Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Turisták hada Szegeden

Szeged – Sportolók és kultúrakedvelők tömege pezsdíti fel Szeged vérkeringését a napokban, lépten-nyomon találkozhatunk velük a városban. A sárkányhajó-világbajnokságon kívül a Szegedi Szabadtéri Játékok hétvégi programjai is sok vendéget csalogatnak.
Turisták ezrei özönlötték el Szegedet a napokban, mivel a héten több, országos és nemzetközi viszonylatban is számottevő eseményt rendeznek. A 11. IDBF sárkányhajó-világbajnokság első versenynapját szerdán tartották, az evezős sporteseményre 5 kontinens több mint 30 országából körülbelül 3000 versenyző érkezett. Sokan láthatták a vb-n részt vevő csapatokat, amint éppen megérkeztek, a megnyitón fényképezkedtek, bevásároltak, vagy betértek egy étterembe, cukrászdába. Nem csak az evezősök miatt összpontosul nagy figyelem a napfény városára: javában tart például a THEALTER színházi fesztivál, nálunk tartják az Európai Orvostanhallgatók Zenekara és Kórusa találkozóját, amelyre nagyjából 150-200 külföldi medikus jött el. A Dóm téren az Elfújta a szél vonzza a nézősereget, Újszegeden pénteken jótékonysági koncert, vasárnap Szegedixie Gála következik.

Ázsiai sárkányhajósok a szegedi belvárosban. Fotó: Karnok Csaba
Ázsiai sárkányhajósok a szegedi belvárosban. Fotó: Karnok Csaba

Ázsiaiak élményei

A Fülöp-szigeteki sárkányhajós válogatott már feltett az internetre egy rövid beszámolót fotókkal. Írtak a belvárosi „parádéról", a szurkolók áradatáról. A megnyitón közös képet készítettek Eleanor J. Jauciannal, a Fülöp-szigeteki Köztársaság budapesti nagykövetével, és Simivel, a kabalafigurával is lencsevégre kapták az egyik társukat.

– Érezhetően megnőtt a turisták száma. Sokan jöttek Ausztráliából, Kanadából is, míg máskor főleg a környező országokból és Európából érkeznek. A sárkányhajósok többnyire várostérképért, látnivalókat bemutató kiadványért térnek be. Szeretnék megismerni a várost, és a szuvenírek iránt érdeklődnek – tudtuk meg Papp Zsuzsanna turisztikai referenstől, a Dugonics téri Tourinform-iroda munkatársától.

A négycsillagos Hunguest Hotel Forrásban már egy évvel ezelőtt lefoglaltak 190 szobát a sárkányhajó-vb versenyzőinek, most ők töltik meg a szállodát. – Elsősorban ausztrálok és japánok vannak nálunk.

Esténként kimennek a városba, vagy a hallban ülnek, sörözgetnek, beszélgetnek. Nagyon kedvesek mindenkivel. A japánok tartózkodóbbak, mint az ausztrálok – figyelte meg Maklári Lászlóné igazgató.
A kollégiumok nem mind teltek meg. Szeged legnagyobb egyetemi szálláshelyén, a Károlyi-kollégiumban inkább thealteresek alszanak, a Semmelweisben viszont vannak sárkányhajósok, meg is telt a ház. Az Apáthynak veszteség, hogy 80 szobát lefoglaltak a vb résztvevőinek, de csak 24-et vettek igénybe – tájékoztatott Molnárné Gavallér Anikó gazdasági vezető. Azt mondta, sokan nem kaptak vízumot, vagy nem szponzorálják őket, ezért nem jöttek.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Hód 2013. július 27. 15:14
  „15. lukrecia
  Kedves Lukrecia, engem érdekel külföldi munkalehetőség, kérlek küldj számomra információt: allaskulfoldon@freemail.hu
  Köszönöm!”
 • 25. Besenyő_Pistabácsi 2013. július 26. 22:10
  „Ma a Szzegedi nagy állomáson Japán turisták egymást fotózták különféle pózokban ügyelve a háttérben látható számukra legalább 200 éves technikai elmaradásunkat jelképező éppen tolató diesel mozdonnyal! Hirtelen elképzeltem a Japán vasutat 600 - 800 km/h val, hát van még mit fejlődnünk. Egyébként Szeged-Hmvhely-Szentes-Kunszentmárton 90 km távolság jelenleg ide, 1 db visszafelé, 2 db átszállással oldható meg!! Ha ennek a szörnyű távolságnak az 1600 Ft és kettő órás út idejét is látnák a Japánok?! Hááát szerintem rollerrel járnának...... :DDD”
 • 24. THK 2013. július 26. 20:49
  „22. velemenynyilvanito,
  így van! Jó érzés volt ma a Régi Hídon naplementét fotózó távol-keletieket látni: ha jó élményekkel utaznak vissza, talán máskor is eljönnek, hozzátartozókkal, barátokkal is. Mi mindenképpen csak nyerünk vele.”
 • 23. queenmargareth1 2013. július 26. 19:31
  „21.tudod,remélem,te sem voltál üdítő a sokat látott más nemzetiségnél.ha hidegen hagy,akkor ne reagálj rá.Ha idegesít az elég szégyen az ország vendéglátási szempontjából.Ha nem akarsz idegent látni,üldözd.költözz önálló államodba,zárkózz magadba és nézegesd okos,talán fehér tested a tükörben egyedül.ÖRÜLÖK,HOGY ITT VANNAK ÉS NEM SIRÁNKOZNAK,HANEM MOSOLYOGNAK RÁNK.”
 • 22. velemenynyilvanito 2013. július 26. 19:00
  „AKKOR EZ MINDENKINEK SZOL
  NEM KELL ATKURNI A FEJUKET, BECSAPNI, AT VAGNI OKET MERT HA MAR ENNYIRE CSAK MOST MENNEK A TURISTAK LEHET JOVORE TOBBEN LESZNEK.
  A TURISTAK VISZIK TOVABB AZ ORSZAG A NEP HIRET !!!!!!!!!”
 • 21. .suhym. 2013. július 26. 18:51
  „14. queenmargareth1 2013.07.26. 15:36

  Már bocs, de nem én reklamáltam, hogy nem tudnak a felszolgálók idegen nyelven, én csak megírtam mit lehet ilyen esetben tenni!:))
  Majd olvasd vissza az előző hozzászólásokat és rájössz.:))

  Tudod, ízlések és azok a bizonyos pofonok különbözősége..... Számodra "üdítő" a sok külföldit látni, engem hidegen hagy, elég sokkal találkoztam/találkozom. Abból a szempontból örülök, mert fellendítik az éttermek és más helyek forgalmát!:)) A város profitál belőle, és ez nagyon jó dolog!!!
  Nincs ezzel semmi gond, nem vagyunk egyformák, szerencsére!:))

  Egyébként, nem kötöttem bele semmibe, csak én is leírtam a véleményemet, ahogy te is, már bocs. Ha sértve érzed magad, akkor elnézést kérek tőled, nem akartalak megbántani, de akkor sem fogok "üdítőzni" a külföldiek látványától, ugye ez azért nem baj?:))”
 • 20. lilla1313 2013. július 26. 18:24
  „Jó látni turistákat a városban, jöjjenek és költsék nálunk a pénzt, érezzék jól magukat. Nem ártott volna nem válogatás nélkül beintegrálni mindenkit a rendesen élők közé. Amikor egy négy-öt főből álló turistacsoport kissé félve szemléli a nagy hangon, város kiskirályaiként szembe jövő "baráti társaságot", meg a Csillag térnél a kb. tizenöt hangadót, s azt sem tudják, hogy merjenek-e tovább menni vagy inkább rohanjanak át a másik oldalba... akkor sajnáljuk a messziről jött turistákat és szégyenkezünk is, közben kicsit irigyeljük őket, mert ők hazamennek, mi meg ezt toleráljuk egész évben. Egyébként általában diákokat foglalkoztatnak az ilyen rendezvényeken? Sokan beszélnek több nyelven jól, nem lehet gond embert találni (munkát nehezebb).”
 • 19. THK 2013. július 26. 17:59
  „13. .suhym.,
  most egyetértek a királynőnkkel: tényleg üdítő ennyiféle (és barátságos, jókedvű, érdeklődő) népeket látni a városban. Lehetne sűrűbben is!”
 • 18. bicikliör 2013. július 26. 17:49
  „Sajnos nekem is az a véleményem,hogy a szervezök nem remekeltek.kevésaz idegen nyelvet beszélö segítö,illetve a kitáblázás és a szemételtakarítás ami borzalmas.”
 • 17. gubanc 2013. július 26. 17:04
  „Ami a Maty ér megtalálási lehetőségét illeti Pestabának igaza van. Tisztességes méretű óriásplakátokkal kellene ezt megoldani, sőt egypár tájékoztató tábla is kellene a városban. Az is a valósáh, hogy a GPS koordinátáit is reklámozni kéne.”
 • 16. IncontinentiaButtocks 2013. július 26. 16:57
  „8.
  Hány nemzetiségű volt az az ember, akit láttál???:)))))
  Komolyra fordítva a szót, egyetértek veled!;-)”
 • 15. lukrecia 2013. július 26. 16:47
  „Na ezek a turistak meg sajnos munkahelyeket nem teremtenek a varosban. Ezert ha valakinek segithetek onzetlenul, de ellenorizetlenul sok cimet es kulfoldi munkat tudok ajanlani. Ilyeneket pl.
  Szobalányt keresnek augusztis közepétől gyakorlattal, nyelvtudással, szezonmunára - szállás és ellátás ingyenes.
  Jelentkezés telefonon vagy e-mailben:
  Alpenresidenz Adler
  Familie Egger
  Kitzbühelerstr. 64
  A-6365 Kirchberg in Tirol
  Tel.: 00-43-5357/2327-61”
 • 14. queenmargareth1 2013. július 26. 15:36
  „13. .suhym. 2013.07.26. 15:25 tudnak a felszolgálók angolul, sőt, ha nem is tud mindenki, tuti megkapja amit akar!!!mi az üdítő???én voltam köztük a Stefánián és rohadtul nem egyformák.kínai nem hasonlított a kanadaihoz, a trinidadiak nem hasonlítottak a svédekhez stb...és kicsit több van most belőlük, mint más időszakban...mindenféle nyelven beszélnek, csoprtosan mászkálnak és hallhatod az ukrán nyelvet is szóval, nem tudom ebben mi a kifogásolnivaló???igen, jó, hogy ennyi nemzet képviseli itt magát és ez nem a főváros.De, mint magyar:bele tudtál kötni.Gratulálok.”
 • 13. .suhym. 2013. július 26. 15:25
  „Nem tudnak a felszolgálók idegen nyelven, na és?:(( Majd a vendégek megmutatják a kétnyelvű étel-, itallapon, mit szeretnének kérni, a fizető pincér pedig a blokkon rábök a fizetendő összegre., Mondjuk azért ez elég nagy égés.:((

  Ennél sokkal "furcsább", hogy a MÁV Igazgatóság épületében lévő nemzetközi vonatjegyeket árusító pénztárban ülő hölgy sem beszél idegen nyelvet. Szemtanúja voltam, amikor egy külföldi nem tudott jegyet venni, mert a pénztáros nem értette milyen jegyet kér, a felajánlott segítséget pedig nem fogadta el. Azt hitte, ha egyre hangosabban mondja a magáét, a külföldi utas meg fogja érteni a magyar szavakat!:)) Nem hiszem, hogy a MÁV-nál nincs valaki, aki angolul annyit minimum tud, ami a jegyeladáshoz szükséges.
  ....................................................................................................................................

  8. queenmargareth1 2013.07.26. 13:09

  Bocs, de mi ebben az üdítő?:)) Akkor biztosan, ha népviseletben vannak,de egy hétköznapi öltözékben nincs köztük/köztünk különbség, míg meg nem szólalnak!:))”
 • 12. tirpák 2013. július 26. 15:18
  „olyan jó szaguk van”
 • 11. Pandora 2013. július 26. 14:21
  „7. NP1 2013.07.26. 12:23

  nincs nagybetű a billentyűzetemen. beeeeeeeeeeee :)”
 • 10. Besenyő_Pistabácsi 2013. július 26. 14:14
  „Tegnap a parkolóban a sárkányhajó VB-n kár, hogy nem hallották a szervezők azokat a kedves szavakat amikkel a más városbéli honfitársaink illették a verseny helyszínére érkezéskor a tájékoztatás hiányát, elmondásuk szerint volt aki közel egy óráig kereste a Bajai út felől a trükkös bevezető utat! Ők is turisták csak éppen nem a jó hírünket viszik.”
 • 9. rózsakert 2013. július 26. 13:16
  „Akkor már csak néhány ingatlanvevő hiányzik-----VÉGRE------ , hogy még több hely maradjon az " új látogatóknak"”
 • 8. queenmargareth1 2013. július 26. 13:09
  „Szerintem nagyon üdítő látvány ennyi nemzetiségű embert látni!”
 • 7. NP1 2013. július 26. 12:23
  „6. Pandora 2013.07.26. 11:16

  Olyantól, aki a magyar helyesírás szabályaira nagy ívben tesz ( pld.: mondatkezdő nagy betűk) a pincérek nyelvtudását kifogásoló véleményt hallani számomra.... mondjuk szokatlan....”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkbizottság alakult az SZKT-nál

Az egyik szakszervezetről a munkaügyi bíróság megállapította, hogy az nincs bejegyezve. Tovább olvasom