Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Turisták Szeged főutcáján

Szeged - A Tisza Szegednél 538 centiméteren állt tegnap, az áradó víz jégmentes, 3 fokos volt. A városi ember akkor hajlandó szeretni a Tiszát, ha az 20 fokosnál melegebb, szintje pedig – Szegednél – 80 centiméter körül mozog.
Most a színéről és a párájáról is legföljebb a reggeli kávé jut eszébe, vagy az, hogy bizonytalan ideig nem lehet közlekedni a rakparton. A Tisza szemetet is hoz, ez állítólag elkerülhetetlen.

Aki viszont ilyenkor is rászán öt percet, és megáll fél nyolc körül a rakparton, ahol ez a kép is készült, idővel nem a lezárt útra, a zavaros vízre, a szemétre figyel. Hanem például a visszhangokra.

Vagy arra, milyen sok a réce: több, mint amennyit első pillantásra észre lehet venni az autóból. A tőkés récét azóta tartják számon hivatalosan városlakóként, amióta a budapesti Szépművészeti Múzeum tetején költött egy pár.

A víz ilyenkor legalább tíz fokkal melegebb, mint a levegő. Fotó: Segesvári Csaba
A víz ilyenkor legalább tíz fokkal melegebb, mint a levegő.
Fotó: Segesvári Csaba

De a vidéki tőkés récék is biztonságban érezhetik magukat a városokban – január 31-éig lehet rájuk vadászni, itt viszont nincs lövöldözés – másrészt tudják, hogy az emberek szeretik és etetni fogják őket; ez európai szokás. Ilyenkor jönnek az északi tőkés récék is, Dániából, sőt Lengyelországból, nagy részük szintén városi polgár. Megnézik Szeged főutcáját, és amikor a víz legalább tíz fokkal melegebb, mint a levegő, melegszenek. Ilyenkor szokott az ember kávézni.

Olvasóink írták

 • 4. Gazficko 2010. január 06. 13:18
  „" A tőkés récét azóta tartják számon hivatalosan városlakóként, amióta a budapesti Szépművészeti Múzeum tetején költött egy pár."

  <moderálva> Ez mi akar lenni??????????????????”
 • 3. SP 2010. január 05. 15:26
  „Érdekes a kép.
  Tájkép TV toronnyal.
  Én a napot kivártam volna a torony nélküli képhez. A libák lehet, hogy nem.”
 • 2. Kudara 2010. január 05. 13:57
  „Boszorkány-sziget, nagyon jól elkapták a pillanatot. :)”
 • 1. pmagori 2010. január 05. 13:23
  „Jó a fénykép.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A SZIN ökolábnyoma nagy, de duplája is lehetne

Kétszer akkora lett volna a SZIN ökológiai lábnyoma, ha nem használják a környezettudatos megoldásokat a fesztiválozók. Tovább olvasom