Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Túrahelyek a megyében

Szeged - Ha kedvünk tartja – és időnk engedi –, hosszabb-rövidebb kerékpártúrákat is tehetünk megyénkben. Hová érdemes elmenni Szeged körül, mit érdemes megnézni? Ennek jártunk utána – a teljesség igénye nélkül.
Az Alföld bővelkedik természeti szépségekben. Ezek többsége viszonylag könnyen megközelíthető akár biciklivel is, úgy, hogy még a forgalmas utakat is elkerülhetjük.

Érdemes ellátogatni Magyarország legmélyebb pontjára, ami Szegedtől alig 15 kilométerre van, Tiszaszigeten. Mivel másfél-két óra alatt megjárható, kezdő kerékpártúrázóknak is ajánlható.

Természetbarátoknak ideális célpont a Mórahalom határában lévő semlyékes rét, ami ilyenkor a legszebb. A természetvédelmi terület mélyebb részén, egy fűzfákkal teli vizes mélyedésben ezernyi szállal pompázik a szibériai nőszirom és a korcs nőszirom csodakék virága. Az ásotthalmi láprét hasonlóan szép látnivalókat kínál az arra érzékenyeknek: márciustól szeptemberig 14 védett növény virágzik egymást váltva. A botanikusok csodarétnek nevezik ezt a gyönyörű helyet, mert csakis csoda óvhatta meg napjainkig.

A Tisza mentén is számos természeti szépség várja a túrázókat: az algyői ártér nyárfaerdeiből, füzeseiből és a közeli Fehér-tóról járnak vadászgatni a szürke gémek, bíbicek, kócsagok. Feljebb a folyó mentén találjuk a mártélyi holtágat, ami sokáig versenyben volt a magyarországi természeti csodák címért. Nem véletlenül: a holtág a szigetével és a Barci-réttel már a madarak birodalma. A madárvilág és vele a szabályozás kori Tisza-ártér ránk maradt kicsiny foltja természetvédelmi védettséget élvez.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Szegedről biciklivel is elérhetők. DM/DV-grafika

Ha északnak indulunk, mindenképpen érdemes felkeresni a Balástya–Dóc–Ópusztaszer alkotta háromszögben, a sándorfalvi–ópusztaszeri úttól nyugatra a szikes, szikesedő tórendszert, amit a közeli majorról Hantházi-tavaknak neveztek el a környék lakói. A víz ezekből a mélyedésekből többnyire fölszikkad. Széleiken a füves tocsogókban, a környező erdőkben, a földnyelveken és kisebb-nagyobb szigeteken, értékes növényállományú réten kitűnő élőhelyet találnak a madarak. A szikes tavak kiálló szikpadjain ritka sziki fajok, a mélyebb vizű részeken szárcsák és récefélék, vöcskök, a nádban-sásban gémfélék és nádi énekesek költenek.

Néhány ajánlat

1. Mélypont túra: újszegedi Tisza-töltésen a tiszaszigeti bekötőúton keresztül Tiszaszigetre. Visszafelé Újszentiván, Szőreg, majd onnan kerékpárúton vissza Szegedre. Körülbelül 30 kilométer.

2. Maros-kör: Újszeged, Maros-töltésen végig a makói hídig. Visszafelé a Maros jobb partján az E7-es turistaútvonalon a tápai kompig. Nagyjából 60 kilométer.

3. Északi kör: a tápai kompátkelés urán az E7-es turistaúton az algyői hídig kerekezünk. Utána a töltésen végig a mártélyi holtágig. Majd Mindszent, komppal át Baksra. Onnan Ópusztaszeren és Sándorfalván keresztül vissza Szegedre. 80-90 kilométer.

4. Déli határ felé: kerékpárúton Kiskundorozsmára, majd Zsombó, Forráskút felé tovább aszfaltúton. Forráskúton nyugatnak fordulva Üllésen keresztül Pusztamérgesre érünk. Majd Öttömös (itt található Csongrád megye legmagasabb pontja). Onnan vissza Ásotthalom, Mórahalom, Röszke. Röszkéről a Tisza töltésén a téli kikötő és a Boszorkánysziget mellett elhaladva érünk vissza Szegedre. 110-120 kilométer.

Olvasóink írták

 • 8. Lutetia 2008. június 06. 21:09
  „Köszönöm! :)
  Egyébként a megadott honlap nem él, hanem választhatóan átirányít az alábbi kettőre:
  http://www.csmtsz.mako.hu/
  vagy
  http://www.szote.u-szeged.hu/in1st/rosa/index.htm”
 • 7. Gakara 2008. június 06. 15:12
  „http://www.szote.u-szeged.hu/in1st/rosa/csmhome.htm”
 • 6. Lutetia 2008. június 06. 12:58
  „Van honlapja a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetségnek? Ha igen, megtudhatnám az elérhetőségét?”
 • 5. Dr. Zsiga Attila kartográfus 2008. június 06. 11:09
  „Ez csak néhány természeti érték. Talán érdemes lenne egy kicsit beszélgetnetek a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség
  elnökével is. Hol vannak a műemlékek, amiket illene megnézni minden Szegeden és a megyében lakónak. Érdemes lenne utánnanézni az állapotuknak. Roppantul kevés a cikk.”
 • 4. Gakara 2008. június 06. 10:44
  „Szőregen át Deszk felé is ki lehet bringázni kitűnő kerékpárúton, egyetlen szépséghibája a másfél méterre melletted fejmagasságban 120-al elhúzó kamionoszlopok.”
 • 3. Lucky 2008. június 06. 09:51
  „valóban nem Tszigetben van a legmélyebb pont.itt lakok,úgyhogy tudom...:D”
 • 2. SP 2008. június 06. 09:33
  „Szerintem nem Tiszasziget a legmélyebb pont, csak azt hitték. Persze azért érdemes kikerékpározni.”
 • 1. ian 2008. június 06. 08:27
  „Végre egy értelmes cikk, sokkal több ilyen írás kellene! Az itt lakók nagy része nem is ismeri a környezetét, hétvégi program gyanánt a tvt bámulja...

  Köszönjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokba kerül a gazdinak, ha megbetegszik a kutya

Szeged - Könnyen otthagyhat százezer forintot is a gazdi egy szegedi állatorvosi rendelőben, ha kedvencét műteni kell. Ezért viszont egy héten belül műtőasztalra, gondos kezek közé kerül a páciens. Tovább olvasom