Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Túri megtagadta az anyasarcot

Év elejétől minden kórháznak pénzt kell szednie a gyermeke mellett külön ágyon alvó, illetve ott kosztoló szülőktől. E fizetési kötelezettség alól mentességet csak a fogyatékos gyermeket nevelők, illetve a szoptató anyukák kaphatnak. A szegedi gyermekklinika mégsem kér pénzt a szülőktől.
Anya és gyermeke. Szegeden nem kérnek pénzt. Fotó: Frank Yvette
Év elejétől minden kórháznak pénzt kell szednie a gyermeke mellett külön ágyon alvó, illetve ott kosztoló szülőktől. E fizetési kötelezettség alól mentességet csak a fogyatékos gyermeket nevelők, illetve a szoptató anyukák kaphatnak. A szegedi gyermekklinika mégsem kér pénzt a szülőktől: az intézményvezető szerint gerinctelen lenne a közadakozásból létrejött anyaszállások használatáért díjat szedni.

Január elsejétől kizárólag a fogyatékkal élők szüleinek nem kell fizetniük azért, ha az éjszakát kórházban fekvő beteg gyermekük mellett töltik, illetve ott étkeznek. Az ingyenességi körbe február 14-étől a szoptatós anyák is beletartoznak – más azonban nem. A minisztérium tájékoztatása szerint a szabályozás nem ír elő sem alsó, sem felső összeghatárt a szolgáltatási díjról, erről az egyes egészségügyi intézmények önállóan dönthetnek. Miskolcon egy éjszaka a kórházban 1500 forint, étkezéssel együtt 3000.

A törvénymódosítás „csak" azokra vonatkozik, akik külön ágyban szeretnének pihenni. A széken vagy a gyerek betegágya szélén való éjszakázás továbbra is ingyenes.

A szegedi gyermekgyógyászati klinikán az új szabályozás ellenére sem szednek pénzt a szülőktől a bennalvásért. Túri Sándor, az intézmény vezetője azt mondta, csak annak kell fizetnie, akit a klinika bejelent az egészségbiztosítónak. Ő azonban nem hajlandó erre. Ha bejelentenék a klinikán a külön ágyban alvó anyukákat, háromezer forintot kellene tőlük beszedniük éjszakánként, amit a professzor felháborító arcátlanságnak tartana.

– A szegedi lakosság, alapítványok és néhány szolidáris vállalkozó adakozásából alakítottuk ki pár éve a klinikai tömbben azokat a szobákat, ahol az anyukák együtt alhatnak a kicsikkel. Ugyanilyen forrásból épült meg az újszegedi részlegen lévő szülői szállás is. A minisztérium és az egészségbiztosító egy fillért sem adott ehhez a bővítéshez, illetve amit adott, azt az avatóünnepség másnapján visszavette. Ezek után nagyon sötét, gerinctelen dolognak tartom, hogy pénzt szedjünk a szülők bennalvásáért – hangsúlyozta Túri professzor. Hozzátette: az újszegedi részlegen a szülők eddig sem ingyen, hanem önköltségi áron étkezhettek.
Az intézményvezető vállalja a felelősséget a döntésért, mert – mint mondta – a szülők képtelenek lennének kigazdálkodni azt az összeget, amibe egy hosszabb bennalvás kerülne. Hozzátette: akármilyen is a magyar egészségügy helyzete, ők vannak a betegekért, nem pedig fordítva.

– Nagyon tisztelem a professzort a döntéséért, az új szabályozást pedig felháborítónak tartom, akárcsak a többi anyuka, akivel beszéltem – mondta el a szentesi Hegyiné Lőcsei Julianna, akinek ötéves kislányát tavaly augusztus óta kezelik a gyermekklinika onkológiai és hematológiai részlegén. Előfordul, hogy egy hétig is bent tartják Anettet, ilyenkor pedig anyukája kíséri el, és marad mellette végig. Az édesanya szerint kislánya állapota nagyon sokat javult az orvosok és nővérek rendkívüli hozzáértéssel, emberséggel végzett munkájának köszönhetően, amiért nagyon hálás. Akárcsak a családias hangulatért, a játékokért, a gyerekszobaként kinéző kétágyas gyermekkórtermekért. Ugyanakkor Anett betegsége miatt ő nem, csak férje vállalhat munkát. Tehát egy fizetésből élnek, miközben – gyógyszer és utazási költségeik miatt – többet költenek egy átlagos családnál.

– Bármit megadnánk azért, hogy a kislányunk meggyógyuljon, de nem tudom, hogyan telne a bennalvásokra is – mondta az anyuka, miközben Anett egyre durcásabban követelte, hogy induljanak haza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapok óta kígyózik a sor

Nem ért véget a sorbaállás a Dégáz Szent István téri ügyfélszolgálata előtt. Bosszús ügyfelek… Tovább olvasom