gimnázium előtt. Fotó: Karnok Csaba - galéria

Folytatják

Kedden délután 4 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központja előtt szintén bejelentett tüntetés kezdődik. Ehhez csatlakozott a SZISZSZI Déri Miksa Tagintézménye, a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézménye, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, a Dugonics András Piarista Gimnázium is. A szentesi Kossuth téren délután 2 órától demonstrálnak a diákok, Makón szerdára hirdettek megmozdulást a tanulók.

Szerdán
A MiértHallgatók önálló, azaz a hallgatói képviseletektől független, szegedi egyetemistákból álló tömörülése Menet a felsőoktatásért nevű rendezvényt hirdetett meg szerdára. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a középiskolások, az egyetemi hallgatók és dolgozók mellett Szeged polgárainak is a figyelmét a felsőoktatás kétségbe ejtő helyzetére.

Menet a felsőoktatásért
Időpont: 2012. december 19.
A gyülekező időpontja: 15 óra
Helyszín: Szeged, Ady tér, útvonal: Ady tér (TIK) - Vitéz u. - Szentháromság u. - Aradi tér - Dóm tér - Somogyi u. - Kárász u. - Kölcsey u. - Tisza Lajos krt. - Kossuth Lajos sgt. - Rákóczi tér

Korábban írtuk:

Utcára vonultak a szegedi középiskolások a csökkenő felsőoktatási keretszámok miatt. Hétfő reggel fél nyolcra több száz diák gyűlt össze a szegedi Tömörkény István Gimnázium előtt, hogy hallassák hangjukat. Mint szervezőjük fogalmazott, nem foglalkoznak a politikával, csupán tisztességes továbbtanulási lehetőséget keresnek.A diákoknak 9-ig adtak területfoglalási engedélyt, de fél 9-kor véget ért a demonstráció. Úgy láttuk, közel 300-an gyűltek össze, fegyelmezetten, a forgalom zavarása nélkül tiltakoztak a diákok.

Tüntettek a szegedi Tömörkény Gimnázium előtt. Fotó: Karnok Csaba - galéria

Olvasóink írták

164 hozzászólás
 • 164. allegro 2012. december 20. 12:26
  „144. tucat 2012.12.18. 11:03

  Kedves László! Köszönöm elismerő szavait.
  A szóhasználaton nyilván lehet csiszolni, hiszen az itt és most az elmémben összeálló képet írtam le épp, de így talán közérthetőbb is.
  Én is olvastam az Ön írását.
  Nagyobb lélegzetű gondolatfolyamát az értékekre koncentráltan, gondolkodtató és lebilincselően érdekes stílusban fogalmazta meg, mintegy valóban ébresztőként.”
 • 163. tucat 2012. december 19. 11:04
  „KedvSP (takarékoskodom a leütésekkel, nem udvarias dolog, tudom :))!

  Nem tudok róla, hogy a Svéd Tudományos Akadémia visszavonta volna Kertész Nobel-díját. Kertesi nevű díjazottról pedig nem tudok. A kétes hitelességű (udvarias fogalmazás) mukik blogjait pedig blokkolja a nyakamon hordott, beépített böngészőm, bár ezúttal, az Ön ajánlása nyomán, bevallom, kellően felcsigázva, felkerestem ezt a "kultúrparadicsomot".
  Másfelől pedig nem is különösebben érdekelne az sem, ha valóban visszavonták volna Kertész kitüntetését, mert számomra néhány munkája akkor is remekmű maradna. A valóban egyszerű, helyenként már-már naivan gyermekded (az ártatlanság a tisztaság és a naiv gyermeki bizalom kifejezésének az írói eszköze volna ez, drága SP) nyelvi stílusban megírt, mégis elképesztően kompakt mondatokba sűrített üzenetet hordozó Sorstalanság pedig a legkitűnőbb írások egyike, amelyet eddigi földi létem során olvashattam. Pedig, elhiheti, nem ez volt az egyetlen könyv, amelyet eddig a kezembe vettem, és ezt sem csak azért, hogy leporoljam.

  Rövid válaszom tehát: igen, arra a Kertészre gondoltam, az ő "sorstalanság" fogalmát használtam a bejegyzésemben.”
 • 162. SP 2012. december 19. 08:24
  „154. tucat 2012.12.18. 16:15 ""....sorstalanul (bocs, Kertész Imre!), hanem....""

  Arról a Kertészről írsz,
  akinek visszavonták a Nobel-díját a kiemelkedő alkotásáért?
  http://tacskomuki.blog.hu/2009/11/10/visszavontak_kertesz_imre_nobel_dijat”
 • 161. bánki 2012. december 18. 19:05
  „A gimiseknek igazuk van !

  Punk - Tum !”
 • 160. vmagdi 2012. december 18. 18:11
  „pálcika azért nem minden család ragaszkodik a mora szakmunkásképzőhöz, biztos van ahol ez a maximum, mert már a szülők is idáig jutottak, de vajon most a legtöbb üzem bezárt hol vannak?”
 • 159. tucat 2012. december 18. 18:03
  „160. pálcika
  Amivel egyetértek, némi szerkesztés után: "a kötelességet kell teljesíteni, lehetőleg nem 12 - 15 évig (...) főiskolán bulizni".
  Biztosíthatom, hogy ezzel a Kölykök is egyetértenek, és ezt az elsöprő többségük a tetteivel is bizonyítja, beleértve azokat is, akik olykor elhasalnak egy-egy, kőkemény, állománygyérítő szigorlaton. Javaslom, fusson neki, próbálja ki, és meg fogja érteni, miről beszélek!

  Most megyek a Kölykökhöz.
  Jó pihenést!”
 • 158. pálcika 2012. december 18. 17:39
  „Nem hülyének nézem őket hanem először a kötelességet kell teljesíteni lehetőleg nem 12 - 15 évig selejtes főiskolán bulizni mint a hööökösök!!!!”
 • 157. vmagdi 2012. december 18. 17:35
  „miert a felnottek intezzek el? ki fogja visszafizetni a diakhitelt, vagy a forumozoknak a boruk alatt is penz van es meg tiz evig tejelnek majd a gyereknek? vagy netan a gyerek lesz sok sok evig elkotelezett?, vajon hanyan tudjak, hogy a kamat mar azelott foltolja a torzstoket, mielott a diplomat a kezebe kapja?? es joga lenne roghoz kotni, ha lenne munkahely, akkor igen, ledolgozol x evet, munkatapasztalatot szerzel, megnezed, juthatsz e elore, es ha nem viszlat, de kozmunkara? Szep vilag az amelyik arra alapoz, legyenek a polgarok minel hulyebbek, mert ugy kevesebb penzzel is beerik es konyorogni fognak a kozmunkaert?
  Hogy most ennyire raernek, irja egyik forumozo, majd kesobb hogy raernek, te pedig nyomhatod az adot a szocellatasokra, mert az lesz hogy a oregek betegek jarokerettel is dolgoznak a gyerekek meg nem...
  Legyen szigoritva, nem vegezzenek 5 felevet tiz alatt, ne lehessen ugyanaz a targyat otvenszer felvenni, szelektaljanak, szorgalom es tehetseg szerint, de vegyunk mar penzert diplomat...”
 • 156. queenmargareth1 2012. december 18. 17:30
  „156. pálcika 2012.12.18. 16:36
  Ti is hülyének nézitek őket?! Nagy hiba:(”
 • 155. csergemerge 2012. december 18. 16:58
  „De mi ellen is tüntettek?”
 • 154. pálcika 2012. december 18. 16:36
  „150 teljesen egyet értek!!!!
  KÉRDÉS HÁNY GYEREK TÜNTETETT AKI 18 ÉV ALATTI VOLT, VOLT ERRE SZÜLŐI ENGEDÉLYE? MI JOGON NEM TARTOTTAK ÓRÁKAT EZEN IDŐ ALATT? IGAZOLATLAN HIÁNYZÁSNAK MINŐSÜL-E, KI TANÍTOTTA AZOKAT AKIOK A HŰLYESÉG HELYETT ISKOLÁBA MENTEK????????????”
 • 153. tucat 2012. december 18. 16:21
  „"De a statisztikák sajnos rossz felé tendálnak".

  Jaj, drága SP! nagyon köszönöm! Tudja, annyira kevés a derű az életemben mostanában, hogy minden poénra karvalyként csapok le! Nagyon tetszik ez is!
  Igen, egyetértek - végre, mi? :D Ha a statisztikák megrendelésre készülnek, akkor nem az igazságot mutatják, és valóban: rossz felé tendálnak. :)
  Ne kötekedjen! Így kezdtem: "Ha...". Igaz? Nnna, azé´! ;) :D”
 • 152. tucat 2012. december 18. 16:15
  „150. SP
  Az a korosztály pedig, amely mindezt kimunkálta, mi vagyunk, kedves barátom. Másfelől pedig, mi sem vagyunk egyformák, és ekképpen az a generáció is igen vegyes összetételű, amelynek a hangját most ez a csodálatosan tiszta lelkületű Kölyökhad szólaltja meg. Kissé szégyellem is magam, amiért megelőztek: Ők éberebbek, mint én, mint mi, együtt, mindahányan! :$ De én már ébren vagyok, hála nekik! És szerencséjük van a csibészeknek, hogy például most egy sincs a közelemben, mert nem szeretném, súlyos testi sértés vádjával a nyakamban, várni az ítéletet! ;) Remélem, érti, és nem félre...! :P Pokolian büszke vagyok rá, hogy a kortársuk, velük egy időben élő ember lehetek! Ez a szenvedélyes érzésem jelent olykor komoly veszélyt a testi épségükre nézve is. :D
  Tudja, én azokra sem neheztelek, akik kilátástalanságukban, cél nélkül sodródva morzsolják fel az értékes életüket, hanem igyekszem a lehető legalaposabban érteni, megérteni őket, hogy segíthessek nekik, ami, persze, lévén magam is e fél-ázsiai, sztyeppei szecskavágó eledele, nem könnyű feladat. De azért nem is reménytelen, és elmondhatatlanul gyönyörű.... De inkább nem untatnám azokkal az élményekkel, amelyek..., hogy is mondjam, egyszerűen értelmet adnak a mozdulataimnak, legyen az akár csak egy tétova mosoly visszhangja a lelkemben, amelyben a "mégis ember vagyok, és van esélyem?" reménye csillan... Milyen lökött egy dolog, mi? Ki segít, ki "gyógyít" kicsodát? :D Hát, igen, így valahogy, ezt némelykor igen nehéz lenne megmondani, de szerencsére soha nem is szükséges. De ez, az égre kérem, maradjon szigorúan köztünk! El ne áruljon engem! ;) :D
  Mindegy is, higgye el, ezek a kölykek semmivel se rosszabbak, mint amilyenek a srácok mindig is voltak, csak egyszerűen élni szeretnének, emberhez méltó módon, nem sorstalanul (bocs, Kertész Imre!), hanem úgy, hogy jelentős, kiszámítható befolyásuk lehessen a saját életük alakulására. Ezt hiányolja az a demonstráló, többé-kevésbé öntudatos, bontakozó csodakölyök (mert az!) is, akivel mostanában az utcákon találkozik, és ugyanezt a drogos, vagy alkoholmámorba menekülő, a "ha már jövőm nincs, legalább itt és most jól érzem magam", hetvenhétezer lehetséges ok borzalmas perspektívátlanságától és identitás-gyilkos élményétől szabadulni akaró, a demonstrálókétól eltérő életpályán sodródó, drága (nekem az!) kis vakarcs is...

  151. rózsakert
  Már értem! Így hát okafogyott volt a kitérőm, elnézést érte! De annyiban mégis hasznos volt a félreértés, hogy íme, teljesen világossá tette, miféle "rasszra" is gondolt az imént! ;) Egyet is értek, de nagyon! :D
  Pompás kis tragikomédia, nemde? :D

  Legyen továbbra is vidám és sikeres a napja! És ne csak ez, hanem mind, ami még hátra van! :) Nem tudjátok az időt... - mondta valamikor egy igazán kiváló barátom, és, a fenébe is, tényleg nem! ;) :D”
 • 151. SP 2012. december 18. 16:02
  „Akkor újra a bevezetést és a befejezést:

  150. SP 2012.12.18. 15:30
  Úgy általában.
  Kivételek persze vannak. Tisztelet a kivételnek. De azért érdekes az egybeesés.
  ......
  ......
  ......
  Akinek nem inge, ne vegye magára.
  De a statisztikák sajnos rossz felé tendálnak.”
 • 150. rózsakert 2012. december 18. 15:39
  „150.SP 2012.12.18. 15:30

  HA...LEHETNE---azt a rasszt megnevezni ,amelyeket felsorolt--azért egy eléggé szűk rétegről beszélhetünk----már ha iskolába is járnak " szűlői foglalkoztatás " helyett !

  nem kéne összemosni a szennyest és a már kimosottakat...ha érti mire is gondolok !

  igazi véleményem leírhatatlan-mert moderálnák !”
 • 149. rózsakert 2012. december 18. 15:35
  „149.tucat 2012.12.18. 14:31

  A srácokat támadókra írtam, hogy most azt a "bizonyos réteget" nem lehet támadni-hát támadnak mást---mindegy kit---csak fanyalogni lehessen

  ---de ha már a tanulókat élősködőnek állítják be-tudnék én sokkal pontosabb leírást adni-a ténylegesen a társadalom keblén élősködők széles rétegeiről.

  Legyenek szociálisan rá vagy nem rászorulók....fent vagy lent---mindegy !”
 • 148. SP 2012. december 18. 15:30
  „Úgy általában.
  Kivételek persze vannak. Tisztelet a kivételnek. De azért érdekes az egybeesés.

  Ez a tüntető korosztály volt az,
  akiknek mint gyerek is már jogaik voltak, hangsúlyozottabban a korábbiaknál, kötelességük viszont kevésbé.

  Ez a tüntető korosztály volt az,
  akik közül kikerültek a tanárverők, ami korábban teljesen elképzelhetetlen volt.

  Ez a tüntető korosztály volt az,
  akik körében kiemelten sok lett a mások és a társaik kárára elkövetett bűncselekmény is.

  Ez a tüntető korosztály volt az,
  akiknél mindennapos esemény lett a drog az alkohol a bandázás.

  Akinek nem inge, ne vegye magára.
  De a statisztikák sajnos rossz felé tendálnak.”
 • 147. tucat 2012. december 18. 14:31
  „148. rózsakert
  A Macsnak címzett mondatai nem világosak a számomra, de úgy gondolom, a rasszizmust nem érdemes e téma kapcsán említeni. Ha mégis megtesszük, akkor hadd tegyem hozzá, hogy ennek, a hazánkban is népes rassznak az etnikumként való megszólítása valóban körülményes és nehéz, de az emberi tisztesség és megbecsülés hangján, a rasszbéli és etnikai különbözőségeket nem kidomborítva, egyáltalán nem nehéz feladat. Azért nem, mert ők éppen olyan emberek, mint Ön, vagy én, semmivel se jobbak, és semmivel se rosszabbak. Az, hogy a jelenlegi helyzetükhöz vezető, a társadalom perifériáján sodródva megtett útjuk következtében, mondjuk így: sajátos, és sajnos a rendszerváltás gazdasági recessziója (gondolom, ezt nem vitatja, még, ha e folyamat nem egyenletes, és nem is minden ágazatban egyformán látható) miatt gyengülő pozícióban vannak (ma már messze nem csak ők), nem az ő hibájuk, éppen abból adódóan, hogy a saját társadalmi pozíciójuk ügyében sem voltak soha döntéshelyzetben, sovány vigasz számukra és nekünk is, hogy nem csak Magyarországon (elég jól magyarázható, hogy miért, de ne vesszünk most el a bonyolult részletekben). Ma sincs ez másképp: a társadalom többségi csoportjainak mindig is egyértelműen óriási a felelőssége a gondjaira bízott, és a döntéseitől függő, kisebbségi csoportokkal és emberekkel szemben - és ennyiben ez a bejegyzés sem "offos" talán. Ha csak ennyit megértünk, máris láthatjuk a helyes haladási irányt, és véget érhet a balra-jobbra át meg a hátra arcos, kényszerű, félelem-szülte, helyben járó időszakunk. Hogy mondja? Nem fog? Hát, ma még nem. Talán holnap. Vagy azután... ;) De a Kölykök rajta vannak a dolgon! Ne hagyjuk őket (=magunkat) egyedül! :)

  Vidám, eredményes napot! :)”
 • 146. rózsakert 2012. december 18. 13:30
  „146.macs 2012.12.18. 11:37

  ha már azt a "dolgos " réteget rasszizmus miatt nem lehet megszólítani sem !!!...így találták meg azokat-akiket bértollnoki állásként aktuálisan támadniukm kell ! és persze koruk miatt védtelennek tünnek !

  147.tucat 2012.12.18. 12:14

  Szívemből szólt.

  Van egy ronda magyar betegség--az ÍRIGYSÉG---ami állandóan mételyezi az emberi kapcsolatokat.

  Az itt és általában a gimnáziumi gyerekek szűlői a kvalifikáltabb réteghez tartóznak---ha el tudnák adni értelmes áron lakásaikat és házaikat---már régen messziről nevetnének a kuruczos kivagyiságon !”
 • 145. tucat 2012. december 18. 12:14
  „145. rózsakert
  Igen, alaki gyakorlatokban sosem volt gyenge a törzs(i)vezetésünk: vigyázz, balra át, jobbra át, hátra arc..., csak az "Előre!" parancsot nem sikerül kiadni senkinek. Vagy ha olykor mégis, a harcosok gyáván fedezékben maradnak, és a csata kudarcáért a törzset, meg egymást okolják dühödten. Persze, némelykor szobrokat is állítanak a lövészárkokból bátran (vakmerően?) kiugró mártíroknak, le is döntik őket, elvontatják, visszavontatják...
  Most ezek a friss, patyolat tiszta lelkű és szívű Kölykök előre rohannak, és az "Előre!" parancs belülről, a lelkük mélyéről harsant fel, hát persze, hogy a sötét erők minden igyekezetükkel próbálják a vezérlőerőiket külső, politikai manipulációként megmutatni. Szerencsére ez a hazugság egyre kevésbé sikeres.

  <3 Kölykök! Go! ({)
  De csak erősen visszafogottan az érzelmeimről, mert azokat is ellenem, és, persze, a Kölykök ellen fordíthatják. Mit nem, igaz? :)

  Szebb jövőt! Intelligenset, derűset és boldogat! Tehát a parancs nem ´jobbra át´, nem ´balra át´, nem is ´hátra arc´, hanem ez: Előre! ;) Nyugodtan tegye hozzá: rendületlenül! Miért kellene ehhez vörös nyakkendő, igaz? :D Az intelligencia mindenható igazsága nem visel efféle jelképeket, mert semmi szüksége rá. Igaz, épp ezért nagyon kevesen is veszik észre... :D De Ön igen! És egyre többen! Ezért mondom ismét, de most alapfokú melléknevet használva a hiányos mondat jelzője helyén: (Én) Szép jövőt (kívánok)! A Kölykök is ezt kívánjál, és én is nekik!”
164 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinevezték a járási hivatalok vezetőit

A szegedi élére kerülő Bodó Imrének le kell mondania tiszaszigeti polgármesteri címéről, a kisteleki Darabos Orsolya Katalinnak még nincs meg az előírt közigazgatási tapasztalata. Tovább olvasom