Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Turisták és nagyvárosi háromcsillagosok

Szegedi, debreceni és pécsi háromcsillagos szállodákban érdeklődtünk a hétvégi turistaforgalomról és az előfoglalásokról. A baranyai megyeszékhelyen kevesebb vendégre számítanak az idén, Debrecenben már most elégedettek, Szegeden pedig nemcsak a szállodákba, a kollégiumokba is több turista érkezhet, mint egy évvel ezelőtt.
Mennyire tartják vonzónak a turisták június második hétvégéjén három nagyváros – Szeged, Pécs és Debrecen – szállodáit? Mennyi előfoglalás érkezett már hozzájuk erre a nyárra? Városonként egy-egy háromcsillagos hotelt választunk ki, kétágyas szobák iránt érdeklődtünk.

Pécsett a történelmi belváros egyik hoteljét tárcsáztuk, a Kálvária Rácz recepcióján megtudtuk, telt házuk van. Ennyire kedvelik az emberek Pécset? – A Pécsi Országos Színházi Találkozó miatt nem lehet szobát találni a városban – tudtuk meg Skandera Esztertől, aki ezután elmondta, szállodájukban a nyáron általában telt házasak a hétvégék, de tavaly a mostaninál jóval több előfoglalásuk volt. Talán a megszorító intézkedések miatt idén többen nyaralnak otthon, mintsem hogy szállodába mennének – vélekedett. Szlovénia közelsége sem segíti a pécsi forgalmat? Skandera Eszter arról számolt be, szlovén vendégük eddig alig akadt, úgy látja, Pécs tranzitútvonal a turisták számára, akik városukban maximum egy estét töltenek el, útban a horvát tengerpart felé.

Megvertük a cívis várost

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a vendégéjszakák száma tavaly júniusban Szegeden 28 ezer 932, júliusban 44 ezer 087, augusztusban 51 ezer 993 volt. Debrecenben a nyár első hónapjában 26 ezer 964, júliusban 28 ezer 947, augusztusban 44 ezer 083 vendégéjszakát számoltak össze.

A debreceni Kálvin Hotelben Vass Lenke igazgató azt közölte, a hatvanhat kétágyas szobájukból mindössze tizennyolc szabad, ami júniusban elég jó arány. Ahogy Szegeden a szabadtéri, Debrecenben a virágkarnevál ideje alatt foglalt szinte az összes szállodai és panzióbeli szoba, de a hotelvezető elmondása szerint a július közepi atlétikai Európa-bajnokság ideje alatt sem találnánk üres helyeket.

Mi a helyzet Szegeden? A Tisza Hotelben is alig van már szabad kétágyas e hét végére, s Nagy Éva szerint az előfoglalásokat tekintve jobb szezont zárhatnak a nyáron, mint egy évvel ezelőtt. Az értékesítési vezető elmondta, a szegedi szabadtéri játéknapjain teltházuk lesz, de egyre többen érdeklődnek náluk olyanok is, akik a Szegedi Ifjúsági Napok idején nem sátorban, hanem szállodában szeretnék kipihenni a koncertek fáradalmait.


Vendégekre váró kollégiumok

Az egyetemi vizsgaidőszak befejeződésével a kollégisták többsége hazamegy. Helyüket, mint már évek óta, a turisták foglalják el. Szegeden a kollégiumokat július 2-ától vehetik birtokukba a városba látogatók. A Károlyi kollégium vezetőjétől megtudtuk, az épület felső két szintjét nyáron is a diákok használják, de a többit a turistáknak adják ki. Varga Ágnes elmondta, idén több csoport jelezte érkezését, mint egy évvel ezelőtt, amikor a nyári hónapok alatt tízmillió forintos bevételre tettek szert – a kollégiumvezető szerint ez kiemelkedő eredmény volt. A befolyt összegből az épület festését és több emelet járólapozását végeztetik el. Kollégiumukban egy éjszaka a diákok egykori szobáiban áfa, és a 300 forintos idegenforgalmi adó nélkül fejenként 1500 forintba kerül majd. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor-emlékkoncert a zsinagógában

Gregor Józsefre emlékeznek utolsó közéleti kávéházi fellépésének egyéves évfordulóján a szegedi… Tovább olvasom